reklama
Tymianek. Jak go używać?

Tymianek. Jak go używać?

Tymianek - doceniają go francuscy kucharze, uwielbiają producenci kosmetyków. W kuchni czaruje potrawy wyraźnym, lekko cytrusowym aromatem. Przeczytaj, jak długo tymianek może mieszkać w twojej kuchni i z którymi składnikami stworzy zgraną orkiestrę smaków.

Krótka historia:

Tymianek to niezwykle szlachetna roślina. Mimo tego cele, w których używali go starożytni Egipcjanie nie były zbyt apetyczne. Tymianek, znany ze swoich silnych właściwości konserwujących, służył im do balsamowania zwłok faraonów. Już lepiej z Rzymianami. Dla nich zioło to było symbolem męstwa, brawury i siły. Wojownicy wymieniali się gałązkami tymianku na znak wzajemnego szacunku. Starożytni także oczyszczali domostwa i świątynie dymem z palonego tymianku wierząc, że doda on odwagi każdemu, kto będzie go wdychał.

Zdrowie:

W jego składzie znajdziemy sporo witaminy C, potasu i wapnia. Od dawna wykorzystywany jest w leczeniu schorzeń układu oddechowego – pomaga w walce z kaszlem czy zapaleniem oskrzeli. Oprócz działania antybakteryjnego, ma również właściwości wykrztuśne i pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny. Zawiera tymol, który jest silnie działającą substancją antyseptyczną, dodawaną na przykład do środków do płukania ust.

Tymianek w kuchni:

To drobnolistne zioło o cytrynowo-miętowym aromacie. Jeden z trzech składników (obok pietruszki i liścia laurowego) bouquet garni – kombinacji przypraw stworzonej przez mistrzów francuskiej kuchni.

Świeży tymianek możesz przechowywać w lodówce do tygodnia. W takiej postaci jest najbardziej aromatyczny i zachowuje pełnię swoich właściwości. Zostały ci zapasy? Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, możesz zasuszyć tymianek i wykorzystać go później jako przyprawę do rozmaitych potraw. Opłucz gałązki i ułóż je na ręczniku papierowym. Pozostaw do wyschnięcia. Palcami lub przy pomocy widelca oddziel listki tymianki od zdrewniałej łodyżki. Rozłóż je na płaskim talerzu i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Kiedy już tymianek wyschnie, przełóż go do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Pasuje do:
marchewek, cebuli, groszku, fig, jajek, ryb, drobiu, cielęciny, serów

PRZEPIS:

Frytki z marchewki i słodkich ziemniaków

Maluchy po raz kolejny męczą cię o kolację w stylu fast food? Tym razem nie musisz im odmawiać – pieczone frytki przygotowane z marchewki i batatów zwabią dzieciaki intensywnym kolorem i zaskoczą słodką, chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości marchewki

  • 2 bataty

  • 1 szalotka

  • 2 łyżki listków tymianku

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchew i bataty obierz ze skórki. Opłucz pod zimną wodą, a następnie pokrój w słupki.

  2. Szalotkę posiekaj na cienkie piórka.

  3. Umieść warzywa w misce. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Polej oliwą z oliwek.

  4. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie kawałki jarzyn pokryć tłuszczem i rozprowadzić przyprawy.

  5. Tak przygotowane warzywa wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30-40 minut, aż warzywa przypieką się z wierzchu kryjąc w środku miękki, słodki miąższ.

  7. Podawaj same lub z dipem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego i ulubionych dodatków – czosnku, soku z cytryny lub ziół. 

    Anna Chorowiec

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama