reklama
Ciasto ze śliwkami i czekoladą na dwa sposoby

Ciasto ze śliwkami i czekoladą na dwa sposoby

Ten, kto lubi suszone śliwki w czekoladzie, wie, że jest do połączenie doskonałe. Ja do tych osób nie należę, co nie znaczy, że nie mogę spróbować wersji zmodyfikowanej.

Okazuje się bowiem, że równie wybornie mogą smakować świeże śliwki połączone z czekoladą w cieście. Może to być ciasto drożdżowe, które kojarzy mi się z latem i dzieciństwem, albo bardzo proste ciasto ucierane, które zawsze się udaje.  Możecie wybrać jeden przepis, albo przetestować obydwa. Ważne, aby zdążyć, dopóki trwa sezon na śliwki. Z mrożonymi owocami to już nie to samo…

Placek drożdżowy ze śliwkami i czekoladą

Składniki:

- 25 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 350-400 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 100 g masła (stopionego i ostudzonego)
- 100 g gorzkiej czekolady (pokrojonej na kawałeczki)
- ok. 350 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych na 3 cm kawałki, jeśli są małe, to tylko przekrojonych na pół)
- 2-3 łyżki roztopionego masła

- cukier puder do posypania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością ciepłego mleka, rozgniatając drożdże palcami, żeby powstał zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.

Dodać resztę cukru, sól, roztrzepane jajka i roztopione masło i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając pozostałe mleko. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut, aż podwoi swoją objętość.

Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i wyrabiać jeszcze przez 3-5 minut. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie wmieszać ją w ciasto.

Ciasto przełożyć do prostokątnej, wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 22x26 cm, na wierzchu ułożyć śliwki. Przykryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.

Wierzch ciasta posmarować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.

Piec przez około 25 minut na złoty kolor.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Oryginalny przepis ze strony: www.kwestiasmaku.com

Ucierane ciasto ze śliwkami i czekoladą

Składniki:

 - 2 szklanki mąki pszennej
 - 2-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 -  1 szklanka cukru pudru
 -  4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
 -  250 g masła lub margaryny (roztopionego i lekko ostudzonego)
 -  ok. 400 g niedużych śliwek bez pestek
 -  100 g gorzkiej czekolady

Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać cukier, a potem dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli wsypywać mąkę, a na końcu, wciąż miksując powoli wlewać roztopione masło lub margarynę.

Wsypać pokrojoną niezbyt drobno czekoladę i wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 28x22 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm).

Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50 minut.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama