To jest forum eksperckie
Do współpracy przy forach eksperckich zaprosiliśmy ludzi, których znamy i, których kompetencje cenimy. Cieszymy się, że zgodzili się dołączyć do www.babyboom.pl
1. do 5. z 5
Temat: Urlop wychowawczy
Tym forum zarządza Ewelina Słotwińska-Rosłanowska – prawnik (Uniwersytet Warszawski) oraz ekonomista (Szkoła Główna Handlowa), pracownik Zakładu Demografii SGH. Specjalizuje się w prawie pracy oraz prawie rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień łączenia pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi. Jest autorką licznych publikacji i opracowań z dziedziny polityki rodzinnej.-
7-02-2012, 11:11 #1Początkująca(y)
Urlop wychowawczy
Witam,od 4 lat jestem pracownikiem zakładu,mam umowe na czas określony, W trakcie trwania tej umowy -przed zajściem w ciąże otworzyłam jednocześnie swoją działalność,prowadzę ją w domu,mam zatrudnionego pracownika. W chwili obecnej jestem na urlopie macierzyńskim. Czy przysługuje mi urlop wychowawczy? Jeśli tak to w jakim wymiarze? Co ze składkami -czy na wychowawczym płaciłabym tak jak do tej pory tylko ubezpieczenie zdrowotne?
Czy na urlopie wychowawczym mogę powrócić do pracy w swoim zakładzie?
-
7-02-2012, 14:13 #2Ekspert BB. Prawniczka

-
7-02-2012, 15:00 #3Początkująca(y)
Odp: Urlop wychowawczy
umowa do 18.09.2020 ,koniec urlopu macierzynskiego 24 kwietnia tego roku ale chce przedluzyc o 4tygodnie.Jeszcze kwestia samego wniosku "Do niniejszego wniosku załączam oświadczenie ojca dziecka oraz oświadczenie o tym, że nie posiadam innych tytułów do ubezpieczeń w tym okresie, oraz że nie posiadam ustalonego prawa do emerytury lub renty." Czy wlasna dzialalnosc to "inny tytul do ubezpieczen"? jak wtedy powinien prawidlowo wygladac taki wniosek?
dziękujęOstatnio edytowane przez DeaDia : 7-02-2012 - 15:08
-
8-02-2012, 09:16 #4Ekspert BB. Prawniczka

Tak.Witam,od 4 lat jestem pracownikiem zakładu,mam umowe na czas określony, W trakcie trwania tej umowy -przed zajściem w ciąże otworzyłam jednocześnie swoją działalność,prowadzę ją w domu,mam zatrudnionego pracownika. W chwili obecnej jestem na urlopie macierzyńskim. Czy przysługuje mi urlop wychowawczy?
3 lata ale nie dłużej niż do osiagnicia przez dziecko 4 roku życia.Jeśli tak to w jakim wymiarze?
Nie. Musiałaby Pani płacić pełny ZUS. Skąłdki za pracownika na urlopie wychowawczym opłaca skarb Państwa ale tylko w przypadku gdy pracownik ten nie ma innego tytułu ubezpieczenia. Pani obowiązkiem jest (po przejściu na urlop wychowawczy) opłacać pełne składki i zgłosić fakt posiadania innego tytułu ubezpieczenia swojemu pracodawcy (temu, u którego korzysta pani z urlopu).Co ze składkami -czy na wychowawczym płaciłabym tak jak do tej pory tylko ubezpieczenie zdrowotne?
Urlop może Pani przerwać:Czy na urlopie wychowawczym mogę powrócić do pracy w swoim zakładzie?
1. w każdej chwili za zgodą pracodawcy
2. bez zgody pracodawcy informując go o przerwaniu urlopu na 30 dni przed planowanym dniem powrotu do pracy.
-
8-02-2012, 14:10 #5Początkująca(y)
dziękuję ,pozdrawiam

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne