Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Przez kilka dni córeczka nie chciała jeść w ogóle obiadów. Postanowiłam zrobić dla niej kuleczki z mięsa, no i do tego jej ukochany makaron i sos pomidorowy z awokado. Poskutkowało - zjadła, aż się jej uszy trzęsły:).

Klopsiki:

  • 500 g zmielonego mięsa z indyka
  • słonecznik, sezam
  • marchewka
  • por
  • jajko
  • pieprz, oregano

Białą część pora kroimy w drobną kosteczkę, marchewkę ścieramy, łączymy z mięsem, dodajemy jajko, słonecznik oraz sezam, mieszamy, doprawiamy oregano i pieprzem. Formujemy kuleczki z mięsa i obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kuleczki z obu stron. Następnie pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni, aż się zarumienią.

reklama

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni szklimy pozostałą część pora i marchewki, zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy pieprzem i oregano. Ja dodałam do środka pesto bazyliowe oraz kawałeczki pieczonego awokado, które zostały mi z poprzedniego dnia. Pesto i awokado nadały bardzo wyrazisty i ciekawy smak.

Sos mamy gotowy, jeszcze tylko pozostało ugotowanie dowolnego makaronu (u mnie spaghetti) i możemy podawać obiad.

#‎klopsiki‬ ‪#‎sospomidorowy‬ ‪#‎passata‬ ‪#‎awokado‬ ‪#‎makaron‬

Marta

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: