1. do 5. z 5
  1. #1
    Wdrożona(y)
    Zarejestrowany
    06-2011
    Postów
    57
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    17
    Dziękuję (Otrzymane)
    1
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Wprowadzanie glutenu - czy można podawać oddzielnie?

    Mój problem polega na tym, że córeczka nie akceptuje butelki, a z łyżeczką też jest ciężko i dotychczas udało mi się podać jej najwięcej 3 łyżeczki jabłuszka z marchewką.

    W jaki sposób mam rozpocząć ekspozycję na gluten? Z jednej strony wiem, że mam dodawać 2-3 g produktu glutenowego na 100 ml posiłku, ale z drugiej strony nie mam możliwości podać jej 100 ml czegokolwiek, bo je tylko z piersi. Czy kaszę manną mogę w niewielkiej ilości podać oddzielnie, jeśli uda mi się jakoś podać ją córeczce łyżeczką?
    Objawy ciąży tydzień po tygodniu - mój kalendarzyk ciążowy
    Ręcznie robione torebki - można wśród nich znaleźć coś na prezent...
    Cytuj Cytuj
    Dziękuję Lubi
     


  2. #2
    show must go on... Avatar happybeti
    Zarejestrowany
    11-2010
    Skąd
    Asperup
    Postów
    5 609
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    3847
    Dziękuję (Otrzymane)
    3307
    Lubi (Dane)
    4
    Lubi (Otrzymane)
    14

    Domyślnie Odp: Wprowadzanie glutenu - czy można podawać oddzielnie?

    Wiesz,jest tez drugi sposób wprowadzania glutenu- my tak robilismy ze względu na alergię mojej córeczki.Jako że to faktycznie powinno byc 2-3 g glutenu na 100ml posiłku,to chyba raczej samej kaszki nie powinnas dawac.Ale mozesz,jak my,teraz sobie ten gluten zwyczajnie odpuścić i zacząć ekspozycję dopiero po 10 mcu,według "starego" schematu.
    Nasz pediatra mówił,że ten gluten w zasadzie dzieciom nie jest do niczego potrzebny,to tylko taka jakby "szczepionka",by zmniejszyć ryzyko celiakii.Ale jak przełożysz to o kilka miesięcy,tez nic się nie stanie.
    Najlepiej skonsultuj to z lekarzem.
    Oczywiście,jakbys się zdecydowała na drugi sposób,wg "staraego" schematu,to do tego czasu musicie glutenu unikac- czyli zadne biszkopciki,skórki chleba do żucia,makaron i kaszki pszenne itp. nie wchodza w grę.Ale da się przezyć,ja jakos specjalnie braku ich nie odczułam.
    A jak już bardzo chciałam Niuni kanapeczkę zrobić,jak była większa,to kupowalam bułeczki bezglutenowe
    Cytuj Cytuj
    Dziękuję Lubi
     

  3. Dziękuję satino dziękuje za post
  4. #3
    Wdrożona(y)
    Zarejestrowany
    06-2011
    Postów
    57
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    17
    Dziękuję (Otrzymane)
    1
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Wprowadzanie glutenu - czy można podawać oddzielnie?

    "Jako że to faktycznie powinno byc 2-3 g glutenu na 100ml posiłku,to chyba raczej samej kaszki nie powinnas dawac."
    Kupiłam kaszkę manną z Nestle, dlatego postanowiłam skontaktować się bezpośrednio ze specjalistką ds. żywienia niemowląt z tej firmy. Odpisała, że dzieci na piersi mogą tak mieć, że nie przyjmują niczego innego (moja nie chce ani smoka, ani butli, ani łyżeczki) więc nie ma obaw przed tym, aby podawać córeczce 3 łyżeczki kaszki bezpośrednio do buźki. Tak też robię i jakoś te niewielkie ilości udaje mi się podać, ale próby podania czegokolwiek innego (owoce czy zupka jarzynowa) odpuszczam jak tylko córeczka odpycha łyżeczkę ręką albo nie otwiera buzi.
    Objawy ciąży tydzień po tygodniu - mój kalendarzyk ciążowy
    Ręcznie robione torebki - można wśród nich znaleźć coś na prezent...
    Cytuj Cytuj
    Dziękuję Lubi
     

  5. #4
    show must go on... Avatar happybeti
    Zarejestrowany
    11-2010
    Skąd
    Asperup
    Postów
    5 609
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    3847
    Dziękuję (Otrzymane)
    3307
    Lubi (Dane)
    4
    Lubi (Otrzymane)
    14

    Domyślnie Odp: Wprowadzanie glutenu - czy można podawać oddzielnie?

    Być może można to traktowac jako "dodatek" do piersi- o tym nie pomyślałam.
    Moi starsi synowie też takimi "cycoholikami " byli,nawet nie mogłam ich z ojcem zostawic i na zakupy się wybrac,bo był ryyyk,a butelki nie tknęli.Więc teraz ,przy córeczce,od początku konsekwentnie dawałam i smoczka i butelkę (picie albo moje odciagnięte mleko),by tego uniknąć.Na szczęście z wprowadzaniem nowych pokarmów problemu nie miałam- cała trójka chętnie próbowała nowości.Życzę Ci,by Twoja córeczka też się wreszcie do innych smaków przekonała.
    Cytuj Cytuj
    Dziękuję Lubi
     

  6. #5
    Początkująca(y)
    Zarejestrowany
    06-2010
    Postów
    12
    PierwszaDrugaTrzecia
    Dziękuję (Dane)
    0
    Dziękuję (Otrzymane)
    1
    Lubi (Dane)
    0
    Lubi (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Wprowadzanie glutenu - czy można podawać oddzielnie?

    Zamieszczam jeszcze fajny artykuł odnośnie glutenu, myślę że dokałdnie wyjaśni ci jak postępować w Twoim przypadku. Artykuł pochodzi ze strony Przepisy-dla-dzieci.pl

    W 7 miesiącu czytam o mleku następnym z 2-3g bezglutenowego kleiku oraz 150g kaszki na mleku.
    Jeżeli podaję kleik ryżowy i kaszkę ryżową to dlaczego w formie kleiku ma to być to tylko 2-3g, a formie kaszki aż 150g? I czy mówimy tutaj o 150g płynnej masy (mleko+kaszka) czy o suchej kaszcze?

    W 7 miesiącu życia dziecka schemat sztucznego żywienia niemowląt ( Zobacz:) zakłada podawanie dziecku m.in. 1 x dziennie mleka następnego z dodatkiem niewielkiej ilości kaszki glutenowej, 2 x mleka następnego z dodatkiem bezglutenowego kleiku oraz 1 x 150g kaszki na mleku następnym. Kleik bezglutenowy dodawany w niewielkiej ilości do mleka następnego ma za zadanie zagęścić mleko i takie postępowanie rozpoczyna się właśnie w 7 miesiącu schematu sztucznego żywienia niemowląt. Do 6 miesiąca życia dziecka schemat sztucznego żywienia niemowląt nie zakłada zagęszczania mleka początkowego w żaden sposób. Natomiast kaszka na mleku następnym jest posiłkiem gęściejszym stymulującym żucie, o innej konsystencji od mleka następnego z niewielką ilością kaszki. Taką kaszkę (np. kukurydzianą, ryżową) przygotowuje się według receptury na opakowaniu, jednak sumaryczna wielkość posiłku przygotowanego na bazie mleka i kaszki nie powinna przekraczać 150 g.
    Takie stopniowe wprowadzanie małych ilości glutenu do diety dziecka sprawia, że układ odpornościowy „uczy się” nie odpowiadać na tę substancję. Takie rozwiązanie zmniejsza ryzyko choroby trzewnej we wczesnym i prawdopodobnie w późniejszym dzieciństwie.
    Czy kleik glutenowy w 7-8 miesiącu mogę wprowadzać w zupce jarzynowej (tak, jak jest napisane w 6 miesiącu), czy w mleku (jak to jest napisane w 7 miesiącu)? Zamierzałam cały czas gluten wprowadzać w postaci kaszki manny. W schemacie czytam o kleiku i kaszcze glutenowej. Proszę o podanie różnicy.
    Aby zmniejszyć ryzyko ewentualnej reakcji alergicznej w 6 miesiącu życia dziecka zalecało się podanie glutenu w towarzystwie przecieru jarzynowego. W późniejszych miesiącach gluten (w postaci kaszki manny) można podawać jako dodatek do mleka modyfikowanego. Wyjaśnienie różnicy między „kleikiem” a „kaszką” zawarte zostało w pierwszej części odpowiedzi.
    2-3g kaszki manny na 100ml zupki raz dziennie. Jeżeli moje dziecko zjada 70ml zupki czy mogę te 2-3g dodać do 70ml? A jeżeli zjada 130ml zupki to czy te 2-3g wystarczą na te 130ml? Czy dobrze rozumiem, że generalnie ma to być 2-3g kaszki glutenowej dziennie, czy istotna jest ilość posiłku do którego ją dodajemy?
    Jeśli dziecko zjada porcję 70ml i taką porcję Pani przygotowuje dla dziecka to zamiast 3 g kaszki manny, można dodać 2 g. Natomiast jeśli Pani przygotuje 100ml z 3 gramami kaszki manny, a dziecko zjada z tego ok. 70 ml to też będzie prawidłowo. Należy pamiętać, aby zalecaną w schemacie ilość produktu glutenowego (2-3 g) dodawać do 100 ml posiłku. Jeśli dziecko ma duży apetyt i jada większe posiłki, ilość produktu glutenowego powinno się proporcjonalnie zwiększyć (pamiętając o zasadzie 2-3 g na 100 ml posiłku).
    W początkowych miesiącach życia dziecka jest to bowiem ekspozycja na gluten, czyli „oswajanie” organizmu niemowlęcia z tym składnikiem. Istotna jest ilość glutenu w stosunku do wieku dziecka w porcji posiłku. W następnych miesiącach życia dziecka zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt zwiększamy ilość glutenu w stosunku do wieku dziecka. Około 8 miesiąca – po zakończeniu I etapu ekspozycji – można zwiększyć dawkę produktu glutenowego do 6 g na 100 ml posiłku. Około 9-10 miesiąca – po zakończeniu całej dwuetapowej ekspozycji – można juz podawać dziecku pełne posiłki glutenowe.

    Czy gluten mogę dodawać do zupek mięsnych?
    Zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt gluten w zupce w posiłku obiadowym zaleca się od 10 miesiąca życia.

    Od kiedy mogę podawać dziecku zupę gotowaną na mięsie z wywarem mięsnym?
    Jeśli chcemy wzbogacić zupkę w mięso, w początkowych miesiącach życia należy gotować je oddzielnie i gotowane mięso (bez wywaru) dodawać do ugotowanych uprzednio jarzyn, najlepiej do ukończenia przez dziecko 1 roku życia. Przygotowując zupę lub mięso dla starszych dzieci można już pozostawiać wywar z mięsa. Wywar mięsny podawany dziecku we wcześniejszych miesiącach życia może być potencjalnym alergenem (do wody przedostają się wszelkie hormony i substancje chemiczne z mięsa hodowanego nieekologicznie).

    Czy połowa żółtka, którą mam podawać co drugi dzień w 7 miesiącu może być dodawana do zupki z mięsem?
    Tak, schemat podaje, że w 7 miesiącu można podawać zupę (1 x 200 ml)– przecier jarzynowy z ½ żółtka (co drugi dzień) i z gotowanym mięsem (10 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu).
    Cytuj Cytuj
    Dziękuję Lubi
     

Zasady pisania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Dołącz do nas