Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 5 6 7 ... OstatniOstatni
51. do 60. z 74
Drzewko podziękowań1Podziękowań

Temat: pozbawienie praw rodzicielskich

MAMUŚKA BB

Domyślnie Odp: jak pozbawić praw rodzicielskich???

Czarnulka jak dla mnie powinas wniesc o alimenty i odebranie praw rodzicielskich.To ze jest agresywny jak przychodzi,aby zobaczyc dziecko lub ze siedzial w wiezieniu,jest w trakcie sprawy o pobicie,samo swiadczy o tym,ze jest niebezpieczny,agresywny i nieobliczalny.

poczytaj ponizsze linki o ograniuczeniu i pozbawieniu praw,a takze w podtemacie wazne informacje... jest link o pozbawieniu praw dowiesz sie informacji na ten temat

Początkująca(y)

jak sąd na to wszystko patrzyY?
    Jakich pytań mam się spodziewać ze strony sądu??
    Co będzie jak nie będe miała świadków??????
    Czy mogą taiemu niebezpiecznemu człowiekowi,który ciągle ma sprawy karalne odebrać prawa? Pomóżcie

Fan(ka)

Cytat Napisał czarnulka32 Zobacz post
    jak sąd na to wszystko patrzyY?
    Jakich pytań mam się spodziewać ze strony sądu??
    Co będzie jak nie będe miała świadków??????
    Czy mogą taiemu niebezpiecznemu człowiekowi,który ciągle ma sprawy karalne odebrać prawa? Pomóżcie
    Wiedz o tym,że jeżeli wnosisz do sądu pozew o odebranie mu parw rodzicielskich to co mówisz na jego temat musisz poprzeć dowodami chociażby świadkami,bo same słowa nic nic nie dadzą.

Początkująca(y)

Domyślnie Odp: pozbawienie praw rodzicielskich

WITAM.
    Mam, pytanie.postaram sie wszystko szczegółowo opisac,.W styczniu zmarła moja mama <42l>pół roku przed smiercią wzięła slub z 28letnim mężczyzna (jacek)<ma on dwóch synow z poprzedniego związku którymi sie nie interesuje,nie placi alimentów> .
    pare dni po slubie z moją mama pan Jacek dał nazwisko mojemu bratu który nie jest jego dzieckiem,no i tu zaczyna sie problem,

[b]jakie mam szanse ja jako siostra żeby pozbawić pana Jacka władzy rodzicielskiej i być dla brata rodziną zastępczą?[/b]
    jestem mężatką mamy dwoje dzieci 2l i 4l,mieszkamy z teściami,
    brat jest u mnie od połowy lutego ,,ojciec,, nie interesuje sie nim wcale,ani razu przez prawie miesiac nie zadzwonił nawet,przez ten czas od smierci mamy zaniedbywal dzieci które pozostały w domu,nie łożył na ich utrzymanie wręcz przeciwnie, wszystkie pieniądze włacznie z odprawą pośmiertną zatrzymał dla siebie,nie przeznaczajac nic na utrzymanie i nie dajac na dzieci ani grosza<w domu było zimno,pusta lodówka,on kilka razy po alkoholu, po kilku takich wizytach postanowiłam brata zabrac do siebie>obecnie moje rodzeństwo 19lat,17lat,12lat no i 4letni brat przebywaja u rodziny,a pan jacek został sam w naszym domu,
    jest to dla mnie obcy człowiek,wiem ,ze nie interesuje sie swoimi rodzonymi dziećmi 4 i 5 lat, przebywal w zakładzie karnym za gwałt i pobicie 78letniej kobiety, i nie chce,tzn nie pozwole by ten człowiek wychowywał mojego 4letniego brata....

01 marca złożyłam wniosek do sądu rodzinnego o pozbawienie władzy rodzicielskiej i ustanowienie rodziny zastępczej

ile czasu czeka sie na sprawe?
    jakie mam szanse?
    ile mniej wiecej moze to wszystko potrwac?

no i co ja mam jeszcze robic,wiem,ze mama była ubezpieczona np w NORDEA,ALIANZ z tego co wyczytałam na dzieci które jeszcze sie ucza sa wyplacane pieniadze (NORDEA ok 5000) co zrobic aby on ich nie odebrał,
    pozdrawiam
    blondyneczka_vip@poczta.fm
    gg 5447625

Fan(ka)

Nie bardzo się orientuję w tym temacie,ale może najpierw załóżcie sprawe spadkową .Jako dzieci dziedziczycie po mamie.Jeżeli mieszkanie należało do mamy - wy macie do niego przwo .Ze swojej strony radze udać się do prawnika on napewno tobą pokieruje.Nie musisz go wynajmować możesz iść po porade.Dobry przwnik naświetli ci jak i gdzie co można załatwić po kolei.Teraz w każdym sądzie znajduje się tzw.punkt informacyjny tam też powiedzą Ci co i jak masz zrobić.Taka porada jest bezpłatna .Tam też podadzą Ci namiary na adwokata.

Fan(ka)

chciałam złozyć wniosek o nienadawanie wladzy rodzicielskiej

krotko opisze o co chodzi

juz w ciazy rozstalam sie z ojcem mojego dziecka. gdy urodzilam pomimo moich prosb ojciec dziecka nie uznal, nie placil na nia. zlozylam wiec pozew do sadu o ustalenie ojcostwa i o alimenty.
    odbyla sie jedna rozprawa. na rozprawe pozwany sie nie stawil, wyslal list do sadu "w odpowiedzi na pozew". w liscie tym zazadal badan dna (zaprzeczyl ze to jego dziecko). ja sie na badania zgodzilam bo jestem przekonana ze ojcem dziecka jest pozwany. sad wyznaczyl badania dna. jednak pozwany nie zaplacil zaliczki na badania dna. zlozyl zazalenie na postanowienie, powtornie zaprzeczyl ojcostwu.
    w pozwie zawarte jest ze z nim mieszkalam gdy bylam w ciazy, ze bylismy ze soba 1.5roku gdy zaszlam w ciaze. ze rostalismy sie z powodu narastajacego konfliktu z nim i jego matka.
    w pozwie nic nie pisalam o pozbawieniu wladzy, bo jeszcze mialam nadzieje ze sie zreflektuje, i bedzie pomagal i uczestniczyl w wychowaniu dziecka. jest jednak inaczej.
    pozwany nie chce utrzymywac kontaktu ze mna (chodzi o sprawy zwiazane z dzieckiem), nie odbiera telefonów, dziecka nie uznal, nie widzial jej. nie interesuje sie nia wogole. mieszka ode mnie w odleglosci 550km.zaprzecza ojcostwu.

Dlatego chcialabym aby pozwanemu nie przyslugiwala wladza rodzicielska.

chcialam zlozyc taki wniosek ale spotkalam sie z zarzutami ze jeszcze ojcostwo nie ustalone a juz chce wladze zabierac.

bardzo bym prosiła by sie wypowiedzialy osoby ktore zabieraly wladze, w takiej sytuacji jak ja (gdy jeszcze ojcostwo nie ustalone)

czy sad zle patrzy na takie osoby?czy bierze pod uwage fakty?

jak bylo u was na rozprawach?

ja nie chce robic tego po zlosci, w pozwie nic nie pisalam o pozbawieniu wladzy bo tak jak pisalam jeszcze mialam nadzieje ze sie opamieta. ze pomimo odleglosci bedzie chcial sie ze mna porozumiec w sprawie dziecka. jednak pozwany nie przejawia takich checi.
    chcialabym zalatwic ile sie da na jednej rozprawie. wiadomo ile sprawy w sadzie trwaja. a dodatkowo pozwany od kwietnia do pazdziernika pracuje w niemczech, wiec trzeba by bylo jeszcze kuratora dla niego zalatwiac

dziekuje za odpowiedzi

Fan(ka)

O nie przyznawanie władzy możesz wnosić nawet ustnie na rozprawie o uznaniu ojcowstawa.To jak będzie zależy od sądu

Zadomowiona(y) Avatar alicja!

Ja w swoim pozwie też złozyłam wniosek o odebranie praw, ale nie sądziłam, że to wpływa na dziedziczenie po ojcu, choć mogłam sie tego domyslić... Chociaż to głupota skoro płaci alimenty, jest ojcem to dziecko powinno mieć do tego prawo, nawet jeżeli tatuś ma odebrane prawa i nie widuje sie z dzieckiem.

MAMUŚKA BB

Cytat Napisał alicja! Zobacz post
    Ja w swoim pozwie też złozyłam wniosek o odebranie praw, ale nie sądziłam, że to wpływa na dziedziczenie po ojcu, choć mogłam sie tego domyslić... Chociaż to głupota skoro płaci alimenty, jest ojcem to dziecko powinno mieć do tego prawo, nawet jeżeli tatuś ma odebrane prawa i nie widuje sie z dzieckiem.
    kolezanka sie pytala ostatnio jak byla u adwokata przed sprawa,czy jak ojciec ma odebrana prawa czy dziecko moze dziedziczyc i adwokat powiedzial,ze dziecko dziedziczy,tak samo jak ma prawo do alimentow
    alicja! dziękuje za post.

Mój ideał <3Michaś:) Avatar Alonqa

Oczywiście że dziecko dziedziczy po ojcu nawet jeśli ma odebrane prawa rodzicielskie.U mnie na sprawie było tak, że ja zawarłam w pozwie, że chce aby ojcu nie przysługiwała władza rodzicielska, sąd zapytał się pozwanego co on na to, on oczywiście że się nie zgadza, więc dalej pytał się sąd co ja mam do powiedzenie...a więc ja odp. że o czym my mówimy i dlaczego władza ma przysługiwać komuś kto nie uczestniczy w wychowaniu dziecka, nie interesuje się nim, nie płaci na nie alimentów i w ogóle się z nim nie widzi...no i na tym się skończyło sąd przychylił się do mojej prośby...Z tego co wiem to sąd może sam nie przyznać władzy, a szczególnie w takich przypadkach gdy ktoś wypiera się dziecka a później okazuje się że jest jego.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 5 6 7 ... OstatniOstatni

Tagi tego tematu

Zasady Postowania