1. do 10. z 158
Temat: Imiona dla dzieci
-
22-09-2009, 19:58 #1obrońca tradycji
Imiona dla dzieci
WITAM
JAKIE DACIE IMIĘ SWOIM POCIECHOM???
Przeglądam ostatnio kalendarze różne i znaczenie imion, oraz panującą modę. Jestem załamany. Panują Olivery, Jakuby, Victorie, Natalie , Brajany , Jakuby. ALBo niby tradycyjne imiona: "Franciszek" - niemieckie, :Maxymilian - z łaciny, Ksawery - łacina, "ZOFIA" - ale co to za tradycja.
Jeżeli już naprawdę chcecie dac dziecku tradycyjne, polskie imię, to należy dać SŁOWIAŃSKIE :) - zaraz bedzie KRZYK, ze to wieśniackie, trudne imiona. Wcale nie, czy :
BOGDAN, MIESZKO, MILENA, STAŚ, RADEK, WOJTEK, lub inaczej
BRONIMIR, GNIEWKO, MIŁA, DOBROSŁAWA, MIŁOSZ, RADOMIŁ, ITP ETC
dla dziewczynek:
Żeńskie imiona słowiańskie – Wikipedia, wolna encyklopedia
dla chłopców:
Męskie imiona słowiańskie – Wikipedia, wolna encyklopedia
to takie trudne imiona?????
CZY może wolicie GERMAŃSKIE - na ogół NIEMICKIE imiona:
ROBERT< HUBERT< WALDEMAR< HENRYK< FRANCISZEK????
ja popreiam tradycję. POLSKIE SŁOWIAŃSKIE IMIONA
PISZCIE
-
23-09-2009, 02:26 #2Fan(ka)
Odp: Imiona dla dzieci
aaaaaaa !!!! chyba bym umarla gdyby rodzice dali mi jedno z tych slowianskich imion i dzisiaj bylabym BĄDZSŁAWA,BIEZDZIADKĄ LUB CZĘBIRĄ!!!!!HEHE ,oczywiscie sa ladne slowianskie imiona jak kalina ale jest ich bardzo malo
ja osobiscie nie dalabym dziecku na imie franek stas zosia itp,ale to kwestia gustu

co jakis czas zmienia sie moda na imiona tak jak na wszystko.kazdy nazywa swoje pociechy tak jak mu sie podoba ,a ja osobiscie jestem pelna podziwu dla amerykanow ktorzy z niczego zrobia imie

nie znam jeszcze plci dziecka ale imiona juz mam
LEAH dla dziewczynki IAN dla chlopca
dodam tylko ze nie mieszkam w polsce wiec stad moj wybor imion
pozdrawiam
-
23-09-2009, 12:01 #3obrońca tradycji
to prawda, niektóre imiona słowiańskie stare są śmieszne i brzmią głupio, ale można znaleźć i takie, które brzmią nawet po zachodniemu np: BARNIM, DERWAN, GORAZD etc
wpiszcie na wikipedii: imiona słowiańskie, a znajdzicie
ps. mój pseudomin znaczy: DAJĄCY WALKĘ (DABOR)
-
28-09-2009, 17:25 #4Początkująca(y)
ja chcialabym dac STEFAN, myslicie, ze to odpowiednie imie dla chlopczyka a potem mezczyzny w tych czasach?
-
28-09-2009, 23:50 #5Fan(ka)
-
29-09-2009, 14:33 #6
Chcę dać synowi na imię Adam a córce Amelia. Chciałam dać Nina, Łucja albo Felicja chłopczykowi Filip ale tatuś ma prawo veta co wykozystuje przy każdym moim pomyśle. Adam i Amelia to jego pomysł. ;) Ale mi się podobają. Nie dałabym dzieciom imion słowiańskich. Nie pasują do nazwiska, które jest dalekie od typowego słowiańskiego.
-
29-09-2009, 14:35 #7
Chociaż kiedyś chciałam dać synowi na imię Tadeusz. Podoba mi się to imie.
-
30-09-2009, 12:50 #8obrońca tradycji
Hej, nie wiem jak się nazywasz, ale imiona słowiańskei świetne wyglądają zwłaszcza z obcymi nazwiskami, są przeciwstwieniem (kontrastem) nazwiska.
np; Kazimierz Estreicher - naukowiec niemieckiego pochodzenia
Leszek Miller - premier PL
Zbigniew Wassermann - polityk
Czy wiecie, że na zachodzie całkiem popularen są imiona słowiańskie (w tym polskie) jak:
Casimir, Mirko, Boris, Stan, Vladimir, nawet w niemczech dawniej dawano imiona Bolko, Jaske itp.
Pozdrawiam
-
1-10-2009, 09:18 #9
Dabor, możesz mi wierzyć. Nie pasuje. Poza tym jakoś nie potrafię wyobrazić sobie syna Zbigniewa albo córki Danuty. Co nie znaczy, że nie lubię prostych, ładnych imion. Moja rybka nazywa się Stefan. :)
Poza tym chciałabym żeby rodzina była w stanie wymówić imię mojego dziecka. ;) To dość istotne.Ostatnio edytowane przez Mélodie : 1-10-2009 - 09:22
-
1-10-2009, 12:14 #10
Ja mam na imię Nina i przez to imię miałam często kłopoty w urzędach. Zazwyczaj pytają od czego to jest skrót i upierają się że to nie może być pełne imię. Przechrzcili mnie już parę razy na Janinę, Karolinę, a nawet Reginę

Imię mi się podoba, ale załatwianie każdego papierka dwa razy z powody błędnie wpisanego imienia jest naprawdę denerwujące

A niby nie jest trudne ani bardzo rzadkie!!!!

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne