71. do 74. z 74
-
5-09-2010, 21:04 #71
Odp: jak pozbawić praw rodzicielskich???
Rosi ja jak bylam z synkiem w szpitalu to musialam szybko podjac decyzje o leczeniu. Byla potrzeba zgoda matki i ojca dziecka. I gdyby nie fakt, ze ojcostwo nie zostalo uznane to mialabym problem, bo dawca napewno by nie przyjechal bo syn nie interesuje go wogole...
-
5-09-2010, 22:04 #72
Źle mnie zrozumialyscie.Ja sie wlasnie zastanawiam czy wnosic sprawe o pozbawienie czy nie.Czy wogule sad uzna moj wniosek o zasadny jak ojciec i tak sie nie interesuje wogule.
A nie wiedzialam ze w szpitalu trzeba na leczenie wyrazic zgode przez obojga rodzicow?
Dlatego pytalam co daje takie czesciowe pozbawienie praw.Bo chyba u mnie to nie bedzie mialo sensu rzadnego.
-
5-09-2010, 22:09 #73
\ Uzna za zasadny, to jest podstawa do odebrania praw rodzicielskich, jak już pisałam w temacie "ojciec nn" jest to trwałe zaniedbanie z jego strony, jest na to paragraf i jest to podstawa do odebrania praw rodzicielskich. Podpis obydwojga rodziców jest potrzebny przy leczeniu, zapisaniu dziecka do przedszkola, wyrobieniu paszportu itp.
-
6-09-2010, 12:01 #74Fan(ka)

Pozbawienie władzy rodzicielskiej - art 111
" 1. Jeżeli władza rodzicielska nie może być wykonywana z powodu trwałej przeszkody albo jeżeli rodzice nadużywają władzy rodzicielskiej lub w sposób rażący zaniedbują swe obowiązki względem dziecka, sąd opiekuńczy pozbawi rodziców władzy rodzicielskiej. Pozbawienie władzy rodzicielskiej może być orzeczone także w stosunku do jednego z rodziców.
§ 1a. (61) Sąd może pozbawić rodziców władzy rodzicielskiej, jeżeli mimo udzielonej pomocy nie ustały przyczyny zastosowania art. 109 § 2 pkt 5, a w szczególności gdy rodzice trwale nie interesują się dzieckiem.
§ 2. W razie ustania przyczyny, która była podstawą pozbawienia władzy rodzicielskiej, sąd opiekuńczy może władzę rodzicielską przywrócić."
Zapraszam do przydatnych linków i ważnych informacji tam pisze dokładnie co to jest ograniczenie oraz pozbawienie władzy rodzicielskiej i jakie są między nimi różnice.
Apropo co do zgody na leczenie to wierzcie mi jeżeli istnieje zagrożenie życia czy zdrowia dziecka tatuś wcale nie musi niczego podpisywać.Wystarczy,że wy jako matki niedaj boże oddajecie dziecko do szpitala i tam składacie swój podpis wyrażając zgode na zastosowanie leczenia.On nie musi tego robić.
Rosi.Wejdz w temat o którym pisałam a wszystkiego się dowiesz.Miłej lektury

1Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

„Alcatraz”
Wczoraj, 15:21 w Forum ogólne