reklama
Bułeczki z domowej piekarni

Bułeczki z domowej piekarni

Czy znalazłby się ktoś, kto nie lubi zapachu świeżego pieczywa? Wątpię. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, mój tata wieczorem chodził do piekarni i przynosił pachnący, świeżo upieczony chleb. Zawsze razem z bratem dobieraliśmy się do chrupiących, jeszcze ciepłych piętek. Zdarzało się więc, że następnego dnia rano chleb, zamiast z jednej strony, był okrojony z dwóch. Teraz tej piekarni już nie ma, a ja wolę bułki – w końcu mają „piętkę” z każdej strony. I są bardziej chrupiące.

Najlepsze są te świeże, dopiero upieczone. Niestety w sklepach trudno na takie trafić, dlatego często piekę bułki sama. Największą zaletą takich domowych wypieków jest to, że możemy do nich dodać wszystko, co nam się zamarzy, i na co akurat mamy ochotę: zioła, ser, wędlinę, czy nawet warzywa – np. suszone pomidory. Nie mogę też nie wspomnieć o tym cudownym zapachu, który rozchodzi się po całym domu w czasie pieczenia. Chciałabym, żeby zapach świeżo wyjętych z piekarnika bułek i chleba zawsze kojarzył się mojemu synkowi z rodzinnym domem.

Zachęcam i Was do spróbowania stworzenia w swojej kuchni takiej małej domowej piekarni. To naprawdę nie jest trudne.

Zwykłe pszenne bułeczki

Składniki (na 10 bułeczek):
- 500 g mąki pszennej
- 1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)
- szklanka letniego mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 - 3 łyżki stopionego masła

- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka i wyrobić palcami. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.

Dosypać sól, wlać masło i wyrabiać dolewając resztę mleka. Kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk i będzie jednolite i gładkie, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, uformować bułeczki, ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20-25 minut.

Puszyste ziołowe bułeczki

Składniki (na 12 bułek):
- 24 g świeżych drożdży
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonej lub świeżej posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego lub świeżego posiekanego koperku
- 1 łyżka suszonego lub świeżego posiekanego drobnego szczypiorku
- 1 łyżka suszonego lub świeżego drobno posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
- 1 duże roztrzepane jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 3,5-3,75 szklanki mąki pszennej

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
- 1 łyżka grubszej soli (morskiej) - do posypania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać trochę mleka. Palcami rozetrzeć drożdże, żeby powstał zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Kiedy zaczyn podrośnie, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części (po ok. 82 g), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać grubą solą. Piec w 180 st.C przez około 25-30 minut, aż się zarumienią. Wyjąć i przestudzić na kratce.

Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki

Bułeczki otrębowe - jak grahamki

Składniki (na 8 bułeczek):
- 300 g mąki pszennej
- 50 g otrębów (u mnie żytnie)
- 20 g oleju roślinnego
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 190 ml wody w temperaturze pokojowej

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać niewielką ilość wody. Palcami zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie, niezbyt twarde ciasto.
Z ciasta uformować kulę, posmarować delikatnie olejem i odstawić na godzinę do wyrastania - powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować bułeczkę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, nie należy podsypywać go mąką, wystarczy posmarować delikatnie olejem ręce. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 40-60 minut.

Wyrośnięte bułeczki delikatnie spryskać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 st.C, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą ze spryskiwacza. Piec przez 10 minut, a potem temperaturę zmniejszyć do 210 st.C i dopiekać przez kolejne 5-10 minut - bułeczki powinny być rumiane.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Przepis z blogu White Plate.

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Składniki (na 10 bułek):

- 500 g mąki pszennej
- 8 g świeżych drożdży
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
- 115 g suszonych pomidorów w oliwie (osączonych), posiekanych
- mleko do posmarowania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać około 3 łyżkami letniej wody. Delikatnie rozgnieść drożdże palcami tak, aby powstał rozczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie dodać sól, oliwę i resztę wody i wyrobić ciasto. Dodać posiekane pomidory i jeszcze raz zarobić (ciasto jest dość klejące). Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na koło 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krotko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Przykryć i zostawić do napuszenia na 30 minut.
Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200 st.C przez około 20 minut.

Przepis pochodzi z blogu moje Wypieki.

Edyta Rosner
przystole.blox.pl/html

reklama