reklama

Gruszka miłości - bakłażan

Ma chyba najpiękniejszą na świecie barwę. Oberżyna.  Nazywany jest również miłosną gruszką.  Panie i Panowie - oto bakłażan! 

Kupując oberżynę, wybierajcie młode, małe, bardziej podłużne, niż pękate owoce (chyba, że to kulista odmiana). One pozbawione są jeszcze pesteczek i w odróżnieniu od tych wyrośniętych egzemplarzy – nie mają goryczki.

Pamiętajcie jednak, by pod żadnym pozorem nie kupować zbyt twardych, niedojrzałych bakłażanów. Te mogą być trujące! Miąższ dojrzałej oberżyny powinien lekko uginać się pod naporem palca.

Ponieważ bakłażan sam w sobie nie ma zbyt zdecydowanego smaku, dlatego najlepiej czuje się w towarzystwie innych warzyw, oraz przypraw.
Zanim jednak przystąpimy do przyrządzania dań z bakłażanem – poznajmy kilka przydatnych trików.
Jeśli już zdarzyło nam się kupić dość wyrośniętego bakłażana – możemy pozbawić go goryczki, poprzez potraktowanie solą. Pokrojmy go w plastry (0,5 – 1cm),  z obu stron posólmy i pozostawmy na 15-30 min. W tym czasie bakłażan puści sok, który należy dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Bakłażan bardzo silnie, jak gąbka, chłonie tłuszcz. Tutaj z pomocą znów przyjdzie nam sól – posolony bakłażan będzie mniej podatny na chłonięcie . Poza tym nigdy nie smażmy go na opływającej w tłuszcz patelni. Najlepiej go grillować (na patelni lub w piekarniku) lub smażyć na silnie rozgrzanej  patelni teflonowej, minimalnie spryskanej tłuszczem.
Teraz nie pozostaje już nic innego, jak zabrać się konkretnie za ten fioletowy cud natury. :)
 
Dzisiaj dwie obiadowe propozycje: pierwsza to treściwa lasagne (lazania) kuchni włoskiej; druga: rybne kuleczki na ciepło, otulone pysznym sosem warzywnym.
Życzę smacznego! :)

Lasagne  mięsno – warzywna, w pomidorowym sosie
(3 porcje – a u mnie najada się tym 2 dorosłych + 2 mniejszych dzieci)

Sos pomidorowy:

400g dobrej jakości pulpy pomidorowej (z puszki)
,
2 drobno utarte ząbki czosnku,
spora garść posiekanych listków świeżej mięty (raczej nie pieprzowej, tylko łagodniejszej odmiany)

2 łyżki oliwy extra vergine

½ łyżeczki octu balsamicznego (ewentualnie octu winnego)

sól, pieprz do smaku

.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw do lodówki na min. 30 min.


Farsz:
ok. 300g mielonego mięsa drobiowego (np. z indyka)2 małe bakłażany 2-3 małe cukinieok. 2-3 łyżki oliwy1 łyżeczka sproszkowanego kuminu (inaczej 'kmin rzymski' – nie mylić z 'kminkiem') 1 łyżeczka słodkiej papryki (polecam wędzoną, choć trudno dostępna), sól, pieprz do smaku
Oraz:
ok. 12 suchych płatów ciasta makaronowego do lazanii
1 kulka mozzarelli

Mozzarellę osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w cienkie plastry, lub w drobną kostkę. Włóż do większego sitka i pozostaw tak, by ewentualny płyn uległ odsączeniu.

Bakłażany i cukinie umyj i osusz.
Pokrój bakłażany w plastry ok. 5mm grubości (nie obieraj ze skórki). Posól z obu stron, ułóż na desce i pozostaw na ok. 20-30 min. aby puściły sok. Gdy sok pojawi się na plastrach – osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. Przy naprawdę małych okazach – można ten zabieg z powodzeniem pominąć.

Partiami podpiecz bakłażany z obu stron: rozgrzej bardzo mocno patelnię teflonową, lub grillową – nawilż ją delikatnie oliwą (w żadnym wypadku nie daj jednorazowo całej porcji oliwy, bo bakłażan niezwykle silnie chłonie tłuszcz) i ułóż plastry. Gdy jedna strona będzie już lekko brązowa – spryskaj oliwą wierzch plastrów i przerzuć na drugą stronę. Powtarzaj czynność, aż wszystkie plastry zostaną zgrillowane. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokrój w dowolne kawałki.
 
Cukinie, wraz ze skórkami pokrój w niewielką kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzej 1- 2 łyżki oliwy. Włóż mielone mięso i smaż kilka minut, często mieszając, aż całkowicie się zetnie. Wsyp sproszkowany kumin, słodką paprykę i szczyptę soli -  wymieszaj z mięsem i smaż ok. ½ minuty.

Wrzuć pokrojoną cukinię i smaż dalej, mieszając, kolejne 1-2 minuty. Dorzuć pokrojonego bakłażana, a następnie wlej ok. ¾ przygotowanego sosu pomidorowego. Zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś (pod przykryciem) na małym ogniu kilka minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Zdejmij z ognia.

Przygotuj prostokątną formę do zapiekania (np. ceramiczną), wielkości ok. 28x18cm. Może być z powodzeniem też inna; płaty lazanii można docinać. Nastaw piekarnik na 180 st.C.

Przygotuj płaty lazanii: zagotuj w szerokim garnku sporo osolonej wody. Wlej łyżeczkę oliwy lub oleju (płaty nie będą się sklejać). Wkładaj jednorazowo po 3-4 płaty suchej lazanii i gotuj po kilka minut, aż będą średniotwarde. Wyjmuj z wody pojedynczo i układaj na dużym talerzu do odparowania.
 
W międzyczasie, gdy kolejne płaty się gotują, zabierz się za układanie warstw lazanii w foremce. Na dno wylej większość pozostawionego sosu pomidorowego (pozostaw jeszcze ze 2 łyżki) i ułóż pierwsze płaty lazanii, tak by zakryły całe dno. Wyłóż równomierną warstwą część farszu (zaplanuj tak, by powstały co najmniej 3 piętra  z farszu – w zależności od wielkości użytej foremki).

Na farszu ułóż kolejne płaty lazanii. Powtarzaj układanie, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna być makaronowa. Wylej na nią resztę sosu pomidorowego, rozsmaruj po całej powierzchni płatów. Rozłóż mozzarellę.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 min. aż ser się ładnie zezłoci.
Podawaj gorące.

Rybne kulki w pomidorach, z bakłażanem i cukinią

na 2-3 porcje



Składniki sosu

1-2 bakłażany

2 średnie cukinie
3 łyżki oliwy
1 mała cebulka
1-2 ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina (niekoniecznie)
1 puszka (400g) pulpy pomidorowej z puszki (dobrej jakości)
duża szczypta suszonego oregano i tymianku

sól, pieprz do smaku

sok z ½ cytryny

garść posiekanej natki pietruszki



Umyte bakłażany pokrój na plastry grubości 1 cm (nie obieraj ze skórki), posól z obu stron i pozostaw na ½ godziny aby puściły sok. Osusz papierowym ręcznikiem. Zgrilluj lub usmaż na patelni spryskanej oliwą. Zgrillowane plastry pokrój na połówki lub ćwiartki.


Cukinie (również wraz ze skórką) pokrój na plastry grubości 0,5 cm. Cebulę drobno posiekaj.
Na głębszej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulkę. Dodaj drobno utarty czosnek, przesmaż bardzo krótko i dorzucić cukinię. Smaż, aż cukinia lekko zmięknie.

Dołóż zgrillowanego bakłażana, zalej winem i podduś przez 2-3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, oregano, tymianek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś ok. 5 min. aż sos trochę się zredukuje. Na koniec dosmacz sokiem z cytryny i natką z pietruszki. Zestaw z ognia.




Składniki na pulpety
ok. 400 g świeżych filetów dorsza bez skóry

1 bułeczka pszenna

1 małe jajko
1 ząbek czosnku

ok. 1 łyżeczka soli (lub do smaku)

pieprz

ok. ½ szkl. poszatkowanej drobno natki pietruszki


bułka tarta do panierowania

oliwa do smażenia



Umyte i osuszone filety rybne przemiel przez maszynkę (wcześniej usuń ewentualne ości). Bułkę pszenną włóż do malaksera i zmiksuj na maleńkie okruszki.
Wszystkie składniki włóż do większego naczynia i dobrze połącz. Rybna masa powinna mieć konsystencję pozwalającą na formowanie w dłoniach kulek. Odstaw na ok. 15 min. by wmieszane pieczywo wchłonęło wilgoć masy (dzięki czemu masa jeszcze odrobinę „stężeje”). 
Formuj z masy kulki wielkości większego orzecha włoskiego, panieruj w bułce tartej.
 Smaż na oliwie ze wszystkich stron do zezłocenia.

Podawaj z gorącym sosem warzywno – pomidorowym. Bagietka mile widziana.

Źródło:  pieprzczywanilia.blogspot.com






Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 2
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama