reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Misia nie pomoge bo nie mam przepisu.....a ja za to dzis wymysliłam sałatke:-)na kolacje i jest super bynajmniej dla nas podam wam przepis :::::::3,4 jaja na twardo,kukurydza,kurczak taki z lidla do kanapek,papryka różna,koperek świeży lub z torebeczki,pieprz i sól a do tego 2 łyżki majonezu!!!!!mniam,mniam:tak:
 
reklama
Kaczka w kapuście
z piersi kaczki ściągnąć skórę pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki , odłożyć skwarki na talerzyk na tym samym tłuszczu podsmażyć pierś z każdej strony.
Kapustę (średniej wielkości główkę) poszatkować wyłożyć trochę na spód żaroodpornego naczynia lub brytwanki (musi mieć pokrywkę) na tą kapustę wykładamy podsmażoną pierś i przykrywamy resztą kapusty z wierzchu posypujemy vegetą ( inne przyprawy wg. uznania) na patelnię z tłuszczem wylewamy szklankę wody i dokładnie opłukujemy patelnię i tym płynem zalewamy od góry kapustę przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarniak 180-200st. po pół godz. wyciągamy i mieszamy wszystko i wstawiamy na godzinkę po godzince sprawdzamy czy kaczka miękka jak nie to jeszcze raz wymieszać i na kolejne pół godz. kaczkę podawać posypaną skwarkami z ziemniaczkami :-)
 
GOŁĄBKI
ktos tam pytal o golabki,wiec pisze jak ja je robie:
Z dorodnej glowki kapusty lub dwoch mniej dorodnych (wszystko zalezy ile sie chce otrzymac lisci) wykrajam srodek-u nas zwany kaczanem:happy:Nastepnie ja myje,odrywam pierwsze liscie jesli nie sa za zdrowe lub sa uszkodzone,wkladam do garnka,zalewam woda i odparzam przewracajac raz na jedna raz na druga manke.Gdy juz nieco zmiekna zdejmuje kilka z wierzchu i odkladam do miski.Miske ta przykrywam pokrywka lub czymkolwiek,wtedy liscie jeszcze sobie tam miekna dodatkowo.Nastepnie po chwili zdejmuje kilka kolejnych i tak dalej. Wody po kapuscie nie wylewam!
Mielone miesko przyprawiam wedle uznania (tak jak na kotlety przewaznie),wbijam jajko i dodaje torebke ugotowanego wczesniej ryzu (ilosc mieska wedle uznania,jesli mam wiecej miesa,dodaje 2torebki ryzu).
Gdy liscie nieco pzestygna i przestaja parzyc w reke,skrajam z wierzchu te odstajaca czesc(nie wiem jak to nazwac)coby byly bardziej gietkie i latwiej sie zwijaly.Wkladam miesko i zwijam jak krokiety.Jesli sie nie 3maja za bardzo okrecam nicia i tak przygotowane wkladam do garnka jeden na drugi,zalewam woda po kapuscie,wkladam wloszczyzne,marchew,przyprawy(ziele,listek,majeranek-kapusta mniej wzdyma:-),ze 2 zabki czosnku,lyzka smalcu lub innego tluszczyku-generalnie wedle gustu).Gotuje tak z godzinke,pozniej dodaje pol sloiczka koncentratu pomidorowego,gotuje tak 5min,nastepnie zabielam smietana i tyle.Podaje z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i polanymi ogromem sosiku:tak::happy:SMACZNEGO!
Straszliwie sie rozpisalam,az sobie smaka narobilam:laugh2:
 
Ostatnia edycja:
Murzynek z serem
Składniki
1.5 kostki margaryny

8 łyzek wina (jakiekolwiek, białe)

2,5 szklanki cukru

3 łyżki kakao

8 jajek

2 szklanki mąki pszennej

proszek do pieczenia

500 gr. twarogu (2 kostki)

3 łyżki kaszy mannej


Etapy przygotowania


1.MURZYNEK:1 kostkę margaryny, 8 łyżek wina, 2 łyżki wody, 1,5 szklanki cukru,3 łyżki kakao-zagotować, ciągle mieszając , ostudzić.

2.Do ostudzonej masy dodać 4 żółtka, 2 szklanki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami
proszku do pieczenia- miksować minutkę, na koniec ubić pianę z 4 białek
i delikatnie połączyć z masą.
Masę wyłorzyć na wysmarowaną i opruszoną mąką blachę.

3.MASA SEROWA: Ser zemleć najlepiej 2 razy. 0,5 kostki margaryny, 4 żółtka,
szkl. cukru-utrzeć, następnie dodać twaróg, 3 łyżki kaszy mannej,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia miksować minutkę. Na koniec ubić pianę z białek
i połączyć delikatnie z masą. Masę serową wyłożyć na murzynka.

4.Piec 1 godzinę w 170 stopniach!

CIASTO AMERYKAŃSKIE
Super łatwe
Składniki
6 jajek
1.5 szkl. cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody spożywczej
2 szklanki mąki
6 jabłek


Etapy przygotowania
1.Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia., sodę dobrze wymieszać.
2.Jajka ubić, co jakiś czas dodawać trochę cukru, dodać olej i mąkę.
Wsypać orzechy i wymieszać.
3.Do masy dodać pokrojone w dość drobną kostkę jabłka i ostrożnie wymieszać.
Wyłożyć do średniej wielkości blachy wysmarowanej margaryną i opruszonej mąką.
Nie nadaje się na dużą blachę.
4.Piec 1 godzinę w 200 stopniach. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Świetnie nadaje się do kawy! ;))

Zapiekanka z makaronu
Składniki;
makaron świderki
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane)
3 spore marchewki
2 cebule dość duże
pietruszka (korzeń)
starty ser żółty (wedle gustu)
przecier pomidorowy
przyprawy; sól pieprz, papryka, sos sojowy niekoniecznie
olej


Etapy przygotowania
1.Makaron ugotować na półtwardo.
2.Marchewke i pietruszke obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Starte warzywa usmażyć na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego.
Cebule drobno pokroić w kostkę, usmarzyć razem z mięskiem,
dodać 3 łyżki przecieru i doprawić.
3.Makaron, mięso i warzywa wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zapiekanke posypać serem i zapiekać 20 min w 170 stopniach.


SERNICZEK z piernikami

Składniki
1 kg sera białego (zmielić!)
3/4 kostki margaryny
25 dag. cukru pudru
6 jajek
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
1 op. pierników w czekoladzie bez nadzienia (0,5 kg)
sok z cytryny

Etapy przygotowania
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera, na końcu dodać budyń w proszku.
2.Ubić białka, dodać do masy razem z sokiem z cytryny.
3.Połowe ciasta wylać na blaszkę, wyłożyć pierniczki i zalac resztą masy.
4.Piec 1 godzinę 180 stopniach. Można polać polewą
 
Ostatnia edycja:
GOŁĄBKI
ktos tam pytal o golabki,wiec pisze jak ja je robie:
Z dorodnej glowki kapusty lub dwoch mniej dorodnych (wszystko zalezy ile sie chce otrzymac lisci) wykrajam srodek-u nas zwany kaczanem:happy:Nastepnie ja myje,odrywam pierwsze liscie jesli nie sa za zdrowe lub sa uszkodzone,wkladam do garnka,zalewam woda i odparzam przewracajac raz na jedna raz na druga manke.Gdy juz nieco zmiekna zdejmuje kilka z wierzchu i odkladam do miski.Miske ta przykrywam pokrywka lub czymkolwiek,wtedy liscie jeszcze sobie tam miekna dodatkowo.Nastepnie po chwili zdejmuje kilka kolejnych i tak dalej. Wody po kapuscie nie wylewam!
Mielone miesko przyprawiam wedle uznania (tak jak na kotlety przewaznie),wbijam jajko i dodaje torebke ugotowanego wczesniej ryzu (ilosc mieska wedle uznania,jesli mam wiecej miesa,dodaje 2torebki ryzu).
Gdy liscie nieco pzestygna i przestaja parzyc w reke,skrajam z wierzchu te odstajaca czesc(nie wiem jak to nazwac)coby byly bardziej gietkie i latwiej sie zwijaly.Wkladam miesko i zwijam jak krokiety.Jesli sie nie 3maja za bardzo okrecam nicia i tak przygotowane wkladam do garnka jeden na drugi,zalewam woda po kapuscie,wkladam wloszczyzne,marchew,przyprawy(ziele,listek,majeranek-kapusta mniej wzdyma:-),ze 2 zabki czosnku,lyzka smalcu lub innego tluszczyku-generalnie wedle gustu).Gotuje tak z godzinke,pozniej dodaje pol sloiczka koncentratu pomidorowego,gotuje tak 5min,nastepnie zabielam smietana i tyle.Podaje z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i polanymi ogromem sosiku:tak::happy:SMACZNEGO!
Straszliwie sie rozpisalam,az sobie smaka narobilam:laugh2:

to ja dodam od siebie jeszcze :-)
przygotowanie kapusty tak jak u madbebe :tak: tylko ja nie używam białej kapusty tylko włoską ( to ta karbowana savoy cabage) 2 średniej wielkości główki ( z dużymi się tu nie spotkałam:sorry:)
co do mięska to 500g mielonego wołowego i 500g mielonego wieprzowego
do tego dwie cebule usmażone , ryż - wsypać 1 szklankę ryżu do garnka zalać wrzątkiem tak ponad centymetr nad powierzchnię ryżu i pogotować aż wsiąknie całą wodę odstawić do wystygnięcia a później dorzucić do mięska i cebullki całość wymieszać doprawić vegetą i pieprzem i zawijać w kapustę
i teraz dwa sposoby gotowania
1. tak jak u madbebe wkładać gołąbki do garnka tylko wcześniej spód wyłożyć liśćmi to wiadomo że się nie przypalą i jak już ułożymy zalać wodą z kapusty do którą też wcześniej przyprawiamy vegetą i przykryc liśćmi od góry na to pokrywkę i gotować na małym ogniu tak lekkim bykiem 1,5-2 godz. sosik można zrobić z odlanej później wody
2.gołabki wyłożyć w brytwannie z pokrywką bądź naczyniu żaroodpornym też oczywiście na spód najpierw liście i tak samo jak wyżej zalewamy wodą z kapusty i na górę też kładziemy na całą powierzchnię liście i do piekarnika na 1,5-2 godz 180-200st. ja wolę tą opcję :tak:
w 1 i 2 przypadku najlepiej po 1,5 godz sprawdzić czy kapustka już wystarczająco miękka jest a najlepiej skosztować jednego gołąbka jak pasuje to wyciągamy resztę i pałaszujemy :-):-):-)
 
Dzieki dziewczynki za przepisy:-)
pewnie bez nich tez dala bym rade ale wolalam zebyscie podaly tak dla pewnosci........jeszcze raz dziekuje:-)
 
Składniki
Składniki na ciasto:

kostka margaryny
szklanka cukru
3 łyżki kakao
pół szklanki wody
2 szklanki mąki
5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę:

0,5 l śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
2 galaretki jednego koloru
1 szklanka wody

zdjecie.php

pld.png
cd.png
plg.png
cg.png
Wersja do druku
Wyślij przepis
pld.png
cd.png
Murzynek z bitą śmietaną
Wykonanie ciasta:

Zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier. Lekko przestudzić, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Przelać do wysmarowanej blaszki i piec przez koło 45 min w temperaturze 180 stopnii.

Wykonanie masy:

Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać tężejąca galaretkę i delikatnie połączyć
.
Myrzynka rozciąć na dwie części i przełożyć tężejącą masą śmietankową. Polać polewą czekoladową.ROBIŁAM PYCHA I PROSTE!!!!
 
Kotlety ryzowe

2 woreczki po 100g ryzu
1\3 puszki kukurydzy
3jaja
10 dag zoltego startego sera
zieleninka (pietruszka,koper) co kto woli
bulka tarta
olej
sol,pieprz,ziarenka smaku...

Wykonanie:\
Ryz ugotowac w bulionie( kostka rosolaowa,ja dosypalam jeszcze kucharka)
Ostudzic.
Dodac 2 cale jajka i 1 zoltko,z bialka ubic piane na sztywno.
Wsypac kukurydze,starty ser i piane z bialek oraz zieleninke.
Doprawic do smaku.Calosc wymieszac,jak bedzie za rzadkie dosypac bulki tartej.
Masa musi byc dosc gesta,aby dobrze formowaly sie kotleciki.
Obtaczamy w bulce tartej i smazymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor.
Podawac gorace.

U mnie dzis byly z frytkami i ogorkiem kiszonym-pychotka:-);-)

Carbonare
Ugotowac makaron spaghetti (kiedys zrobilam ze swiderkami i tez pycha)
Wrzucic go na patelnie na ktorej wczesniej smazylismy boczek (15dag) pokrojony w kostke na oliwie z oliwek (moze byc na zwyklej)
Na ta patelnie wlewamy zrobiony sos....

Sos:
3 zoltka
10-15 dag startego sera
sol, pieprz
mozna dodac troszke smietany
Wlewamy na patelnie z goracym makaronem i boczkiem,mieszamy nie podgrzewamy:-)

Sledzie pod pierzynka
8 platow sledziowych
duza cebula
duzy majonez
4 marchwie
5 ziemniakow
6 jaj

Ziemniaki,marchew i jaja ugotowac.
Cebule pokroic w kostke,sledzie wymoczyc i tez pokroic w kostke
Na dno miski,polozyc sledzie,na to majonez i cebule,nastepnie polozyc ziemniaki pokrojone w plastry posypac sola i pieprzem i polozyc na to majonez.
Na to marchew starta na tarce o duzych oczkach,posypac pieprzem,nalozyc majonez,polozyc na to jaja i na wierzch tez mozna majonez ale ja nie klade:-)

Salatka z kurczaka z ananasami
Piers z kurczaka
puszka ananasa
puszka kukurydzy
majonez

Ugotowac piers z kurczaka,pokroic w kostke
Ananasa takze pokroic w kostke,z kukurydzy odlac sok.
Wszystko wymieszac z majonezem

Salatka 7-mio skladnikowa
1 por (biala czesc)
1 puszka ananasa
1 sloik selera
5 jaj
25dak szynki konserwowej
1 puszka kukurydzy
ser tarty
majonez i 1 jogurt naturalny

Wszystko kroimy,w takiej kolejsnosci jak wyzej,
Ukladamy warstwami na koncu dodajemy ser i wkladamy na noc do lodowki.
Rano mieszamy z majonezem i jogurtem
 
reklama
:-)Już niedługo święta może macie jakieś fajne przepisy na takie tradycyjne potrawy? U mnie np nie obejdzie się bez drożdżowych pierożków:-)

Pierożki drożdżowe z kapustą i grzybami


składniki
3 dag drożdży
1/2 kg mąki
1/4 kostki masła
1/2 kubeczka kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 całe jajko
sól
odrobina mleka do rozprowadzenia drożdży
Nadzienie:
30 dag kiszonej kapusty
30 dag grzybów leśnych lub pieczarek
2 małe cebule
sól, pieprz

sposób przygotowania
Drożdże rozprowadzić w odrobinie ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać drożdże, dodać jajka, masło, śmietanę i sól.
Wyrobić elastyczne ciasto (nie może być twarde, bo nici z pysznych pierożków)
i odstawić przykrywając ściereczką.
Kapustę i grzyby ugotować na miękko (oba składniki osobno), zmielić na małych oczkach
razem z cebulą. Całość przełożyć na patelnię i przesmażyć, doprawiając solą i pieprzem
do smaku.
Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać szklanką kólka lub inne kształty,
kłaść zimne nadzienie. Każdy pierożek posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec na złoto w temp. 200 stopni.
 
Do góry