reklama
Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy to zioło, które idealnie pasuje do bulionów, rosołów, pieczeni a także...kawy. Bez tej przyprawy trudno wyobrazić sobie tradycyjny arabski napar. Podpowiadamy, z jakimi ziołami liść laurowy tworzy kompozycję idealną i jak wykorzystać go do zaczarowania potraw.

Krótka historia:

W starożytności uważany za świętą roślinę. Według wierzeń, grecka wyrocznia Pytia przeżuwała liście laurowe aby wzmocnić prorocze wizje. Uważano także, że wieniec laurowy jest symbolem zwycięstwa – ponoć Apollo włożył go na głowę, kiedy pokonał groźnego smoka. Od tamtej pory oznaczano nim zwycięzców igrzysk olimpijskich. Właściwości zdrowotne liści laurowych: Oprócz dodawania potrawom głębi smaku, liście laurowe także wzbogacają organizm. Są źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz wielu przeciwutleniaczy. Jak większość przypraw – działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Wysoka zawartość substancji fito-odżywczych wspomaga organizm w walce z rozwojem komórek kancerogennych.

Liść laurowy w kuchni:

Niezbędnik każdej gotującej pani domu. Używany zarówno we włoskiej, francuskiej jak i indyjskiej kuchni. Liście laurowe nadają smaku gotowanym i duszonym potrawom. Na jego wyjątkowy aromat składa się ponad 50 różnych związków. Dominuje nuta eukaliptusa i mięty. Mistrzowie kuchni skomponowali perfekcyjną mieszankę z dodatkiem liścia laurowego. Jej wykonanie jest banalnie proste – możesz przygotować przyprawę we własnej kuchni i dodawać do przygotowywanych potraw. Jak to zrobić?

Bouquet garni

Do wykonania tej aromatycznej przyprawy potrzebne Ci będą zaledwie 3 świeże zioła: natka pietruszki (3 gałązki), tymianek (2 gałązki), 1 liść laurowy. Bukiet ten przewiąż dokładnie sznurkiem kuchennym. Tak przygotowane zioła umieść w naczyniu, w którym przygotowujesz potrawę – bulion, gulasz czy zapiekankę. Dysponujesz tylko suszonymi ziołami? Nic straconego! Z nich również możesz przygotować bouquet garni. Przygotuj niewielki kwadrat gazy. Na środek wsyp 1 łyżkę pietruszki, 1 łyżkę tymianku oraz 1 łyżkę pokruszonych liści laurowych. Zbierz rogi i zwiąż je nitką spożywczą tworząc woreczek. Zanurz go w naczyniu. Zarówno świeży bukiet jak i gazę z przyprawami usuń chwilę przed końcem gotowania.

Liść laurowy pasuje do: Wspaniale nadaje się do aromatyzowania wywarów warzywnych i mięsnych, zup, sosów oraz pieczeni. Przed podaniem usuwa się go z potrawy.

PRZEPIS

Topinambury pieczone w liściach laurowych

Zabrzmiało egzotycznie? To zmyłka :) Topinambur to wbrew tajemniczej nazwie warzywo powszechnie dostępne w zieleniakach. Te malutkie bulwy z powodzeniem zastąpią ziemniaki. Wypróbuj je jako dodatek do obiadu!

Składniki:

  • 1 kilogram bulw topinambura
  • 3-4 łyżki oliwy z olwiek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka liści laurowych 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wyszoruj bulwy pod bieżącą wodą, wysusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Przekrój na ćwiartki, przełóż do żaroodpornego naczynia. 
  3. Wyciśnij czosnek przez praskę. 
  4. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. 
  5. Wymieszaj, aby topinambury dokładnie pokryły się przyprawami. 
  6. Dodaj kilka liści laurowych (świeżych lub suszonych) 
  7. Wstaw naczynie do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekaj przez około 40 minut.

Upieczone topinambury będą pasować do grillowanego drobiu, wołowych steków, ale także jako samodzielne danie z dodatkiem np. czosnkowego dipu. 

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama