Faszerowane jajka – wielkanocne propozycje blogerek

Faszerowane jajka – wielkanocne propozycje blogerek

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez jajek. Ów symbol narodzin i nowego życia, w wersji wielkanocnej, to nie tylko pisanki i kraszanki w koszyczku ze święconką, ale i jaja ze świątecznego stołu, faszerowane na dziesiątki sposób.

Jaja gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek. Białka układamy na półmisku - może na liściach sałaty? Żółtka wrzucamy do miseczki. A potem? Potem komponujemy z nich farsz, czyli kulinarnie szalejemy, bowiem wachlarz możliwości jest ogromny, a i nasza inwencja twórcza w tym zakresie bywa doprawdy imponująca.

Jaja faszerowane pastami: z pieczarek, tuńczyka, łososia i zielonego groszku, czyli do wyboru, do koloru. Polecamy!

reklama

Jajka z pieczarkami

Kasia z www.fabrykaprzepisow.pl: Jaja? Bez nich nie ma świątecznego śniadania. Na naszym stole pojawiają się co najmniej dwa lub trzy rodzaje. Moje ulubione to te z pieczarkami. Szybko, łatwo i smacznie!

Składniki

  • 8 jajek
  • 4 duże pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • posiekana dymka lub szczypiorek
  • garść posiekanej natki pietruszki

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy je na pół, żółtka wyjmujemy do dwóch misek i rozgniatamy. Białka układamy na talerzu.

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na oliwie ze startym czosnkiem, aż odparuje woda. Gdy ostygną, łączymy je z żółtkami. Dodajemy: natkę z pietruszki, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz (majonezu i śmietany dodajemy w takiej ilości, aby farsz się połączył). Farsz nakładamy na połówki jajek, dekorujemy sosem (majonez i chrzan dokładnie mieszamy). Podajemy na posiekanym szczypiorku lub dymce z pieczywem.

reklama

Jajka faszerowane tuńczykiem

Ania z www.bajkorada.blogspot.com: Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Najbardziej lubię te faszerowane tuńczykiem. Są pyszne, a ich przygotowanie, choć banalnie proste, może być świetną zabawą dla całej rodziny.

Składniki

  • 6 jajek 
  • puszka tuńczyka 
  • sól 
  • pieprz 
  • 3 łyżki majonezu 
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki

Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupki i kroję na pół. Żółtka mieszam z tuńczykiem z puszki i dodaję trochę majonezu oraz sól i pieprz, dodaję zieleninę. Gotowe!

reklama

Jaja faszerowane pastą z zielonego groszku

Ola z 2smaki: Jajka to smak świąt z dzieciństwa, ale nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez nich. Moja propozycja to jaja faszerowane banalnie prostą pastą z zielonego groszku. 

Składniki

  • 6 jajek 
  • opakowanie mrożonego groszku
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki gęstej, tłustej śmietany    
  • ew. garść startego sera, typu gruyere lub parmezan

Groszek ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, wystudź, zmiksuj z masłem. Dodaj śmietanę i ser, jeśli chcesz. Dopraw do smaku.

Jajka z łososiem

Ania z www.dwiechochelki.pl: Faszerowane jaja... Uwielbiam prostotę tej potrawy i mnogość wariantów oraz to, że nigdy nie wychodzą takie same. Zawsze posypuję je posiekanym szczypiorkiem, nie żałuję też natki i koperku – powinny być zielone. Przecież to potrawa na wiosnę.

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki majonezu
  • do dekoracji: plastry łososia, oliwki, szczypior, koperek, kapary, świeży ogórek, rzodkiewka, itp.

Jajka obieram ze skorupek, kroję na pół i ostrożnie wyjmuję żółtka. Połówki białek układam na półmisku. Żółtka przekładam do miski i mieszam je z drobno posiekanymi ogórkami, koperkiem i łososiem, którego skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję sól i pierz, majonez i wszystko dokładnie mieszam. Nakładam powstałą masę do białek. Dekoruję.

Smacznego!

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: