reklama
Ciambella - włoskie ciasto jogurtowe

Ciambella - włoskie ciasto jogurtowe

Przepis na ciambellę, jogurtową babkę w włoskim stylu, w swoim zeszycie kulinarnym miałam od dawna. Czekał na swoją kolej. Kiedy jednak obejrzałam, jak przygotowuje ją Nigella Lawson (program "Nigelissima")... Cóż - spróbowałam i ja.

Ciasto jest fantastyczne! Ucieszy zwłaszcza wielbicieli donutów, ale i tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni (preferują rozwiązania szybkie i proste).

Co fajne - do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie.

Składniki:

  • mały jogurt naturalny
  • 1 kubek oleju (musi być bezwonny)
  • 3 jajka
  • 1,5 kubeczka cukru (choć Nigella wspominała o 2 kubeczkach)
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1 kubek maki ziemniaczanej
  • olejek - cytrynowy lub waniliowy (ekstrakt waniliowy)
  • starta skórka z połowy cytryny, orzechy, wiórki czekolady - do wyboru, opcjonalnie

Sposób wykonania:

Białka ubij na sztywno.

Żółtka, jogurt i cukier ubij mikserem. Ciągle mieszając dodaj olej, mąkę, olejek i - jeśli chcesz - dodatki (skórkę, orzechy, czekoladę).

Do masy powoli dodawaj białka. Całość delikatnie wymieszaj.

Ciasto wylej do okrągłej formy - najlepsza byłaby taka, która w środku ciasta zostawia dziurkę (niektórzy przekonują, by - z braku takowej - na środek formy wstawić puszkę). Wstaw do nagranego piekarnika - 180 stopni na 45 minut.

Ciasto jest upieczone, gdy wyjęty z niego patyczek jest suchy.

Przestudź ciasto w otwartym piekarniku. Posyp cukrem pudrem.


Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama