reklama
Koktajle owocowe. Pijmy na zdrowie!

Koktajle owocowe. Pijmy na zdrowie!

Moja przygoda z blendrem zaczęła się od przygotowywania posiłków dla mojego synka, kiedy ten był niemowlakiem. Z czasem znajdowałam coraz więcej zastosowań dla tego pożytecznego urządzenia. Zaczęłam - między innymi - robić koktajle owocowe.

Latem pijemy je dla ochłody, zastępują nam tez drugie śniadania. Jesienią i zimą są doskonałą formą uzupełnienia codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Uwielbiam je za to, że są proste w przygotowaniu i dają tyle możliwych kombinacji smaków - wszak jeśli chodzi o komponowanie koktajli, nie zawsze trzeba sztywno trzymać się przepisu.

Oto cztery moje ulubione koktajle:

Napój bananowy

Składniki (na 4 szklanki):

- 3 banany
- 1 pomarańcza
- 500ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- sok z cytryny

Banany obrać, pokroić na centymetrowe plasterki. Dwa zmiksować w blenderze z jogurtem, sokiem z cytryny i miodem. Pozostałe plasterki pokroić na cztery części, włożyć do miseczki, zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, żeby nie ściemniały. Zawartość miseczki połączyć z jogurtem, dokładnie wymieszać.

Można dosłodzić do smaku, ja nie słodziłam i było wystarczająco słodkie.

Napój przelać do wysokich szklanek, można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Do przygotowania tego napoju można też użyć innych owoców, np. truskawek, pomarańczy, itd.

Przepis pochodzi z czasopisma "Przyjaciółka".

Truskawkowo-bananowe smoothies

Składniki na dwie porcje:

- 1 banan
- 10 dużych truskawek
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki zimnego mleka

Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować, podawać.

 

Napój bananowy z kiwi

Składniki:

- 2 banany
- 1 kiwi
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- 1-2 łyżki miodu

Wszystkie składniki umieścić w blenderze (owoce pokroić na kawałki) i zmiksować. Przelać do szklanek i podawać.

 

 

 Koktajl pomarańczowo-kokosowy

Składniki (na 4-5 porcji)

- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- sok z 3 pomarańczy
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki zmiksować, przelać do szklanek i podawać.

 

Edyta Rosner
www. przystole.blox.pl

reklama