Strona 158 z 207 PierwszyPierwszy ... 138 148 153 157 158 159 163 168 178 ... OstatniOstatni
1 571. do 1 580. z 2065
Drzewko podziękowań21Podziękowań

Temat: Szpitale, lekarze, położne WARSZAWA

zygzak112
    Guest

Domyślnie Odp: Poród w Klinice Eskulap

Wycofana została wadliwa partia - było kilka NOP, a w ampułkach pielęgniarka zauważyła jakieś kłaczki. Potem szczepionka wróciła.
    Książeczka zdrowia chyba nie została zfałszowana? Czytać też potrafie.

termin luty 2010 Avatar precel

Domyślnie Odp: Do pań, które rodziły na inflanckiej.

W listopadzie bylam w szpitalu, zeby popytac o wszystko polozna -pokazala mi rowniez sale do porodow rodzinnych (akurat bylo zupelnie pusto) i tak:
    *sale te sa na bloku A (na parterze -po lewej stronie od wejscia)
    *jest ich 4szt -maja wanne, sako, w jednej specjalny fotel, na ktorym mozna przyjac rozne pozycje, pobujac sie itp.
    *porod rodzinny kosztuje 600zl (dla uczestnikow szkoly rodz Inflancka -500zl)
    *pytaja, czy kobieta chce lewatywe, ale czesto ja po prostu zalecaja
    *u pierwiastek naciecie krocza jest bardzo czeste
    *znieczulenie na prosbe pacjentki, bezplatne
    *ostatnia faza porodu (koncowka parcia) w pokoju vis a vis sal rodzinnych -tam jest caly sprzet, waga dla dziecka itp.
    -jesli ta sala jest zajeta, to caly porod moze byc dokonczony w sali rodzinnej (mozna tam przystosowac lozko)
    *obie fazy porodu prowadzone w sposob aktywny
    *nie ma zmuszania do rodzenia na lezaco (fotel ma wiele ustawien, mozna tez przybrac swoja pozycje)
    *po urodzeniu dziecko laduje na brzuchu mamy, nastepnie mierzenie, wazenie -w tym czasie mama rodzi lozysko, ew. szycie i na ok 2h rodzice z dzieckiem wracaja na sale rodzinna, by pobyc wspolnie z dzieckiem
    *polozna pomaga przystawic do piersi

*sale poporodowe sa 4,3,2,1osob.
    *jedynki sa dwie -platne dodatkowo (250zl sala z natryskiem, 300zl sala z wc i natryskiem)
    *odwiedziny na wieloosobowych salach w godz. 9-19, w jedynkach do g.22 (nie ma w nich miejsca na lozko dla os. towarzyszacej, typu maz)
    *po porodzie, jesli wszystko OK wypis po 1,5-2 dobach (przy cesarce po 3 dobach)
    *nie ma OIOMu dla noworodkow -jesli ze zdrowiem dziecka jest jakis problem, jest przewozone do innego szpitala

*REMONT zakonczy sie nie wczesniej, jak w kwietniu 2010r. (tam OIOM bedzie)

Wrazenie bardzo pozytywne, blok A jest kameralny i mysle, ze mozna sie tam swobodnie poczuc.
    Przyjazd do porodu jest rekomendowany:
    -przy regularnych skurczach co 5min,
    -po odejsciu czystych wod –w ciagu 4h,
    -po odejsciu wod zielonkawych –bezposrednio

W razie pytan, piszcie –moze cos pominelam, a wiem ;)
    Ja mam termin na polowe lutego 2010r.
    Pozdrawiam serdecznie

Fan(ka) Avatar agrafka80

Domyślnie Odp: Szpitale, lekarze, położne WARSZAWA

Cytat Napisał miska82 Zobacz post
    Witajcie. A czy któraś coś wie na temat szpitala na pl. Starynkiewicza?? Jakies opinie?? Bo sie zastanawiam pomiedzy Bródnowskim a Starynkiewicza. Byłabym wdzieczna.
    Ja rodziłam na Starynkiewicza w listopadzie i muszę powiedzieć że poród wspominam rewelacyjnie :)
    Miałam indukowany 9 dni po terminie, rodziłam 4,5 godziny. Moim lekarzem prowadzącym była lekarka z tego szpitala, ale nie było jej przy porodzie. Za to trafiłam na naprawdę świetny skład na porodówce i myślę że od tego wszystko zależy. Miałam umawiać się z położną odpłatnie, ale finalnie zdałam się na los i bardzo dobrze wyszło.

A jeśli interesują Cię szczegóły:

To jest stary, mały i biedny szpital akademii medycznej, w zabytkowym budynku. Wizualnie, słabo - dopiero piętro z porodówką wygląda ok, bo jest odmalowane ładnie, ale nie ma co się oszukiwać - nie jest do dr House
    - Na Starynkiewicza są 3 salki porodowe oddzielone od siebie takimi niepełnymi ściankami, więc słychać co się w każdej z nich dzieje. Akurat jak ja się położyłam na porodówce to kończyła rodzić w salce obok inna dziewczyna, ale bardzo spokojnie, więc było to nawet wzruszające :). Ale jak trafiłoby się na dwie krzyczące obok pacjentki to już gorzej... Salki oczywiście mają drzwi :)
    Te salki mają taki wspólny przedsionek w którym siedzą położne i pielęgniarki oraz jest wejście do prysznica i toalety
    - tylko jednej salce niestety są drabinki
    - w czasie porodu można iść pod prysznic, położna sama mnie wysłała i w ciągu 30 minut rozwarcie zwiększyło się z 3 do 8 cm ;)
    - oczywiście można rodzić z mężem albo inną osobą towarzyszącą. Mąż był wypraszany na czas badania itp.
    - znieczulenie kosztuje 600zł, dostałam je bez problemu pod koniec I fazy porodu, przy 8 cm
    - Pod koniec porodu byli obecni stażyści (3 osoby), stażysta razem z lekarką zakładał mi szwy. Nie ma co się ich obawiać, są bardzo mili i zaangażowani.
    - tuż po porodzie dostałam dziecko na brzuch na parę minut, potem jest zabierane do mierzenia, ważenia i oddawane w wózeczku tatusiowi na korytarz.
    - po porodzie 2 godziny leży się pod salą porodową na korytarzu, położna przystawia dziecko do karmienia. Na tym korytarzu jest bardzo spokojnie wiec nie ma co się wzdrygać - chodzi o to, żeby być na oku personelu w razie gdyby doszło do krwotoku.

Także poród naprawdę wspominam bardzo dobrze.
    Gorzej z opieką po porodzie.. Nie mam porównania z innymi szpitalami, ale nie byłam zadowolona:
    - sale darmowe są 3 osobowe bez łazienki. Są też płatne: 2-osobowa z łazienką 150 zł za dobę i 1-osobowa z łazienką 200 zł za dobę. W salach płatnych nie może nocować mąż.
    - opłata za salę nie obejmuje żadnej dodatkowej pomocy pielęgniarek czy położnych
    - położne nie robią nocy żadnego obchodu, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. Tylko w nocy po porodzie (rodziłam wieczorem) przyszła do mnie raz położna sprawdzić obkurczenie macicy.
    - w szpitalu w dzień i nad ranem jest bardzo głośno (naprawdę bardzo!), łomotanie drzwiami, trzaskania wózkami z garami. O 6 rano do mojej sali wpadały panie sprzątaczki wymieniać worki ze śmieciami i zmywać podłogi waląc mopami o wózeczki dzieci... (wrr....bez komentarza :) )

Personel jest generalnie bardzo miły i jak już się o coś zapyta to pomocny, ale organizacyjnie można mieć sporo do zarzucenia.

- nikt nie uprzedza co będzie danego dnia robione z dzieckiem w związku z czym zdarzyło się, ze rozbierałam i ubierałam dziecko do mierzenia, ważenia, szczepienie czy pobierania krwi 4 razy. Karmiłam, usypiało i było rozbierane i tak non stop. Dla mnie to było stresujące (okiełznać te wszystkie ubranka i dzidzię), dla dziecka na pewno też.
    - gdy dziecko płacze położne od razu dają mleko sztuczne żeby podać dziecku (mją takie już rozrobione w słoiczkach bebilon). Ale jak tylko przyjdzie ktoś z noworodków i zobaczy ze dokarmiasz dziecko butelką to jest krzyk, że nie wolno dokarmiać i tylko pierś :)
    - podczas obchodu obecni są studenci/stażyści (nie wiem dokłądnie) w dużej ilości (w sumie np. wchodzi do sali 7 osób). Jeden ze studentów bada pacjentkę (piersi, brzuch, ogląda szwy krocza) a cała reszta stoi nad tobą i patrzy. Ja akurat liczyłam się z obecnością studentów w tym szpitalu, ale jednak taki tłum to chyba przesada.
    - jedzenie głodowe (śniadanie i kolacja to 3 kromeczki czerstwej bułki parówki i 2 plasterki wędliny :) ), a w szpitalu nie ma żadnego sklepiku, wiec bez dokarmiania można paść :)

Podsumowując: rodzić przy takim personelu mogłabym nawet jutro jeszcze raz, ale pobyt w szpitalu po porodzie nie jest komfortowy i nie wpływa dobrze na zestresowaną młoda mamę. Razem z dziewczyną z którą leżałam na salce, po wypisie zbierałyśmy się tak szybko, że wyglądało to prawie jak ucieczka :).
    Ostatnio edytowane przez agrafka80 : 28-01-2010 - 23:46
    Maria Rokicka dziękuje za post.

Fan(ka) Avatar Loree

Witam.
    Odświeżam wątek- mam kilka pytań do mam ,które miały niedawno cc w Eskulapie.
    Mam do wyboru dwa szpitale, jednym z nich jest właśnie Eskulap.
    Czy to prawda ,że po cc leży się tylko 2 doby?
    Nie ukrywam,ze zeleży mi na szybkim wyjściu do domu, ale 2 dni to trochę mało....
    Miałam juz jedną cesarkę ( w innym szpitalu) i wtedy leżałam 7 dni.
    Córka dopiero w 5 dniu przechodziła żółtaczkę.
    Co w takich sytuacjach?
    Czy to prawda,że w razie jakichkolwiek problemów z maluszkiem, mama jest wypisywana do domu a dziecko zostaje w szpitalu?
    Czułyście się na siłach wyjść do domu tak szybko?
    Dzięki za wszystkie informację. Na chwilę obecną nie mam możliwości,żeby pojechać i na miejscu o wszystko wypytać.
    Każdego dnia budzę się piękniejsza, ale dzisiaj to już chyba przesadziłam!

http://szerlok.pl/nakarm_psa/

Fan(ka) Avatar Loree

Mam jeszcze jedno pytanko- jak ustalany jest termin cesarki?
    W którym tygodniu najczęściej robią cc?

Lipcowe mamy'09

Cytat Napisał martuśka85 Zobacz post
    no to niedobrze. zarowno dlatego, ze tak od razu robia CC, na ktore zdecydowalabym sie w ostatecznosci, jak i dlatego, że ich zasrany obowiazek za ktory im placą dodatkowo kosztuje :|. mnie w sumie bardziej zalezy na opiece nad dzidziusiem niz na lataniu wokół świeżo upieczonej mamusi.

Robia cesarke jak jest konieczna, a nie jak w czesci szpitali czekaja do ostaniej chwili ,ze moze sie uda urodzic SN... tylko jak tak czekaja i porod nie postepuje , a dziecku spada tetno to na wariata robia CC albo porod za pomoca vacum jak sa do tego warunki. A chodzi przeciez o zdrowie dziecka I bez problemow robia CC jak jest wskazanie np.ze wzgledu na budowe ciala (miednice) rodzacej czy inne zagrozenia dla dziecka.

Piszac "skacza przy Tobie " mialam na mysli pomoc kobiecie po prodzie przy samej sobie i przy dziecku.

Początkująca(y)

Witam ponownie i proszę o informacje.
    - mam termin na polowe kwietnia, kiedy wiec powinnam jechac do kliniki po raz pierwszy?
    -do kogo najlepiej?
    -ile placi sie za poród ? a ile jeśli mąż chce być przy porodzie?

dziękuje dziewczyny za wszelakie rady i informacje.
    to moja pierwsza ciąża i jestem kapkę przerażona tym wszystkim mimo to Bardzo Szczęśliwa !!!

Fan(ka) Avatar Loree

Postaram się w tym tygodniu wybrać do Eskulapa i wypytac o wszystko, wtedy chętnie podzielę się swoją wiedzą.
    Nie odpowiem tylko na pytanie który lekarz jest najlepszy, bo tu powinny wypowiedzieć się dziewczyny, które już rodziły.
    Z tego co widzę to nie ma zbyt dużego zainteresowania tematem, szkoda.

Wdrożona(y) Avatar mamaemila

ponoć tak właśnie czekają na Karowej. Za wszelką cene rodzić naturalnie i nie ma uproś.
    Ja też sądze, że zdroworozsądkowe podejście w Bielańskim jest ok.

mamusia Franusi Avatar Framama
    Wpisów do bloga
    2

Ja rodziłam w Damianie i jestem zachwycona. Całą ciąże prowadziłam tam w klinice u świetnego lekarza, a położną przy porodzie miałam cudowną :)