1. do 2. z 2
    Fan(ka) Avatar charlene

Domyślnie Pytanie do Pan "przedszkolanek" i rodzicow

Drogie moje!
    Jako swiezo upieczona przedszkolanka i swiezo upieczona mama przedszkolaka chcialam Was zapytac o jedna kwestie. Jak wyglada u Was sprawa zajec zorganizowanych? tzn prowadzonych przez przedszkolanki i przedszkolankow ;) Realizowanie programu np wspolne prace artystyczne, nauka, wspolne tance, spiewanie i ogolnie wszystko co wychodzi od nauczycieli i jest zaplanowane. Jak to jest z dziecmi, ktore nie chca uczestniczyc? Zachecacie je? Zmuszacie? Zajecia sa obowiazkowe? Co robicie jesli nie chce jedno, a co jesli wiekszosc grupy? Jesli ogolnie nie chca, bo nie, albo sa zajete czyms innym? Jak to wyglada u Was i w Waszych przedszkolach? Czy sa jakies roznice w tym przypadku zalezne od wieku grupy?
    Dziekuje z gory :)

Fan(ka) Avatar kahaka

Domyślnie Odp: Pytanie do Pan "przedszkolanek" i rodzicow

Witaj,
    jestem nauczycielką, do tej pory miałam jedynie "zerówki", czyli dzieci 5- i 6-letnie. Nie zdarzyło mi się, żeby większość dzieci nie chciała czegoś robić. Czasem się trafia, że jakieś dziecko ma zły humor i nie chce czegoś robić, czasem wtedy odpuszczam, ale dziecko musi daną rzecz "nadrobić", np. następnego dnia wykonuje dana pracę.
    U dzieci młodszych 3-, 4-letnich aktywności są dużo krótsze i dzieci nie maja czasu się znudzić.
    Wszelkie zajęcia "dydaktyczne" są obowiązkowe. Tzn. trzeba od początku roku szkolnego wdrażać dzieci, że jest czas na zabawę i czas na pracę - a że praca ma zazwyczaj charakter zabawy to nie powinno być problemów.
    Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, to spróbuje pomóc.

Aniołki 12.2009 (8 tc), 01.2011 (10 tc)

Zasady Postowania