reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

kubek niekapek.

Miasto
Obershlesien
Mój synek ma 5 miesięcy i jest karmiony piersią. Raz dziennie podaję mu jednak żelazo w butelce. Chciałabym rozpocząć naukę picia z niekapka. Polecicie mi jakiś konkretny niekapek?
Druga sprawa, za miesiąc będę mu rozszerzać dietę. Zakładając że moja pierś będzie nadal głównym posiłkiem, co i w jakich ilościach mogę mu podawać do picia w kubeczku?

reklama
Moim zdaniem najlepsze są niekapki Tommee Tippee. Sądostępne rózne z miękkim i coraz twardszym ustnikiem w zalezności od wieku malucha. Wypróbowałam już naprawdę sporo niekapków (mam trójkę dzieci). I tylko te z TT naprawdę nie kapią, nawet jeśli kubek upadł z hukiem sto razy:tak::biggrin2:

A ja polecam kubek Lovi 360 - może i czasem coś kapnie. Osobiście nie trafiłam na niekapek z którego dziecku łatwo było pić.

U nas się sprawdził kubek NUK , ale z ustnikiem silikonowym nie kauczukowym, bo zbyt intensywnie wypływa woda. Jedynym minusem ustnika sylikonowego jest to, że jeżeli dziecko ma ząbki i go podgryza szybko zaczyna kapać. Mimo tego polecam :)

W sumie do każdego dziecko musi się przyzwyczaić, a czasem jakiegoś za nic w świecie nie polub i nic na to nie poradzimy. Np ten 360 nie podszedł ani w rodzinie ani nam osobiście, a nasz drugi szkrab w ogóle nie tolerował niekapków. Z każdego kubka wyciągałam gumki i uszczelki aby kapało i dopiero tak nauczył się pić. Pierwszy szkrab pił z nuk ale też po jakimś czasie musiałam dziurki poszerzać, bo marudził że wolno leci.
Do picia co chcesz, jeśli kocha mleko i tak będzie go dużo pił. Jednak u nas dużo rozcieńczamy soki ponieważ słodkiego chce się wiecej, a małe dzieci wręcz najadają się sokami, zwłaszcza przecierowymi.

a ja polecam ten model aventa happybabby.pl/karmienie/butelki-i-akcesoria/kubeczki-i-bidony/philips-avent---kubek-niekapek-z-ustnikiem-fioletowy-od-12-miesiecy-260-ml,p7917 W ogole pasuje mi cala seria aventa, i butelki i laktator. Pasuje do tych butelek, wiec mozna zaminnie stosowac.

reklama
Trzeba uwazac na niektore kubki niekapki, bo zbiera się w niektorych czesciach od ustnika osad,plesn,itd....nie mam pojecia ktorej firmy,ale znajoma mi pokazywala i nie wynika to z zaniedbania,tylko z konstrukcji kubka...nie da sie tego umyc zanim sie nie rozwali tej czeci nozem,a wtedy kubek jest juz tylko do wyrzucenia

Do góry