To jest forum eksperckie
Do współpracy przy forach eksperckich zaprosiliśmy ludzi, których znamy i, których kompetencje cenimy. Cieszymy się, że zgodzili się dołączyć do www.babyboom.pl
1. do 2. z 2
Tym forum zarządza Ewelina Słotwińska-Rosłanowska – prawnik (Uniwersytet Warszawski) oraz ekonomista (Szkoła Główna Handlowa), pracownik Zakładu Demografii SGH. Specjalizuje się w prawie pracy oraz prawie rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień łączenia pracy zawodowej z obowiązkami rodzinnymi. Jest autorką licznych publikacji i opracowań z dziedziny polityki rodzinnej.-
2-02-2012, 23:08 #1
Urlop wypoczynkowy przed powrotem na kolejny urlop wychowawczy
Witam,
Chciałabym się dowiedziec czy pracodawca jest zobowiązany do wyrażenia zgody na wybranie całego urlopu wypoczynkowego za rok 2012 w sytuacji kiedy poszłabym na kolejny urlop wychowawczy?
Przebywałam na urlopie wychowawczym pół roku czyli do 31.12.2011 i od stycznia 2012 wróciłam do pracy. Zostało mi więc jeszcze 2,5 roku wychowawczego, z którego w całosci jestem zmuszona skorzystac i chciałabym najpierw wybrac cały mój urlop wypoczynkowy. Czy jest taka możliwość, ze pracodawca mi tego odmówi? Bądź zaproponuje ekwiwalent pienięzny za cały okres urlopu?
-
2-02-2012, 23:30 #2Ekspert BB. Prawniczka

Odp: Urlop wypoczynkowy przed powrotem na kolejny urlop wychowawczy
Nie.Chciałabym się dowiedziec czy pracodawca jest zobowiązany do wyrażenia zgody na wybranie całego urlopu wypoczynkowego za rok 2012 w sytuacji kiedy poszłabym na kolejny urlop wychowawczy?
Tak. Pracodawca nie ma obowiązku udzieania urlopu wypoczynkowego w okresie wskazanym przez pracownika.Przebywałam na urlopie wychowawczym pół roku czyli do 31.12.2011 i od stycznia 2012 wróciłam do pracy. Zostało mi więc jeszcze 2,5 roku wychowawczego, z którego w całosci jestem zmuszona skorzystac i chciałabym najpierw wybrac cały mój urlop wypoczynkowy.Czy jest taka możliwość, ze pracodawca mi tego odmówi?
Nie ma podstawy do wypłaty jakiegokolwiek ekwiwalentu. po zakończeniu urlopu wychowawczego wykorzysta Pani urlop wypoczynkowy z 2012 - oczywiscie zmniejszony proporcjonalnie o okres przebywania na urlopie wychowawczym.Bądź zaproponuje ekwiwalent pienięzny za cały okres urlopu?
Prawdę mówiąc pracodawca straci na udzieleniu Pani urlopu teraz. Zakładając że ma Pani 26 dni urlpu i ze na urlopie wychowawczym będzie pani od 1.03.2012 do 31.12.2012 pracodawca ma do wyboru:
- udzielić pani urlopu teraz - a na dziś przysluguje Pani 26 dni urlopu za 2012
- udzielić pani urlopu po powrocie z urlopu wychowawczego - wtedy w wymiarze 2/12 z 26 dni czyli w wymiarze 5 dni.

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne