reklama
  1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności i efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Kącik mam karmiących piersią - rady przepisy itp

Temat na forum 'Dzieci urodzone w sierpniu 2008' rozpoczęty przez asioczek, 19 Lipiec 2008.

  1. asioczek

    asioczek Fan(ka)

    To oficjalnie zakładam wątek dla mam karmiących piersią. Jak na mamę małego ssaka przystało czynię to podczas nocnego karmiena :)

    Na początek link do strony gdzie o karmieniu jest wiele fajnych artykułów:

    Karmienie piersią

    Risotto z mięsem:

    Składniki:
    wołowina bez kości lub ugotowany kurczak-50g
    włoszczyzna bez kapusty-50g,
    ryż,
    olej sojowy,
    sól,
    zielona pietruszka
    sól
    Wykonanie:
    Mięso opłukać,zalać małą ilością gorącej wody,pogotować.Dodaćwłoszczyznę,posolić,ugotować.Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić.Pokroić w kostkę.Jarzyny z wywaru pokroić w kostkę.Ryż ugotować na sypko,połączyć z mięsem i jarzynami,dodać olej i posiekaną natkę pietruszki.

    Kurczak w sosie szpinakowym

    Składniki:
    1 filet z kurczaka
    Średnia marchewka
    Kucharek albo ziarenka smaku
    Sól, pieprz, trochę papryki
    Szpinak (ja preferuję mrożony,mniej roboty)
    Wykonanie:
    Pierś z kurczaka ugotować z marchewką,gdy będzie miękka wyjąć i pokroić w kosteczkę.Do gotującego się wywaru wrzucić szpinak i pogotować,na koniec wrzucić pokrojoną pierś i pogotować jeszcze chwilę.Można podać z ryżem lub makaronem.

    Cukinia faszerowana (dla diety już rozszerzonej)

    Składniki:
    cukinia-1mała,
    pomidor-1średni,
    mielone mięso z indyka-8łyżek,
    kasza jęczmienna ugotowana na sypko-4łyżki,
    żółty ser-4łyżki,
    natka pietruszki-1łyżka,
    olej/oliwa -2łyżeczki
    Wykonanie:
    Cukinię umyć,przekroić i wykroić gniazda nasienne.Sparzonego i pozbawionego skórki pomidora pokroić i poddusić z małą ilością oleju,dodać mięso i pokrojoną natkę pietruszki,ugotowaną na sypko kaszę.Przygotowaną masę nałożyć do wydrążonej cukinii i umieścić w żaroodpornym naczyniu z niewielką iloscią wody i tłuszczu.Wstawić do piekarnika.Po ok.15min.posypać startym żółtym serem i krótko zapiec.

    Delikatna pieczeń

    Składniki:
    cielęcina łopatka-150g,oliwa lub olej-1łyżka,mąka pszenna-1/2łyżeczki,marchew-1/4średniej,kasza gryczana na sypko-180g(10łyżek),świeże przyprawy(bazylia,mięta,oregano,koperek)
    Wykonanie:
    Cielęcinę udusić w małej ilosci wody i tłuszczu lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku.Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę(jeżeli pieczemy w piekarniku,marchew dusimy osobno)i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilosci wody.Wrzucić świeże przyprawy.
     
    Ostatnia edycja: 19 Lipiec 2008
  2. asioczek

    asioczek Fan(ka)

    Ciasteczka z mąki kukurydzianej

    Składniki:
    2,5 szkl. mąki kukurydzianej
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    kostka margaryny bezmlecznej
    Wykonanie:
    Zagnieść wszystkie składniki i uformować z nich wałki o średnicy 5-6cm,schłodzić w zamrażarce przez pół godziny.Kroić w plasterki o grubości ok.0,5 cm i piec w temp. ok 180 st.aż spód zacznie lekko brązowieć.Smakują znakomicie z powidłami śliwkowymi lub wiśniowymi.
    Dla mam maluszków ze skazą białkową.

    Ciasteczka z płatków owsianych

    składniki:
    1 kostka margaryny bezmlecznej
    1 szklanka cukru
    ok. 1 szklanki wody
    400 g płatków owsianych (błyskawicznych)
    Wykonanie:
    Rozpuścić margarynę,dodać cukier,wodę,pomieszać,wsypać płatki i gotować (mieszając co chwila) parę minut (wszystko zależy od twardości płatków,niektóre trzeba dłużej).Jeśli za suche, dodać trochę wody.Mają się kleić.Piec na blasze (na papierze do pieczenia)ok. 180 st. do zarumienienia.
    Dla mam maluszków ze skazą białkową!
     
  3. reklama
  4. asioczek

    asioczek Fan(ka)

    to znalazlam jakby ktoras miala ochote poczytac o diecie:
    Ściągawka karmiącej mamy
    [​IMG]


    Wydrukuj i powieś na lodówce

    NAPOJE
    Pij bez obaw:
    – wodę mineralną niegazowaną,
    – słabą herbatę lub bawarkę,
    – herbaty owocowe i ziołowe,
    – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
    – soki owocowo-warzywne,
    – kompoty,
    – jogurty naturalne, kefiry, maślanki

    Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)

    MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
    Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)

    OWOCE
    Jedz bez obaw:
    – banany,
    – brzoskwinie,
    – jabłka,
    – maliny ,
    – jeżyny,
    – porzeczki,
    – agrest,
    – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców

    Uważaj na:
    – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
    – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
    – owoce suszone (konserwowane chemicznie)
    – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców

    WARZYWA
    Jedz bez obaw:
    – ogórki,
    – buraki,
    – marchewkę,
    – ziemniaki,
    – kapustę pekińską
    – kukurydzę,
    – pietruszkę,
    – koperek,
    – soję,
    – szpinak,
    – młodą fasolkę szparagową,
    – dynię,
    – kabaczek,
    – cukinię,
    – wszystkie rodzaje sałat

    Uważaj na:
    – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
    – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
    – pomidory i seler - zawierają silne alergeny
    – paprykę, chrzan, pory, grzyby


    PIECZYWO
    – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste
    Uważaj na: pieczywo z konserwantami

    KASZA, RYŻ, MAKARON
    – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu

    JAJKA
    – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu

    Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko

    RYBY
    – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu

    Unikaj:
    – surowych ryb, np. sushi
    – konserw rybnych i ryb marynowanych

    MIĘSO
    Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
    – mięso białe (drób, mięso z królika)
    – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
    – mięso grillowane lub duszone

    Unikaj:
    – tłustych wędlin, mięsa smażonego,
    – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)

    SERY
    – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne

    Uważaj na:
    – sery pleśniowe
    – pikantne sery i twarożki
    – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego

    TŁUSZCZE
    Używaj bez obaw:
    - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
    – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)

    Unikaj:
    – smalcu i oleju arachidowego

    SŁODYCZE
    – możesz jeść w ograniczonych ilościach

    Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak

    ORZECHY
    – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe

    ALKOHOL
    – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
    – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu

    PRZYPRAWY i DODATKI
    Przyprawiaj bez obaw:
    świeżymi ziołami,
    – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
    – majerankiem,
    – kminkiem,
    – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi

    Uważaj na:
    barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
    – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
    – majonez,
    – ketchup
    – sól i cukier (w dużych ilościach)

    Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.

    a tu jest link to stronki jak masaz na kolki robic-ogolnie fajna stronka
    http://babyonline.pl/niemowle_zdrowie_artykul,1639.html
     
  5. rapunzel

    rapunzel czyli roszpunka

    asiu dzięki za tę dietę :-) narazie skopiowałam na komputer, ale kto wie, czy nie powieszę w kuchni
     
  6. asioczek

    asioczek Fan(ka)

    Rapunzel jak tylko ją znalazłam pognałam po fasolkę szparagową :)
     
  7. rotaneczka

    rotaneczka ale stara baba

    asioczek !!!! jestes nieoceniona kopalnio madrosci....co ja bym bez ciebie zrobila!!!!!!! dziekuje!!!!!
     
  8. kasiek 121

    kasiek 121 sierpniowa mama '08

    Dzieki Asioczku za liste, na pewno bede korzystac.:-):-D
     
  9. saly

    saly Zadomowiona(y)

    Przeczytalam.Skopiowalam.Zalamałam sie. Poszlam na allegro ogladac parowary. Mąż poszedl po golonke z piwem . Na zapas:tak:
     
  10. reklama
  11. mgwiazda

    mgwiazda New Member

    Rozmawialam z moja mama na temat tych diet w czasie karmienia(wykarmila 2 moich braci piersia prawie do 3 roku zycia) i mi mowila zebym nie popadala w paranoje ona jadla prawie wzystko poza jakimis ciezkostrawnymi potrawami i mowila zeby obserwoawac dziecko czy dobrze przyjmuje dane jedzonko.To wszystko zalezy tez od dziecka jednemu nie podpasuje jedno drugiemu drugie nie ma reguly.
    Lista jest pomocna bo mozna sie dowiedziec co uczula a co jest ciezkie ja wiem po sobie ze cytrusow nie tkne bo sama mialam z nimi problemy jak bylam mala wiec i maly moze miec problemy z przyswojeniem.
     
  12. Ania101281

    Ania101281 Mamusia Kubusia!!

    Dla takiego laika jak ja ta lista jest bardzo wazna! Napewno powiesze ja na lodowce... a kurs masazu maluszka juz przyczytany i zapamietany:tak:
     

Poleć forum