reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

bitki wieprzowe zapiekane po wlosku

kotleciki wieprzowe,przekroic na pol, rozbic, posolic i popieprzyc. Na patelni posmazyc cebulke i czosnek, ktore nastepnie przelozyc do naczynia zaroodpornego. Na to wylozyc kotleciki. Otwieramy puszke pomidorow i wylewamy na miesko. Robimy zalewe: maly sloiczek koncentratu plus 500ml wody. Przyprawic oregano,tymiankiem,majerankiem i papryka ostra. Zalac. Zapiekac pod przykryciem ok 1,5 h. Zagescic sos 2 lyzkami smietany wymieszanymi z 1,5 lyzkami maki. Na koniec posypac startym serem i zapiec chwilke, az do zrumienia sera.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Żeberka wieprzowe w sosie po chińsku :tak:
750g żeberek
1 cebula
smalec lub olej (lepiej smalec)
1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub 1 łyżeczka świeżego startego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
pół szklanki rosołu(1/2 szkl.wody na 1/2 kostki rosołowej)
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Podgrzać smalec lub olej na głębokiej patelni i zeszklić cebulę.Wrzucić żeberka i podsmażyć z każdej strony.Wsypać cukier i imbir oraz wlać sos sojowy i rosół. Dusić na małym ogniu przez godzinkę co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do żeberek, porządnie wymieszac i gotować jeszcze z 2 min. Najlepiej smakuje z ryżem.

Smacznego:-)
 
Ciasteczka maślane-paluszki lizać:-p

Składniki:
*120g miękkiego masła (musi być masło, margaryna się nie nadaje)
*3 łyżki cukru pudru
*150g mąki
*kilka kropel aromatu waniliowego, śmietankowego lub innego,ja nie miałam aromatu,wsypałam paczuszkę cukru waniliowego.

Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, można utrzeć mikserem. Z ciasta zrobić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Spłaszczać widelcem, tworząc jednocześnie wzorek,na krzyż.Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
 
Hej i ja wam wrzuce szybki przepis na rolade makowa

Moje Ciasto - Rolada makowa

wg mnie wyglada smakowicie i prosta do zrobienia no chyba ze maz zazyczy sobie tego makowca co zwykle bo ja pieke bez maki ale za to z jablkami a zaleta jest ze jest bardzo smaczny i nie wysycha :-p Jak znajde jutro chwilke to podam wam przepis
 
Składniki
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
zdjecie.php

pld.png
cd.png
plg.png
cg.png

pld.png
cd.png
Pierniczki pyszne
recommended.png

zdjecie.php
Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty), zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką. Zwykle właśnie tak robię).
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w przykrytej szklanej lub kamionkowej misie albo po prostu owinięte w folię spożywczą).
Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skarmelizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawiązanym woreczku foliowym. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Wkładanie czątek jabłek lub skórek pomarańczy, które mają wpłynąć na miękkość pierniczków nie jest konieczne, chyba że mieszkanie jest mocno ogrzewane i bardzo suche. Kilka dni przed podaniem (lub nawet wcześniej) można pierniczki dowolnie polukrować. Świetnie się też prezentują na choince.

Uwaga:
Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru, ale wówczas kryształki będą widoczne w ciasteczkach.
Amatorzy mniej słodkich wypieków powinni raczej zredukować ilość cukru do 10-15 dag, szczególnie, jeśli pierniki mają być lukrowane.

Proporcje składników dostałam od koleżanki. Potem, ładnych parę lat później okazało się, że zostały zaczerpnięte ze starego wydania "Kuchni polskiej". Pozwolę sobie zostawić przepis na stronie jako reklamę tej bardzo już antycznej, ale wciąż doskonałej książki. z tego przepsiu robiła moja kolezanka i jest zadowolona!
 
Przepis na sernik z kratką

sernik-z-kratka.jpg
Kolejny sernik. Tym razem jest to sernik z kratką. Doskonały do kawy i prosty do wykonania. Jak widzisz musisz przygotować sporo jaj - ale warto spróbować tego pysznego ciasta. Myślę, że jest bardzo dobry na każdą okazję. Zachęcam do pieczenia i życzę smacznego.
Składniki:
1 kg sera, 1 szklanka cukru (może być więcej jeśli ktoś lubi słodko), 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (mogą być z cukrem), 9 jaj, paczka rodzynków, 1 kostka masła (może być 1/2 kostki margaryny "Kasi" + 1/2 kostki masła), cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przepis:
Cukier, cukier waniliowy, masło i żółtka utrzeć mikserem 10 minut. Następnie małymi partiami dodawać ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucierać. Dodać budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucierać. Ubić pianę na sztywno i dodać do masy. Delikatnie dobrze wymieszać. Dodać rodzynki opruszone mąką.
Masę serową możemy upiec ze spodem z ciasta kruchego lub samą. Piec w temperaturze 150 - 160 stopni C około 1,5 godziny, aż będzie złoto - brązowy. iernik wylewany Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 45 minut
Trudność: bardzo łatwy
PIERNIK
Składniki na 12 porcji

• 3 szklanki mąki

• 1/2 kostki masła

• 1 szklanka cukru

• 2 jaja

• 1 słoiczek dżemu (obojętnie jaki smak)

• 1 opakowanie przyprawy do pierników

• 3 łyżeczki sody oczyszczonej

• 2 łyżeczki kakao

• 1 szklanka mleka

Etapy przygotowania

1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać cukier i wymieszać. Po kolei dodawać składniki i mieszać mikserem do powstania gładkiej masy.

2. Wylać na blachę (średniej wielkości) natłuszczoną i wysypaną bułką tartą. Upiec w piekarniku w tem. 180-200 st.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Świąteczny chlebek bakaliowy Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 60 minut
Trudność: średnio trudny

Składniki na 8 porcji

• 5 dag masła

• 1 jajko

• 30 dag mąki pszennej

• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

• 15 dag miodu

• 4-5 łyżek mleka

• 10 dag suszonych daktyli bez pestek

• 10 dag migdałów

• 10 dag kandyzowanych wisienek

• 10 dag rodzynek

• 10 dag orzechów włoskich lub laskowych

• 10 dag kandyzowanego ananasa lub papai

• 1 czubata łyżeczka cynamonu

• 1/4 łyżeczki kardamonu

• szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

• szczypta soli

• tłuszcz i bułka tarta do formy

Etapy przygotowania

1. Masło z miodem roztopić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.

2. W czasie, kiedy masło będzie stygło, pokroić orzechy, migdały i owoce kandyzowane na mniejsze kawałki i przełożyć do większego naczynia.

3. Do bakalii wlać jajko roztrzepane z cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i solą i mlekiem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno być gęste.

4. Blachę keksową wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić wierzch.

5. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Stopień upieczenia ciasta sprawdzamy cienkim drewnianym patyczkiem - gotowe ciasto nie powinno się do niego przyklejać.

6. Chlebek pięknie piernikowo pachnie i długo utrzymuje świeżość. Nie jest też za słodki.
 
Do góry