reklama
Kotlety ziemniaczane w stylu Pradesh

Kotlety ziemniaczane w stylu Pradesh

Ziemniaki, kartofle, pyry. Niezależnie od regionu, nazwy czy pochodzenia - uwielbiam! Po prostu kocham - pod każdą postacią.

Kiedy wykorzystamy już wszystkie znane sobie pomysły na dania z ziemniaka - a jest ich od groma i ciut ciut, można pofantazjować i zafundować sobie - i rodzinie czy przyjaciołom - nie lada podróż. Kulinarną, rzecz jasna.

Ostatnio, może za sprawą chęci szybszego ocieplenia klimatu za oknem, wzięło mnie na indyjskie fusion. Dlaczego by tak nie podać kotleta ziemniaczanego w stylu hindi?

Potrzebujemy (na ok. 8 kotletów)

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej kleistych)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki pasty imbirowo- czosnkowej*
  • 1 mała czerwona chilli
  • ok 2-3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia

*Pasta z imbiru i czosnku

Zrobienie tej pasty jest dziecinnie proste. Ok. 5 cm kawałek ibiru blendujemy wraz z 2 ząbkami czosnku oraz odrobiną oliwy i soli. Tak przygotowana pasta może być przechowywana w lodówce przed długi czas. Jedyna uwaga jest taka – pojemnik, w którym ją przechowujemy nie będzie się już nigdy nadawał do niczego innego.

Przygotowanie:

Podstawą tego przepisu są ziemniaki. Należy je ugotować tak, jak zawsze. Porządnie odlać i od razu rozbić, intensywnie mieszając. Masa powinna stać się kleista. Do ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i porządnie mieszamy. Uwaga - kumin przed dodaniem należy lekko uprażyć i rozbić w moździerzu. Jeśli nie macie moździerza - dodajcie cały, ale zwiększcie trochę jego ilość.

Uzyskaną masę przenosimy na kawałek folii spożywczej i formujemy coś na kształt batona. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Masa po schłodzeniu będzie zwarta i da się pokroić na kotlety. Gotowe kotlety smażymy na rumiano z obu stron.

Dla tych, którzy pragną mocniejszych wrażeń polecam prosty sos pomidorowy z dużą ilością chilli. Do kotletów przygotowanych w tym stylu świetnie pasuje sos tzatziki (zadziwiające, ale prawdziwe).

* Sos tzatziki

Sos tzatziki robimy łącząc ze sobą jogurt typu greckiego z utartym i odciśniętym miąższem ogórka oraz wyciśniętym czosnkiem. Można dodać odrobinę oliwy i doprawić solą oraz pieprzem.

Pozdrawiam,

Twardy Szparag

www.twardyszparag.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama