-
Początkująca(y)
Chropowate, szorstkie, czerwone plamy na ciele niemowlaka !
Jestem mama 9 miesiecznego Olivierka. Zaraz po urodzeniu miał małe problemy ze skóra (prawdopodobnie skaze białkową), która z biegiem czasu ustąpiła. Jednak nie dawno zauważyłam u mojego dziecka pewne zmiany skórne. Zaczeło sie od jednej małej plamki na pleckach. Z biegiem czasu zaczeło sie ich robić coraz wiecej. Mają około 2-3 cm średnicy. Są szorstki, chropowatw i czerwone, i robi ich sie z dnia na dzien coraz wiecej. Czytałam duzo na temat AZS, ale moje dziecko ma tylko na pleckach te okropne plamy. Oprócz tego ma małe czerwone krostki na całym ciele. Smarujemy Małego indywidualnie dobranym dla niego kremem przez pania doktor jednak nic to nie daje. Strasznie sie martwie bo Oluś zrobił sie strasznie marudny. Nie przesypuia nocy. Strasznie sie wierci na łozku. Ogólnie jest bardzo niespokojny. A do tej pory był naprawfe spokojnym dzieckie. Zaznaczam ze od 4 miesiecy nie jest na piersi. Bardzo prosze o rade, poniewz nie mam możliwości skonsultowania sie z polskim pediatra. Z góry dziekuje. Bede bardzo wdzieczna za porady.
-
Mamusia Adrianka!
Odp: Chropowate, szorstkie, czerwone plamy na ciele niemowlaka !
troche to z opisu wyglada jak liszaj ale nie powinno sie to nasilac jesli maści nie pomagaja byc moze popros o antybiotyk, co prawda osłabia organizm ale moze od środka jak cos podasz pomoże, a nie uczulają malego sierść kota lub psa?? powiem szczerze nie mam pojecia, ja na zmiany skórne u mojego malego stosuje Elocom i zawsze pomaga, chętnie poczytam opinii innych mam, pozdrawaim.
-
-
Entuzjast(k)a
wygląda na skazę - moja wyglądała tak samo
co pije? mleczko, czy bezbiałkowe mieszanki?
jak mleko, to masz sprawce
czym smarujesz?
ja kąpalam w oilatum, smarowałam emoilum, pomogło.
Mojej skórne problemy ustąpiły dopiero po przejściu na dietę bezbiałkową.
Czasem testujemy różne białkowe rzeczy, ale delikatnie - taka alergia przechodzi dopiero po 2 ,3 roku życia - zazwyczaj.
Co jeszcze:
proszek do prania
coś co je ( czekolada, mleko, cielęcina, por, pietruszka, gluten, orzechy)
zwierzątka
na czym śpi? może pierze?
-
-
Wdrożona(y)
Heh mojemu malemu tak samo objwaiala sie skaza bialkowa jak mial 6tyg przeslismy na Nutramigen i zniknelo...
Ale zaczely sie problemy i znowu te wielkie czerwone chropowate plamy na plecach i klatce piersiowej jak zaczelam urozmaicac malemu jedzenie a dokladnie w 6 m-cu zupki wieloskladnikowe...
Niestety wtedy juz bylam w wielkiej kropce bo w zupce i marchewka jest i ryz i miesko i czasem wiele innych wazym i teraz co uczula ???
ALe jak tylko zjechalam do PL to zrobilam dziecku testy BICOM i okazalo sie ze maly jesy uczulony nie tylko na mleko ale takze na wieprzowine (ktora mu czesto dawalam w zupce) przenice (a dostawal kromeczki chleba na masaz dziaselek) ...
Tak wiec szybko wyszlo szydlo z worka a tak nigdy bym sie nie domyslila ...
Zo do odczualania ta metoda to sa rozne opinie - ja odczulam :)
Zasady Postowania