1. do 6. z 6
Drzewko podziękowań1Podziękowań
  • 1 Post szóstkowa mama

Temat: FAS Płodowy zespół alkoholowy

Początkująca(y)

Domyślnie FAS Płodowy zespół alkoholowy

Witam wszystkich rodziców,

jestem studentką pedagogiki i ostatnio na zajęciach z psychologii klinicznej poruszaliśmy temat FAS, czyli płodowego zespołu alkoholowego. Jest to zaburzenie pojawiające się u dzieci jako rezultat spożywania przez ciężarną mamę alkoholu. FAS jest zespołem umysłowych i fizycznych zaburzeń, które mogą objawiać się jako opóźnienie umysłowe, dysfunkcje mózgu, zaburzenia w uczeniu się oraz zaburzenia psychiczne. Dzieci z FAS mają specyficzne anomalie rozwojowe (niską masę urodzeniową, problemy z przybieraniem na wadze, anomalnie anatomiczne, wady serca) oraz dysfunkcje ośrodkowego układu nerwowego (nadmierne pobudzenie, nadwrażliwość na bodźce). Co najważniejsze każda ilość spożywanego alkoholu w czasie ciąży jest niebezpieczna dla dziecka, nawet jeżeli mama przyjmuje go w postaci cukierków, leków, bądź wciera go w skórę.

Co Wy, przyszli lub obecni rodzice, sądzicie na ten temat? Jak myślicie, czy alkohol w trakcie ciąży naprawdę może powodować aż takie skutki u nienarodzonego dziecka?

Fan(ka)
    Wpisów do bloga
    19

Domyślnie Odp: FAS Płodowy zespół alkoholowy

NIgdy w ciąży nie wypiłam nawet łyczka alkoholu, nie chciałam z własnego dziecka robic króliczka doświadczalnego.

Entuzjast(k)a

Ja myślę,że każda ilość jakiejkolwiek używki, większa czy mniejsza powoduje jakieś skutki uboczne u rozwijającego sie dziecka w łonie matki.Jednakże zjedzenie jednego cukierka,który zawiera sladowe ilości alkoholu,nie spowoduje wad rozwojowych u noworodka.Poza tym był tu na forum dość gorący temat,czyli palenie papierosów przez przyszłą mamę.
    Niektóre mamy próbowały przekonywać,że palenie,to nic złego,bo same urodziły ,a paliły jak lokomotywy.Jednak w większości przypadków,palenie niekorzystnie wpływa na dziecko i matkę.Nie można jednak popadać w skrajności,że od jednego zapalonego papierosa,czy zjedzonego cukierka z alkoho;em pojawią się jakieś wady.
    patris29 dziękuje za post.

zea
    zea jest nieaktywny
    Zadomowiona(y) Avatar zea

jestem całkowitym przeciwnikiem picia i palenia w ciąży - sama rzuciłam na czas ciąży i to nie był problem nie palić. A alkohol w ciąży - zło. Alkohol ma i tak niekorzystny wpływ, a co dopiero na istotę, która dopiero się formuje?
    Jak w ciąży mi sie chciało piwa to mąż kupował a ja sobie wąchalam i musiało mi to wystarczyć

Fan(ka) Avatar monia_26

Droga mag536!

Ten temat był już w ostatnim tygodniu zakładany 2 razy! Ty zakładasz go po raz 3!!!!

ALKOHOLOWI W CIĄŻY STANOWCZE NIE!

KINGA, ur. 22.07.2011, g. 14.43, 4160g, 60 cm

Fan(ka)

Cytat Napisał monia_26 Zobacz post
    Droga mag536!

Ten temat był już w ostatnim tygodniu zakładany 2 razy! Ty zakładasz go po raz 3!!!!
    moze dziewczyny razem studiują?

ja też jestem absolutnie przeciwna używkom w ciąży....

Zasady Postowania