1. do 10. z 11
Temat: czy to depresja ciążowa??
-
15-12-2011, 21:30 #1
czy to depresja ciążowa??
Nie wiem czy jest taki wątek bo nie mogłam go znalezć ...
Chciałam się spytać czy ktoraś z Was dziewczyny miała tak, że nie umiała cieszyć się ciążą?
Bo ja tak mam już od ok 2 miesięcy (a jestem w 8 miesiącu ciąży). cały czas płaczę z byle powodu i czuję,że ta odpowiedzialność mnie przerasta... Od kiedy zaszłam w ciążę moje zmieniłam swoje życie nie do poznania - byłam otwarta, zadowolona z życia, piłam, paliłam i balowałam cały czas ze znajomymi, a teraz - siedzę sama w domu, znajomi w ogóle wyrzucili mnie z pamięci i życia, "niby" przyjaciółka ma mnie głęboko w poważaniu, chłopak jest za granicą, a rodzina nie ma czasu mnie wspierać,bo są zajęci sobą...
Nie chcę być samolubna... Ale potrzebna jest mi choć jedna osoba, której mogłabym się wyżalić, wypłakać czy poprostu pogadać i spytać o radę...
-
16-12-2011, 08:52 #2
Odp: czy to depresja ciążowa??
Kochana ja też mam różne myśli w ciaży. Niebawem rodzę i też nie umiem się tak do końca cieszyć. Musiałam odejść z dobrze płatnej pracy i zrezygnować ze wszystkiego co do tej pory robiłam. Wiem że to nie wróci i nigdy nie będzie tak samo. Z drugiej strony próbuj pomyśleć tak, że spotkało Cię ogromne szczeście, wiele dziewczyn dało by się pokroić za bycie mamą. Mam nadzieję że nasze maluszki zrekompensują nam wszystko!!! Trzymaj się!!
-
16-12-2011, 09:47 #3
Hormony szaleją. Ja też sie samotna czułam mimo, że mogłam liczyć na bliskich. Może znajdź sobie jakies zajęcie. Poczytaj ksiązki, chodź na spacery...
-
16-12-2011, 11:20 #4Entuzjast(k)a
To hormony, w ciąży wszystko jest wyolbrzymiane, Ja strasznie się cieszyłam z ciąży, zaplanowana, idealna, ale też miałam różne myśli - to minie. Tak jak radzi Kaka82 znajdź sobie jakieś zajęcie i zacznij koncentrować się na przygotowaniach wyprawki, miejsca dla dzidzi. I nie myśl że jesteś sama - bo z tobą jest mały człowiek, który cię potrzebuje już na zawsze, ty będziesz jego całym światem.
Ja w ciąży miałam takie płaczliwe nastroje, że nie mogłam oglądać reklam środków owadobójczych bo tak mi szkoda było tych biednych muszek, że od razu miałam łzy w oczach.
-
16-12-2011, 12:20 #5Fan(ka)
hormony szaleją
jak byłam w 8-9 miesiący ciąży to robiliśmy remont mieszkania - potrafiłam 3-4 razy jechać do tego samego sklepu, bo nie mogłam sie zdecydować na zakup czegokolwiek
przed ciążą było tak, ze wchodze do sklepu, 2-3 minuty, podoba sie albo nie... w ciaży to był koszmar - za lampą jeździlismy chyba ze 2 tygodnie...
taki urok ciąży
jak maleństwo sie urodzi szybko zapomina się o poczuciu osamotnienia
-
16-12-2011, 22:00 #6
izuska to naturalne co czujesz, zwłaszcza, że, jak piszesz, prowadziłaś bujne, całkiem inne życie, niż teraz... trudno Ci się odnaleźć w nowej sytuacji, zaakceptować ją... ale z czasem wszystko się ułoży. Daj sobie czas. Bądź silna, bo trochę to może jeszcze potrwać... być może (tak jak mnie) dopadnie Cię i depresja poporodowa, ale dasz radę! Poradzisz sobie, tak jak i ja. I może to forum trochę Ci pomoże...?:)
-
16-12-2011, 23:28 #7
Wszystko minie. Ja zanim zaszłam w ciąże też piłam, paliłam, imprezowała, ciągle znajomi i imprezy. Potem już fasolka była w brzuszku i wszystko zmieniłam. Przerwałam szkołe, skończyłam z pracą, wyjechaliśmy do niemiec, mój P. pracował całymi dniami zeby zarobić, a ja siedziałam sama bez nikogo, nikogo tam nawet nie znałam. Ciągle się z moim P. kłóciłam, płakałam, ale jak zobaczyłam mojego malutkiego synka, jak się wtula we mnie i płacze biedulek, nie potrafiłam wyobrazić sobie innego życia.
Wszystko minie, naprawde. Też się w ciąży czułam jakbym była sama, ale tam w środku jest mały okruszek który potrzebuje Cię. : ) Znajdź jakieś zajęcie sobie, pomyśl o maluszku, ja czytałam dużo bajek brzuszkowi jak miałam doła. :)
-
17-12-2011, 09:54 #8
Izuśka też czasami mam dosyć wszystkiego, bo moje życie również się zmieniło pod wieloma względami. Czasami beczę bez powodu, albo robię przykrości ludziom a później żałuję i to bardzo, bo wcześniej nie byłam taką zołzą. Ale myślę, że to hormony i to minie. A znajomi pewnie będą ciekawi i przyjdą oglądnąć maluszka ;) Może wtedy zbliżycie się znów ;)
-
20-12-2011, 12:35 #9
Dziękuje Wam za pocieszenie ;) Mam nadzieję, że macie rację i to wszystko minie
-
21-12-2011, 12:27 #10
izuska9191 wszystko minie.
Ja zaszlam w pierwsza ciaze-zaplanowana w wieku 23lat i tez wszystko sie zmieniło....
Przez pierwsze 3 miesiace ciagle plakałam, potem bylo ok.
tez towarzystwo sie wykruszylo, imprezy skonczyły, praca.
Po paru latach przyszla kolej na drugie zaplanowane dziecko....
Ale po porodzie zaczela sie u mnie jazda z hormonami i trwało to kilka miesiecy....
Wszystko sie ulozy zobaczysz, bedzie dobrze!!!!

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne