1. do 10. z 18
-
17-07-2008, 16:27 #1
dzieci z konfliktu serologicznego
Witam. Jestem przeszczesliwa mama 6- miesiecznego synka, ktory urodzil sie z konfliktu serologicznego,przy czym ja mam grupe krwi A RH minus, a moj partner A RH plus.Slyszalam ze rodzenstwo przy konflikcie serologicznym jest zawsze tej samej plci. Czy to prawda? Kocham malego nad zycie i nie mam absolutnie nic przeciwko drugiemu chlopcu, zastanawiam sie jedynie gdzie lezy prawda. No bo na logike, to ktory plywak dotrze do jaja pierwszy-taka plec dziecka
, wiec jak to jest? Czy ktoras z Was, drogie mamusie, ma dzieci odmiennej plci z konfliktu serologicznego, lub zna kogos kto ma?
-
17-07-2008, 16:38 #2Fan(ka)

-
17-07-2008, 17:20 #3
Odp: dzieci z konfliktu serologicznego
To na internecie takie bzdury wyczytalam. Dla mnie to tez nie mialo zadnego sensu, ale zawsze dobrze bylo popytac. A dzieci zdrowe? Nie bylo problemow przy kazdej kolejnej ciazy?
-
6-08-2008, 18:40 #4
Ja też mam 3 dzieci 2 chłopców i córeczkę. ja mam ARh- a mąż ARh+.... wszystkie dzieci mają krew po tatusiu... zdrowe i szczęśliwe
...
na internecie różne rzeczy piszą więc warto poszukać potwierdzenia gdzie indziej np. lekarza
Hekus Team - O nas
Kochaj tak, jakby Cię nigdy nikt nie zranił, a tańcz tak jakby nikt nie patrzył, śmiej się tak, jak tylko dzieci śmieją się, żyj tak jakby tu było niebo...

4100g i 61cm

3780g i 56cm

4330g i 59cm

http://mamaczytata.pl/pokaz/1780/kordiana
http://mamaczytata.pl/pokaz/1779/dominika
-
18-08-2008, 15:11 #5Początkująca(y)
To są 2 różne rzeczy: niezgodność serologiczna u rodziców a konflikt serologiczny.
JKRZYMKA piszesz, że macie niezgodność i zdrowe dzieci.
Konfilkt jest wtedy, gdy w organizmie matki z Rh- pojawią się przeciwciała niszczące dziecko.
Aleks3meyer pisała, ze ma dzieciaczka z konfliktu czyli były przeciwciała.
Ja mam własnie dzieci z konfliktu czyli ciąże z przeciwciałami, ale płeć jest różna.
-
25-08-2008, 11:54 #6
a ja mam troszkę inne zmartwienie: mam grupę ARH-, mój mąż ORH+ jakby nie było mamy niezgodność serologiczną

Pierwszą ciażę poronilam, drugą z wielkimi problemami donosiłam (a raczej przeleżałam
- powód nieznany) miałam podawaną immunoglobulinę w trakcie ciązy i dostałam dokument w którym było napisane że zaraz po porodzie (w ciągu bodajże 48 h) mam mieć ponownie podaną immunoglobulinę żeby zapobiec powstaniu konfliktu w drugiej ciąży. Niestety lekarz który był przy porodzie zlekceważyl moje prośby o podanie mi tego leku (przypuszczam że po prostu zapomnial) i teraz trochę się boję bo chcielibyśmy wkrótce postarać się o rodzeństwo dla naszej córeczki. Czy któraś z was miała podobną sytuację? Chcialabym wierzyć w to że wcześniejsze zaniedbanie nie będzie miało złego wplywu na kolejną ciązę
a już tyle się nasłuchalam niepokojących rzeczy że ciarki mi przechodzą po plecach- m.in. że już wiecej mogę nie donosić żadnej ciaży
mam nadzieję ze to klamstwa!!!
Asia i Wiktorcia

"Dzieci są skrzydłami człowieka i ja te skrzydła mam
"
25.08.2009 - WITAJ W DOMU BARTUSIU*
))))
-
25-08-2008, 17:00 #7
ASIA_Z - podstawowe pytanie brzmi jaka grupe krwi i czynnik rh ma Twoja corka? I czy podczas badan w Twojej krwi wykryto przeciwciala? To ze jest niezgodnosc serologiczna, nie znaczy ze konflikt zaistnial...
Np u mnie jest tak, ze ja mam AB(-) a M A(+).....synek zas ma A(-), wiec konflikt nie zaistnial. Immunoglobuliny wiec nie dostalam.
Pierwsza ciaze poronilam (8 tydz.) i tez nie dostalam immunoglobuliny, bo podobno tak wczesnie nie ma jeszcze grupy krwi.
Teraz jestem w kolejnej ciazy....we krwi przeciwcial nie ma
-
27-08-2008, 08:50 #8
Aneta23 nie wiem jaka grupę krwi ma mała bo nikt tego nie badał jeszcze. Jeśli chodzi o konflikt to ponoć przy pierwszej ciąży do niego nie dochodzi dopiero druga ciąża może być zagrożona-tak mi tłumaczyła kiedyś lekarka
.
Wybieram sie niedlugo do ginekologa to mam nadzieję ze mi wszystko dobrze wytłumaczy i że usłyszę same dobre wiadomości
Zobaczymy.
Asia i Wiktorcia

"Dzieci są skrzydłami człowieka i ja te skrzydła mam
"
25.08.2009 - WITAJ W DOMU BARTUSIU*
))))
-
27-08-2008, 10:41 #9
ASIU - to dziwne ze mała nie miała badanej grupy krwi po porodzie
wrecz wydaje mi sie to niemozliwe......Ja mam grupe synka normalnie wpisana w ksiazeczce jego zdrowia, ktora otrzymalismy w szpitalu. Myslalam, ze to jest po porodzie rutynowe badanie....Moze u Was po prostu ktos tego nie wpisal....
A z tym konfliktem to jest tak.......ze jesli podczas pierwszej ciazy (a raczej porodu, lub tez poronienia) krew dziecka o czynniku rh+ przedostanie sie do Twojego krwiobiegu, powinny wytworzyc sie w Twojej krwi przeciwciała przeciwko krwinkom płodu. I jesli wlasnie dojdzie do takiej sytuacji moga byc problemy w ciazy kolejnej - tzn moze dojsc do choroby hemolitycznej płodu, ostrej niedokrwistosci - taka jest reakcja ukladu immunologicznego w przypadku istnienia przeciwcial.
W naszym przypadku krew Kuby szczesliwym trafem ma czynnik rh(-), więc przeciwciała sie nie wytworzyly......a co za tym idzie w tej ciazy konfliktu tez nie ma
Ostatnio edytowane przez aneta23 : 27-08-2008 - 10:44
-
28-08-2008, 07:17 #10
albo dostałaś zastrzyk i nikt ci nie mówił że to właśnie "ten" nie dostaje się go odrazu jak urodzisz bo muszą zbadać krew dziecka ja dostałam chyba tak po 30 godzinach a dostaje się go do 72 godzin po porodzie lub poronieniu a że ty 1 ciąże poroniłaś to dostałaś również w trakcie trwanie drugiej...gdyż to właśnie w drugiej uaktywniają się przeciwciała u kobiety ....
ja niestety mam B - a mąż ma A + córka ma krew za nim A+ wiec ten zastrzyk dostałam
tu jest łatwo i prosto opisane
Ciąża - dziecko - Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl

LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

..:: Młode Mamy Weteranki ::..
Dzisiaj, 09:37 w Młodziutkie mamy -przyszłe i obecne