To jest forum eksperckie
Do współpracy przy forach eksperckich zaprosiliśmy ludzi, których znamy i, których kompetencje cenimy. Cieszymy się, że zgodzili się dołączyć do www.babyboom.pl
1. do 3. z 3
Temat: Rozwiązanie umowy o pracę.
Tym forum zarządza Ewelina Słotwińska-Rosłanowska – prawnik (Uniwersytet Warszawski) oraz ekonomista (Szkoła Główna Handlowa), pracownik Zakładu Demografii SGH. Specjalizuje się w prawie pracy oraz prawie rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień łączenia pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi. Jest autorką licznych publikacji i opracowań z dziedziny polityki rodzinnej.-
1-02-2012, 20:01 #1
Rozwiązanie umowy o pracę.
Witam mam pytanie jesli zgodze sie na rozwiazanie umowy o prace za porozumieniem strony czy bedzie mi wogole przysługiwał zasiłek?? Moje stanowisko pracy zostało zlikwidowane i po zakończeniu macierzyńskiego dostanę wypowiedzenie. Chciałam to zakończenie pracy załatwić jak najszybciej w sensie zaraz po macierzyńskim dostać wypowiedzenie ( bez urlopu itp) i na nastepny dzien zarejestrowac sie w UP i dostac zasiłek.
Drugie moje pytanie jest takie czy mi wogole przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. W marcu bede miec przepracowany rowny rok w trakcie ktorego bylam na macierzynskim.
-
2-02-2012, 18:32 #2Ekspert BB. Prawniczka

Odp: Rozwiązanie umowy o pracę.
Na podstawie art . 75 ust. 2 pkt 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy można wnioskować, że zasiłek przysługuje gdy rozwiązanie było za porozumieniem stron z przyczyn likwidacji pracodawcy, upadłości zakładu lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn leżących po stronie zakładuWitam mam pytanie jesli zgodze sie na rozwiazanie umowy o prace za porozumieniem strony czy bedzie mi wogole przysługiwał zasiłek??
jeśli taka informacja znajdzie się w świadectwie pracy to tak.
Zatem są przesłanki by zastosować art 75.Moje stanowisko pracy zostało zlikwidowane i po zakończeniu macierzyńskiego dostanę wypowiedzenie.
A nie wolałaby Pani po prostu wypowiedzenia? W okresie wypowiedzenia mogłaby Pani wykorzystać urlop (i dni opiek nad dzieckiem, dni na poszukiwanie pracy itp.). Zapewne też przysługiwałaby Pani odprawa.Chciałam to zakończenie pracy załatwić jak najszybciej w sensie zaraz po macierzyńskim dostać wypowiedzenie ( bez urlopu itp) i na nastepny dzien zarejestrowac sie w UP i dostac zasiłek.
Ważne by w ciągu oststnich 18 mies przepracowała pani co najmniej 365 dni. Pracownica korzystajaca z urlopu macierzynskiego pozostaje w stanie zatrudnienia, a zatem okres urlopu wlicza sie do okresów zatrudnienia.Drugie moje pytanie jest takie czy mi wogole przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. W marcu bede miec przepracowany rowny rok w trakcie ktorego bylam na macierzynskim.
-
2-02-2012, 19:47 #3
Odp: Rozwiązanie umowy o pracę.
Dziekuje za odpowiedz czyli jesli w swiadectwie pracy bedzie informacja ze moje stanowisko pracy uległo likwidacji bedzie mi przysługiwał zasiłek?
I jeszcze jedno pytanie mi sie przypomnialo jesli mialam umowe na czas nieokreslowny czy okres wypowiedzenia moze trwac tyle ile zaległy urlop??

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne