1. do 3. z 3
Temat: Beata-polozna z Niemiec
-
16-05-2008, 01:21 #1
Beata-polozna z Niemiec
Witam serdecznie wszystkich!
Jestem polozna. Mieszkam i pracuje w Niemczech; zajmuje sie rowniez domem. mam 4 dzieci-trzech synow i corke a tez dwie urocze wnuczki.
Widze ze na Babyboom pisza glownie mlode dziewczyny-mlode mamy,ciezarne lub osoby oczekujace ciazy.
Mam do was pytanie-co sadzicie o zorganizowaniu"wyjazdowej szkoly rodzenia"-tydzien z partnerem w milym zacisznym pensjonacie,kurs przygotowania do porodu(gimnastyka,oddechy ,porod,polog itd.)i ewentualnie mozliwosc skorzystania ze SPA. Co Wy na to Mlode Dziewczyny? Czy to dobry pomysl? Jestem osiagalna rowniez pod mailem hebamme5@wp.pl Pozdrawiam B
P.S. pomysl dotyczy Polski
-
17-07-2009, 14:56 #2Początkująca(y)
Odp: Beata-polozna z Niemiec
witam ja mysle ze to wspanialy pomysl:) chociaz nigdy nie zaznalam naturalnego porodu i nie zaznam:( ale dla przyszlych matek to super sprawa jaki dla ojca:) ja tez mam sprawe moze mi pomozesz?:( ja mam taki problem: narezczony pracuje w dortmundzie,obecnie mieszkamy razem i jestesmy zameldowani tutaj,nie mamy obywatelstwa,jestem w ciazy i zastanawiam sie czy lepiej urodzit tu?(z tym ze musze miec cesarke)i czy wogole moge?nie jestem ubezpieczona w pl ani tutaj. myslalam o opci ubezpieczenia sie miesiac przed terminem cesarki i oze wtedy bede mogla rodzic w Niemczech? jestem zalamana za wielkie to na moja głowe:(
-
19-03-2010, 11:29 #3
Odp: Beata-polozna z Niemiec
witam, watpie ze dasz rade sie ubezpieczyc miesiac przed porodem. zadna krankenkassa cie nie wezmie. poza tym przeciez od lutego 2009, kazdy kto jest zameldowany na terenie niemiec musi miec tu ubezpieczenie, a nie w pl. na razie nie ma jeszcze instytucji, ktore moglyby to kontrolowac, ale np. w rozliczeniu rocznym to wyjdzie.
jesli zastanawiasz sie czy pl czy de, to zdecydowanie porod w de
pozdarawiam