To jest forum eksperckie

Do współpracy przy forach eksperckich zaprosiliśmy ludzi, których znamy i, których kompetencje cenimy. Cieszymy się, że zgodzili się dołączyć do www.babyboom.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
11. do 12. z 12
Drzewko podziękowań2Podziękowań

Temat: Umowa na czas określony a ciąża

Tym forum zarządza Ewelina Słotwińska-Rosłanowska – prawnik (Uniwersytet Warszawski) oraz ekonomista (Szkoła Główna Handlowa), pracownik Zakładu Demografii SGH. Specjalizuje się w prawie pracy oraz prawie rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień łączenia pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi. Jest autorką licznych publikacji i opracowań z dziedziny polityki rodzinnej.
    Ekspert BB. Prawniczka

Domyślnie Odp: Umowa na czas określony a ciąża

Witam,
    nie mogę nie zabrać głosu w tym temacie, bo od dawna, choć widziałam wiele, pewne sprawy bulwersują mnie.
    Oczywiscie można przebywać na zasiłku chorobowym po zakończeniu umowy - to żadana nowość ani tajemnica.
    Niemniej apele w stylu "dziewczyny zanoście zwolnienia", "złóż wniosek o wypłatę" itp. są wg mnie niczym innym jak strzelaniem sobie w stopę. Prosze zobaczyć jak często na tym forum pojawiaja się wątki o L4 w ciąży, które traktowane jest jak urlop czy przywilej odpoczynku w ciąży. Trudno sie w takiej sytuacji dziwić, że pracodawcy niechętnie zatrudniają młode kobiety.
    Oczywiscie są ciąże wymagające leczenia, szpitala itp i po to jest zwolnienie lekarskie by się leczyć, ale L4 "na ciążę" to bardzo nieuczciwe.
    Osobiście mam nadzieję, że ZUS porządnie skontroluje wszystkie ciążowe L4 i spowoduje, że zdrowe przyszłe mamy będą w pracy, a chore będą sie spokojnie leczyć. A pracodawca nie bedzie się bał zatrudniać młodych kobiet.
    Pozdrawiam

mama x2 + macocha;D Avatar snoopy12

Domyślnie Odp: Umowa na czas określony a ciąża

Ja mam umowę do 24.03.2013 obecnie jestem na L4 bo dostałam skurczy w pracy i brzuszek zaczął mi się stawiać...
    W styczniu dostanę pierwsze wynagrodzenie z ZUSu i nie wiem za bardzo co dalej. Czy na urlopie macieżyńskim będę dostawała taką samą kwote? I czy po ślubie będzie mi przysługiwał zasiłek? Boje się że przez dochody przyszłego męża będziemy na jego utrzymaniu... bo kwota na osobę będzie wynosiła ponad tyś zł a chcieliśmy wziąć kredyt na budowę domu... Dodam też, że na córcię dostaję 500zl alimentów mieś.
    Ostatnio edytowane przez snoopy12 : 30-12-2011 - 12:07

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Tagi tego tematu

Zasady Postowania