1. do 6. z 6
-
24-01-2012, 21:16 #1Początkująca(y)
FAS Płodowy zespół alkoholowy
Witam wszystkich rodziców,
jestem studentką pedagogiki i ostatnio na zajęciach z psychologii klinicznej poruszaliśmy temat FAS, czyli płodowego zespołu alkoholowego. Jest to zaburzenie pojawiające się u dzieci jako rezultat spożywania przez ciężarną mamę alkoholu. FAS jest zespołem umysłowych i fizycznych zaburzeń, które mogą objawiać się jako opóźnienie umysłowe, dysfunkcje mózgu, zaburzenia w uczeniu się oraz zaburzenia psychiczne. Dzieci z FAS mają specyficzne anomalie rozwojowe (niską masę urodzeniową, problemy z przybieraniem na wadze, anomalnie anatomiczne, wady serca) oraz dysfunkcje ośrodkowego układu nerwowego (nadmierne pobudzenie, nadwrażliwość na bodźce). Co najważniejsze każda ilość spożywanego alkoholu w czasie ciąży jest niebezpieczna dla dziecka, nawet jeżeli mama przyjmuje go w postaci cukierków, leków, bądź wciera go w skórę.
Co Wy, przyszli lub obecni rodzice, sądzicie na ten temat? Jak myślicie, czy alkohol w trakcie ciąży naprawdę może powodować aż takie skutki u nienarodzonego dziecka?
-
24-01-2012, 21:39 #2
-
24-01-2012, 21:43 #3Entuzjast(k)a
Odp: FAS Płodowy zespół alkoholowy
Ja myślę,że każda ilość jakiejkolwiek używki, większa czy mniejsza powoduje jakieś skutki uboczne u rozwijającego sie dziecka w łonie matki.Jednakże zjedzenie jednego cukierka,który zawiera sladowe ilości alkoholu,nie spowoduje wad rozwojowych u noworodka.Poza tym był tu na forum dość gorący temat,czyli palenie papierosów przez przyszłą mamę.
Niektóre mamy próbowały przekonywać,że palenie,to nic złego,bo same urodziły ,a paliły jak lokomotywy.Jednak w większości przypadków,palenie niekorzystnie wpływa na dziecko i matkę.Nie można jednak popadać w skrajności,że od jednego zapalonego papierosa,czy zjedzonego cukierka z alkoho;em pojawią się jakieś wady.
-
25-01-2012, 07:26 #4
Odp: FAS Płodowy zespół alkoholowy
jestem całkowitym przeciwnikiem picia i palenia w ciąży - sama rzuciłam na czas ciąży i to nie był problem nie palić. A alkohol w ciąży - zło. Alkohol ma i tak niekorzystny wpływ, a co dopiero na istotę, która dopiero się formuje?
Jak w ciąży mi sie chciało piwa to mąż kupował a ja sobie wąchalam i musiało mi to wystarczyć
-
25-01-2012, 07:55 #5
-
25-01-2012, 09:56 #6Fan(ka)

1Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Ty zakładasz go po raz 3!!!! 

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne