reklama
Domowe lody dla ochłody

Domowe lody dla ochłody

Kiedy zaczyna się robić coraz cieplej, a potem nadchodzą letnie upały, każdy szuka sposobów na ochłodzenie. Co Wy na to, żeby sięgną po lody - i to te zrobione samodzielnie?

Mam dla Was trzy przepisy. Do przygotowania dwóch pierwszych lodowych deserów nie będzie potrzebna specjalna maszynka, trzecią wersję zrobiłam już z jej pomocą, ale możecie też od czasu do czasu przemieszać masę lodową w zamrażalniku - lody też powinny się udać.

Mrożony keks zebra z jagodami

Składniki

warstwa jasna:
- 500 g kremowego twarogu (wiaderkowego na serniki)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 80 g cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 g orzechów włoskich

warstwa ciemna:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny

 

warstwa ciasteczkowa:
- 150 g herbatników
- 100 g masła lub margaryny

Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Na końcu dodać drobno posiekane orzechy.

Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w pojemniku blendera i zmiksować.

Foremkę keksową (o długości 25 cm) wyłożyć folią spożywczą.

Na spodzie formy rozsmarować 4 łyżki masy twarogowej. Zamrażać 20 minut.

Następnie rozsmarować 3 łyżki musu jagodowego i ponownie wstawić do zamrażalnika na 20 minut.

Tak samo postępować z kolejnymi warstwami do wykorzystania wszystkich składników (jeszcze 5-6 razy).

Stopione masło wymieszać z pokruszonymi w blenderze herbatnikami. Rozsmarować je na wierzchu keksa. Przykryć folią spożywczą i zamrażać 6 godzin.

Lody z owocami lata

Składniki na około 1 litr lodów:

- 70 dag dowolnych owoców (maliny, jeżyny, aronia, truskawki)    
- puszka mleka słodzonego skondensowanego (około 400 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300 ml śmietany kremówki

Na sos:
- 3 łyżki galaretki owocowej (np. wiśniowej, porzeczkowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce umyć, oczyścić z pestek i szypułek. Wrzucić do garnka z 125 ml zimnej wody. Zagotować i gotować jeszcze przez 5 minut, odstawić z ognia. Mleko w puszce porządnie schłodzić (najlepiej włożyć do lodówki dzień wcześniej), kremówkę również.

Owoce odsączyć na sitku (nie wyciskając), sok zachować. Zmiksować je blenderem, ale niezbyt dokładnie, dobrze, by zostały kawałki owoców. Dodać sok z cytryny.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać mleko w puszce, nadal chwilę ubijać, na końcu wrzucić owoce, dobrze wymieszać. Gotowe lody przelać do pojemnika i zamrozić (około 6 godzin).

Przygotować sos: pozostały sok owocowy dopełnić wodą do 300 ml, zagotować. Zdjąć z ognia, wmieszać galaretkę do rozpuszczenia. Mąkę rozpuścić w małej ilości wody, wmieszać do sosu, schłodzić.

Gotowe lody przed podaniem polać sosem.

Przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.blox.pl

Lody miętowo-czekoladowe

Składniki (na ok. 750 ml):

- 250 ml śmietanki kremówki 30-36%
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki ekstraktu z mięty lub krople miętowe z apteki
- 1 łyżka wódki
- 100 g czekolady gorzkiej, drobno pokrojonej
- garść listków świeżej mięty - posiekanych (niekoniecznie)

Śmietankę zmiksować z mlekiem słodzonym i zwykłym, żeby się połączyły (nie ubijać). Dodać krople miętowe i wódkę, ponownie zmiksować i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Schłodzony płyn wlać do pojemnika maszynki do lodów i dalej postępować wg instrukcji maszynki.

Po zrobieniu lodów łyżką wmieszać pokrojoną czekoladę i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie jeszcze zbyt rzadka, lody schłodzić w zamrażalniku od czasu do czasu mieszając, aż osiągną odpowiednią konsystencję.

Przepis zaczerpnięty ze strony brulionzprzepisami.blox.pl

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama