reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

NA PRZEZIĘBIENIE

1 cytryna
łyżeczka tymianku
2 łyżki miodu
6 ząbków czosnku
200 ml zimnej przegotowanej wody

Wycisnąć cytrynę, dodać tymianek zaparzony w małej ilości wody. Dodać miód, czosnek rozdrobniony. Wymieszać i zalać wodą. Odczekać i pić co dwie godziny.
 
reklama
Wrzucam przepis na zupę z soczewicy, bardzo dobra i szybko się robi tanim kosztem. Mój mąż do niej dodaje gotowe flaki z biedronki ja raczej wole oryginalny przepis.

ZUPA Z SOCZEWICY
30 dag zielonej soczewicy
1 mały przecier pomidorowy
2-3 marchewki
2 cebule średnie
liść laurowy
2-3 łyżki majeranku
ziele angielskie
sól, pieprz
2 kostki rosołowe
olej

Soczewicę myjemy i gotujemy w ok 2,5 - 3 l wody. Usuwamy szumowiny, dodajemy przyprawy oraz dwie kostki rosołowe.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w kostkę. Smażymy na oleju aż się zeszkli. Dodajemy marchew, chwilę smażymy. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i dusimy kilka minut na wolnym ogniu, po czym przekładamy do zupy, gdy soczewica jest wpół miękka. Mieszamy i gotujemy kilka minut do miękkości warzyw. Podajemy z chlebem.
 
Może dziś nie tłusty czwartek ale póki jeszcze się nie rozpakowałyśmy to można sobie pozwolić (przepis od lat wykorzystywany w mojej rodzinie):

FAWORKI

2 szkl. mąki
12 żółtek
4 łyżki śmietany
2 płaskie łyżki masła
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

Żółtka połączyć z mąką, dodać posiekane masło i resztę składników. Zagnieść gęste, dość twarde ciasto. Pobić je przez chwilę wałkiem. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować na cienki placek, przy wałkowaniu nie podsypując zbyt dużo mąki, by uniknąć poźniejszego przypalania się faworków. Pociąć na 10-15cm paski, szerokości ok. 3 cm, na środku każdego paska zrobić 3-4cm nacięcie. Jeden koniec paska przełożyć przez to nacięcie i przewinąć pasek aby nabrał podłużny kształt. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule i oprószyć cukrem pudrem.

Ja kroję oto takim przyrządem, ładnie wtedy faworki wyglądają, ale jak ktoś nie ma to tez można zwykłym nożem:
IMG_0414[1].jpg

Dodaję też zdjęcie z książki kucharskiej jak się wywija te faworki:
IMG_0413[1].jpg
SMACZNEGO!
 
Mam takie pytanie. Od kiedy mam piekarnik elektryczny, nie chce mi wyjść biszkopt. Czasem rośnie i opada, czasem w ogóle nie rośnie , czasem ma spieczoną górę i spód a w środku zakalec. Nie umiem wyczuć jak powinnam piec biszkopty w tym moim piekarniku. Do wyboru mam termoobieg, grzałkę górną, g. dolną, g.górną i dolną, termoobieg z g. górną, termoobieg z g. dolną i jakieś tam funkcje grilowania i rozmrażania. Jakbyście mogły mi powiedzieć:

w jakiej temperaturze
z jakim grzaniem
ile minut pieczecie biszkopty - będę wdzięczna;)
 
Damqelle - po stokroć dzięki. Zrobię tak jak piszesz. Może wyjdzie. No i o ile mi nie wypadnie odwrócę, to może będzie mięciutki i puszysty;)
 
propozycje dan na chrzciny i nie tylko:tak:

Pieczona karkówka


6 plastrów karkówki

6plastrow żółtego sera
2cebule
6 łyżek majonezu
1kg ziemniaków
Bazylia, oregano, olej, sol, pieprz, przyprawa do karkówki

Plastry mięsa lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i przyprawa. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Dużą blache wysmarować olejem, ułożyć plastry karkówki, posmarować majonezem posypać pokrojona w kostke cebulą na to plaster sera, ziemniaki pokroic w plastry i położyć, skropić olejem oproszyc oregano i bazylią.

Piekarnik nagrzany na 200st,piec ok. 1h. podawac z bukietem surówek, buraczkami, pomidorem wg uznania
J

Karkówka po żydowsku


1kg karkówki pokroic w ok. 8mm plastry, posolić popieprzyc obsypać majerankiem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni z 2 stron

1kg pieczarek- posolić, popieprzyc i dusić pod przykryciem na patelni
4-5 duzych cebul pokroic w piórka i dusic pod przykryciem na tluszczu po karkowce.

Do naczynia żaroodpornego ułożyć karkowke, przykryc cebulą, pieczarkami i 4-5 korniszonami pokrojonymi w kostkę. Ułożyć warstwami.


Sos:

1szkl soku z korniszonow
3 lyzki lagodnego ketchupu
1 lyzka koncentratu pomidorowego

Wszystko wymieszac i zalac mieso. Piec ok. 1,5h w 180st/
 
Przepis na muffiny z jabłkami, bananami i/ lub brzoskwiniami:

Składniki suche:
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki płatków owsianych (mogą być ale nie muszą)

Składniki





Składniki mokre:
1/3 szklanki oleju
1 duże jajo
1 szklanka mleka
2 jabłka starte na duzych oczkach lub pokrojone w kostke
1 banan starty lub pokrojony lub brzoskwinie 3/4 połowki z puszki pokrojone w kosteczke

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec około 20 min.
W jednej misce ubić składniki mokre.
W drugiej wymieszać składniki suche.
Dodać mokre do suchych.
Zamieszać niedokładnie (powinny nawet zostać grudki).
Nakładać do wysmarowanej lub wyłożonej formy muffinkowej.

Smacznego:)
 
Ostatnia edycja:
Propozycja na chrzciny

Pieczony indyk faszerowany szpinakiem.

1 kg piersi z indyka
pól mroznonki szpinaku
czosnek,
ser feta
sol
przprawy: szławia suszona, majeranek, sól czosnkowa, rozmaryn, tymianek, sa tez takie zioła do drobiu, czerwona papryka, pieprz


Farsz ze szpinaku:

Szpinak zasmazam na patelni, scieram do niego kilka zabkow czosnku( kto i ile lubi), łyzka śmietany i dodaje ser feta poł opakowania wystarczy, jesli szpinak jst za mało słony, to dosalam.

Piers z indyka trzeba roztłuc na tak jak kotleta schabowego, jesli jest za gruby, to go nacinam wzdłuz włokien, tak zeby mogło sie go na plasko rozbic.
Na kotleta nakładam farsz i zawijam piers w rolade. Nastepnie posypuję przyprawami i wkładam do rękawa. Piec około godz w temp. 180 stopni.

Do pieczeni mozna zrobic sos serowy, wymieszać z tym, który powstał podczas pieczenia.

Smacznego:)
 
reklama
Do góry