reklama
Granola, czyli pożywne zimowe śniadanie

Granola, czyli pożywne zimowe śniadanie

Co prawda za oknem na razie zimy nie widać, ale rano jest chłodno, więc przed wyjściem z domu trzeba się rozgrzać i zjeść solidne, pełnowartościowe śniadanie.

Wszystkie te warunki spełnia granola. Najlepiej byłoby, gdyby podana została ciepłym mlekiem, ale wiem, że są osoby, które takiego mleka nie cierpią lub nie tolerują. Wtedy - z powodzeniem - można je zastąpić zimnym mlekiem, jogurtem, kefirem albo nawet sokiem pomarańczowym. 

Granola to mieszanka różnego rodzaju ziaren i suszonych owoców zapieczona w piekarniku z miodem i sokiem owocowym. To wszystko razem składa się na dużą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych, czyli samo zdrowie na talerzu. A jakie smaczne!

Na początku warto skorzystać z gotowych przepisów, a potem można spróbować tworzyć swoje własne mieszanki z ulubionych ziaren, owoców i dodatków. Warto z nimi poeksperymentować, bo granoli nie da się zepsuć. Zawsze się udaje. 

Cynamonowa granola

Składniki:
- 3,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka migdałów
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1 szklanka włoskich orzechów
- 1,5 szklanki suszonych moreli
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki syropu klonowego lub miodu - może być mniej

Cukier wymieszać w misce z cynamonem. Wsypać płatki owsiane, pestki słonecznika, orzechy pokrojone na pół oraz migdały w całości i pokrojone na połówki lub ćwiartki morele.

Na małym gazie w rondelku rozgrzać olej, połączyć go z syropem klonowym (lub miodem). Dokładnie wymieszać. Polać tą miksturą zawartość miski i dokładnie wymieszać wszystko razem.

Wyłożyć granolę do formy, najlepiej teflonowej (jeśli takiej nie macie, to zwykłą formę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia).

Zapiekać przez 25 minut w 180 stopniach. Przemieszać w trakcie zapiekania przynajmniej raz. Po wyjęciu z piekarnika wystudzoną granolę przełożyć do szczelnej puszki lub słoika.

Granola z kokosem

Składniki:

- 300g płatków owsianych zwykłych
- 50g ziaren słonecznika
- 50g ziaren dyni
- 30g wiórków kokosowych
- 60g dowolnych orzechów
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 lub 6 łyżek miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 60ml soku jabłkowego
- suszona żurawina
- rodzynki

Wszystkie suche składniki wsypać na blachę, przemieszać. Mokre składniki zmieszać razem, wlać na blachę, dokładnie wszystko wymieszać.

Blachę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 35-40 minut. W połowie pieczenia przemieszać. Ostudzić i przesypać do słoików.

 

Granola z orzechami włoskimi i migdałami

Składniki (na około 1 kg gotowej mieszanki):

- 300 g płatków owsianych zwykłych
- 40 g płatków ryżowych
- 60 g płatków kukurydzianych
- 3/4 szklanki migdałów obranych ze skórki
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 2 garści suszonej żurawiny
- 60 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli

- 150 ml soku jabłkowego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju

Wszystkie suche składniki wymieszać na blasze do pieczenia, zalać mieszanką z soku jabłkowego, miodu i oleju. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 40 minut (po 20 minutach pieczenia przemieszać). Zostawić do ostygnięcia.

Edyta Rosner, www. przystole.blox.pl

reklama