reklama
Makaronowe sałatki

Makaronowe sałatki

Nie wiem, jak Wam, ale mnie makaron kojarzy się z daniami na ciepło - dajmy na to taka zupa pomidorowa czy makaronowa zapiekanka... Mniam! Ale przecież na zimno makaron też dobrze smakuje - jest doskonałą bazą i fantastycznym tłem dla wielu składników. Pasuje do niego niemal wszystko: i warzywa, i mięsa, sosy i owoce.

Przed Wami przepisy na sałatki z makaronem:

Makaron z miodem, orzechami i pomarańczą

Składniki (na 4 porcje):

- 400 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 80 g miodu
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- sok z 1 pomarańczy
- cząstki z 1 pomarańczy
- bita śmietana i skórka starta z pomarańczy do dekoracji

Makaron ugotować al dente. Na patelni lub w rondelku skarmelizować miód. Wsypać niezbyt drobno pokrojone orzechy i mniej więcej po trzech minutach wlać sok z pomarańczy. Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając zredukować płyn.

Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, przełożyć na talerze.

Obłożyć cząstkami pomarańczy, udekorować bitą śmietaną oraz skórką pomarańczową.

Od razu podawać.

Sałatka z makaronem i kapustą pekińską

Składniki:

- 250 g makaronu świderki
- 600 g kapusty pekińskiej
- puszka kukurydzy (dałam pół puszki)
- 150 g zielonego ogórka
- 2 czerwone papryki
- 200 g szynki (konserwowej)
- sól, pieprz
- majonez

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić.

Kapustę pekińską drobno pokroić, kukurydzę osączyć z zalewy, ogórka, papryki i szynkę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać.

Bezpośrednio przed podaniem wymieszać z majonezem i przyprawić solą i pieprzem (posolone ogórki będą puszczały sok).

 

Makaronowa sałatka z kurczakiem

Składniki:

- 200 g makaronu świderki
- 4 łodygi selera naciowego
- 500 g fileta z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- kubek jogurtu (180 g)
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, by był sprężysty, przecedzić, przelać zimną wodą i wystudzić.

Mięso pokroić na podłużne kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (na odrobinie oleju) na złoty kolor, ostudzić. Łodygi selera oczyścić, usunąć włókna i pokroić w plasterki.

Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wszystkie składniki wymieszać, sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama