reklama
Rozmaryn. Jak go używać?

Rozmaryn. Jak go używać?

Intensywny aromat rozmarynu nie przyprawia o ból głowy, a wręcz mu zapobiega. Jego żywiczny zapach podkręci smak pieczeni i doda szyku słodkim wypiekom. Przeczytaj, jak możesz wykorzystać go w Twojej kuchni.

Krótka historia:

Rozmaryn porasta tereny w pobliżu mórz. Jego łacińską nazwę można przetłumaczyć jako „rosa oceanu”. Starożytni wierzyli, że rozmaryn ma moc wzmacniającą i stymulują pamięć. Kiedy młodzi Grecy przygotowywali się do egzaminów, wtykali gałązki rozmarynu we włosy, aby łatwiej przyswoić wiedzę. Był też symbolem pamięci o nieobecnych już osobach, czy ważnych wydarzeniach – dekorowano nim bukiety panien młodych i miejsca, w których odbywały się zaślubiny. Świeżo poślubieni małżonkowie wypijali napar z rozmarynu, aby nigdy nie zapomnieć, co przyrzekali na ślubnym kobiercu.

Właściwości zdrowotne rozmarynu:

Rozmaryn działa kojąco na układ nerwowy. Łagodzi ból głowy – zawiera kwas salicylowy (prototyp aspiryny). Ma właściwości antybakteryjne pomagające walczyć ze schorzeniami skórnymi. Starożytni dobrze przeczuwali, że rozmaryn może mieć realny wpływ na pamięć. Naukowcy odkryli, że zawarte w rozmarynie substancje fitochemiczne mogą spowalniać procesy powodujące chorobę Alzheimera. Roślina ta jest również źródłem witaminy B6 i żelaza.

Rozmaryn w kuchni:

Wygląda jak gałązka choinki, pachnie podobnie. Rozmaryn roztacza piękny, żywiczny aromat.
Zawiera tyle olejków eterycznych, że z powodzeniem może być używany zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Tak jak w przypadku każdego pojedynku „kupione” kontra „zrobione w domu”, suszony rozmaryn wygrywa w tej drugiej kategorii. Samodzielnie przygotowane zioła zachowują więcej esencji zapachowej i właściwości zdrowotnych. Rozmaryn możesz suszyć na dwa sposoby.

Suszenie rozmarynu: metoda dla cierpliwych.

Jeśli kupujesz rozmaryn w doniczce wybierz ten o ciemnozielonych igiełkach, zwróć uwagę czy nie są one już przesuszone i nie odpadają same od rośliny. Jeśli rozmaryn rośnie w twoim ogródku – zetnij go przy pomocy nożyc. Lepiej robić to rano, kiedy już słońce osuszy rosę.

Postaraj się, aby gałązki miały mniej więcej tę samą długość – łatwiej będzie zrobić z nich bukiet. Zwiąż łodyżki na końcach sznurkiem lub gumką. Tak przygotowany rozmaryn powieś w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu. Dobrym pomysłem jest zabezpieczenie zioła papierową torebką. Przy pomocy dziurkacza zrób po bokach kilka otworów, a następnie nasuń torebkę na bukiet rozmarynu. Dzięki temu zabezpieczysz go przed utratą koloru, a odpadające w trakcie suszenia igiełki nie zmarnują się. Kiedy igiełki i łodyga stracą giętkość i staną się kruche to znak, że suszenie dobiegło końca. Proces ten trwa zazwyczaj około dwóch tygodni. Zasuszone igiełki oddziel od gałązki i zamknij w szczelnym pojemniku. Przechowuj w chłodnym i przyciemnionym miejscu.

Suszenie rozmarynu: metoda szybka.

Nie masz ochoty rozwieszać w domu bukietów ziół:? Chociaż rozmaryn odrobinkę na tym straci, możesz zasuszyć go przy pomocy piekarnika. Wciąż będzie mieć więcej aromatu niż ten ze sklepowej saszetki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel kępki igiełek od zdrewniałej gałązki. Rozłóż je luźno na blaszce i umieść w górnej części piekarnika. Nastaw możliwie najniższą temperaturę. Susz przez 2 do 4 godzin – do momentu, kiedy igiełki staną się kruche. Kiedy wystygną, przesyp je do suchego, szczelnie zamykanego słoika i przechowuj w kuchennej szafce.

Pasuje do:

Idealny do pieczenia mięs – wołowiny, drobiu czy cielęciny, fantastycznie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub batatami, zaskakująco dobrze pasuje do słodkich wypieków.


PRZEPIS:

Rozmarynowe babeczki

Lekkie, puszyste babeczki o cytrynowym posmaku i pięknym, leśnym aromacie to pomysł na błyskawiczny i efektowny deser. Jeśli nie straszne ci kalorie – udekoruj je cytrusowym lukrem. Jeśli jesteś zwolenniczką miej słodkich wypieków – podaj Sauté. W każdej z tych wersji będą wyśmienitym dodatkiem do popołudniowej herbaty.

Składniki:

Ciasto:

  • 130 g masła

  • 2 jajka

  • sok z połowy cytryny

  • 130 g mąki

  • 100 g cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • skórka otarta z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej, albo przynajmniej najpierw sparzonej)

  • igiełki z 1 gałązki rozmarynu (najlepiej świeżego)

Lukier:

  • 150 g cukru pudru

  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Masło pokrój w kostkę i utrzyj z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj jajka oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

  2. Do drugiej miski wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier.

  3. Połącz suchą i mokrą mieszankę. Nie miksuj, wymieszaj delikatnie drewnianą szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec ostrożnie wmieszaj skórkę cytrynową oraz rozmaryn.

  4. Nakładaj ciasto do papilotek (około 1 łyżki stołowej) do 3/4 wysokości. Porcja ciasta powinna starczyć na około 12 foremek.

  5. Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piecz do tzw. „suchego patyczka” (do wykałaczki wetkniętej w środek babeczki nie powinno przyklejać się wilgotne ciasto).

    To zajmie około 20-25 minut.

  6. Kiedy babeczki będą stygnąć, przygotuj lukier. Wsyp cukier puder do miski i powoli dodawaj po łyżce soku z cytryny. Konsystencja nie może być zbyt lejąca, ale też nie zbyt gęsta by w łatwy sposób można było rozprowadzić lukier.

  7. Udekoruj swoje wypieki. Zaparz aromatyczną herbatę i ciesz się ich delikatnym smakiem!

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama