reklama
Obiady - przepisy internautek

Obiady - przepisy internautek

Wydaje się, że choć zestaw obiadowy: pomidorowa, schabowy, ziemniaki i surówka, są polską klasyką i smakowitym wspomnieniem dzieciństwa, to jednak powoli odchodzą do lamusa. Dziś gotujemy bardziej finezyjnie, a do tego... szybko.Cenimy tez dania pomysłowe.

Zerknijcie na kilka obiadowych propozycji, które proponują zaprzyjaźnione internautki.

Zapiekanka z mięsem 

SKŁADNIKI:

50 dag ziemniaków,
30 dag mięsa mielonego,
2 ząbki czosnku,
2 cebule,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżki bułki tartej,
2-3 łyżki parmezanu,
2 szklanki śmietany,
1 łyżka masła do wysmarowania formy,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Okrągłą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ułożyć ciasno w formie. Cebulę obrać, pokroić drobno w talarki i ułożyć na ziemniakach. Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tartą bułką oraz posiekaną natką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie ułożyć na cebuli jako kolejną warstwę. Pozostałe ziemniaki położyć na mięsie tak, aby utworzyły wianuszek. Całość polać śmietaną, posolić i popieprzyć. Piec 20-25 min w piekarniku w temp. 225 st. C. Przed podaniem posypać parmezanem.

autorka: Melanie


Cannelloni  

 

SKŁADNIKI:

FARSZ:

3 łyżki masła,
400 gram mielonej wołowiny (lub mielonego indyka),
1 łyżka oleju,
1 posiekana cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 posiekanego lub startego na tarce selera,
2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki lub więcej według upodobań,
45 gram świeżo startego parmezanu,
1 łyżka śmietany,
1 jajko,
1 żółtko,
sól,
pieprz,
1 porcja pomidorów - średnia puszka koncentratu

SOS POMIDOROWY:
(składniki w przepisie)

BESZAMEL:
(składniki w przepisie)

PRZYGOTOWANIE:
BESZAMEL
(robić na samym końcu już po faszerowaniu makaronu)
4 łyżki masła
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
200 gram parmezanu
masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę aż wchłonie masło. Podgrzewać na słabym ogniu przez 4-5minut uważając aby nie przypalić zasmażki. W tym czasie podgrzać mleko, wlać do rondla mieszając, by sos był zupełnie gładki.
Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut (około) i gdy zgęstnieje do konsystencji śmietany dodać parmezan.

SOS POMIDOROWY
2 1/2 łyżki oliwy
125 gram drobno posiekanej cebuli
1 drobno posiekany seler (robię jak wyżej)
1 kilogram pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego (lub ok. 2 średnich puszek koncentratu, wszystko zależy od wielości selera i tego jak bardzo jest kwaśny koncentrat)
1 listek laurowy, 6-8 listków bazylii lub 1 łyżka suszonej bazylii, sól,
pieprz.

Olej podgrzać w rondlu i usmażyć selera i cebulę na złoty kolor, dodać pomidory, koncentrat, listek laurowy, bazylię, sól, pieprz.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszać co jakiś czas, gotować bez przykrycia ok. 45 minut aż sos zgęstnieje.

Makaron gotować według wskazań na opakowaniu.

Cannelloni nadziać farszem. Wysmarować masłem naczynie i rozsmarować na dnie cienką warstwę sosu pomidorowego. Ostrożnie nałożyć cannelloni i polać beszmelem. Wierzch posmarować resztą sosu pomidorowego i oprószyć parmezanem i drobinkami masła.
Piec ok. 15-20 minut.

Można piec również w kuchence mikrofalowej.

autorka: Melanie


Pitta z mięsem mielonym  

Rodzaj przygotowania: W Mikrofali

SKŁADNIKI:
Mięso- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowe),
pitta,
1 cebula,
przyprawy do smaku:
papryka,
chili,
oregano,
pieprz,
rozmaryn,
Sałata pekińska,
200 ml wody;

SOS:
5 łyżek stołowych majonezu,
4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego,
sos do sałatek (czosnkowy do majonezu),
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
przyprawy do smaku: pieprz,
słodka papryka.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na żółty kolor, dodać mięso podsmażyć, odlać zbędny tłuszcz, dodać przyprawy i wlać wodę, podsmażyć do wyparowania.

W miseczce dodać wszystkie składniki sosu dobrze rozetrzeć przełożyć do sosjerki.

Sałatę posiekać w cienkie paski.

Rozgrzać PITTĘ zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie wypełniać warstwowo raz mięso, sos, sałata i znów mięso, sos, sałata.

autorka : Melanie

" Mędrzyki" czyli słodkie racuszki z sera

Składniki:

40dkg białego sera
3 żółtka
2 łyżki mąki
1 łyżka mleka
2 jajka i bułka tarta(do panierki)
cukier puder (do posypania)

Ser przekręcić przez maszynkę lub dobrze rozgnieść widelcem, dodać żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszać i formować (podobnie jak na kotlety).

Jajka roztrzepać z łyżką mąki i spłaszczone racuszki w nim obtaczać, po czym w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Prosto z patelni przełożyć na talerz (najlepiej połozyć ręcznik papierowy, by nasiąknął tłuszczem) i posypać pudrem do smaku.

Jeśli masa byłaby zbyt rzadka, można dosypać do niej trochę bułki tartej.

autorka: Anda55


Kurczak w sosie cebulowym

Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy z oliwek, na to ułożyć filety z piersi kurczaka. Posypać zupą cebulową KNORRA (proszkiem), zalać śmietanką 30%, wsadzić do piekarnika. Piec, aż mięso zmięknie. Chwilę przed końcem pieczenia położyć na każdym kawałku mięsa plaster żółtego sera, wsadzić jeszcze na chwilę do piekarnika (żeby ser się rozpuścił).
Ilość składników - według upodobania (mięso musi całe pływać w śmietance).
Najlepsze z ryżem

autorka: goga


Kurczak w curry

Piersi z kurczaka - wedle potrzeby (ja za zwyczaj mam 4 bo mój mężulek to uwielbia)
2 duże cebule
sporo tartego sera
majonez
curry

Piersi kroimy na większe kawałki, obtaczamy w curry dodajemy majonezu tak żeby "pływały" i odstawiamy do lodówki na parę godzin. Można zrobić dzień wcześniej a na drugi dzień je piec. Po wyjęciu z lodówki wykładamy na blaszkę, posypujemy pokrojoną w półtalarki cebulą, na to starty ser tak żeby to przykrył, na to jeszcze raz majonez i na koniec posypujemy curry. Pieczemy w lekko podgrzanym piekarniku, w tem. 170 st. około pół godziny. Wiem, że to kaloryczna bomba ale pycha i na imprezkę na ciepło jak znalazł! Smacznego!!    

autorka: finiak


Penne ze szpinakiem 

Opakowanie makaronu penne (krótkie rurki) mw. 500 gram
Opakowanie mrożonego szpinaku
Opakowanie śmietany tłustej 22% (używam Szefa Kuchni) a jak się ktoś koniecznie chce odchudzać, to może być jogurt naturalny
Ser pleśniowy np. lazur około 0,30 kg (tak piszę, bo zawsze mi się chrzani, czy to gramy, czy dekagramy, oj, głupota durnota   )
Czosnek - ilości zależnie od upodobań
Kostka rosołowa warzywna
Oliwa z oliwek (niekoniecznie)
Sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta gałki muszkatołowej
 
Makaron gotujemy na leciutko twardawy - jak to się pięknie mówi - al dente. Kiedy makaron się gotuje. zajmujemy się sosem - wrzucamy do garnka zamrożony szpinak i rozmrażamy (nie trzeba dolewać wody!!!), gotujemy go tak długo, żeby odparował większość wody. Jak już jest rozmrożony to wrzucamy kostkę rosołową, lekko solimy (nie przesadzać, bo ser pleśniowy jest mocno słony). Na tym etapie można dorzucić jeden rozgnieciony w wyciskarce ząbek czosnku. Tak to chwilę gotujemy. Potem jak już jest w miarę odparowany dodajemy śmietanę, pozostałe czosnki ile kto lubi (ja lubię dużo   ), pieprz do smaku, gałki muszkatołowej do smaku, szczyptę cukru, ewentualnie odrobinę oliwy z oliwek. Powinno raz zabulgotać, i wyłączamy. Ugotowany makaron wrzucamy w naczynie żaroodporne. Mieszamy z sosem. Posypujemy startym na grubej tarce pleśniakiem i buch to do rozgrzanego na mw. 180 stopni piekarnika (bez przykrywania) na 5-do 10 minut. I gotowe. Pyszne, zawsze się udaje, a całe przygotowanie zajmuje nie więcej niż 25 minut!

(szpinak można oczywiście rozmrozić wcześniej i wycisnąć z niego wodę, wtedy idzie jeszcze szybciej, ale to dla tych, co planują, co zjedzą na kolację - ja zazwyczaj decyduję w ostatniej chwili)
 
A z tą szczyptą cukru to jest tak, że mieszkałam kiedyś w Danii i moją współlokatorką była Tajka - i ona mnie nauczyła dawać szczyptę cukru niema do wszystkiego. A Tajska kuchnia jest... mmmmmm..... marzenie....

autorka: Margot

 


Papryka faszerowana

A mnie teściowa ostatnio pyszną i zajeprostą do ugotowania rzeczą uraczyła: PAPRYKA FASZEROWNA - papryczkom odcinamy ogony, wyciągamy nasionka i nabijamy surową kaszą (lub ryżem do wyboru) zmieszanym z mielonym indykiem (też surowym), doprawiamy ten farszyk wedle uznania - sól, pieprz, troszkę tymianku, może być troszkę bazylii, i uwaga - wkładamy do garnka do którego nalewamy wody tyle, żeby nie przykrywało całkiem papryczek, do wody dodajemy kostkę rosołową warzywną, czosnek jak kto lubi i gotujemy do oporu, aż będzie miękkie. Skórka na papryce robi się cieniutka i łatwo odchodzi. Nie trzeba nad tym stać. Można też oczywiście piec takie papryki w naczyniu żaroodpornym, ale wtedy farsz trzeba najpierw podgotować osobno, a tu wszystko surowe samo dochodzi i pycha.

autorka: Margot


 Kapusta z łazankami

Kapustę białą lekko obgotowałam i pokroiłam
Obsmażam pieczarki i cebulka (ew. czosnek)
Kapustę też obsmażyłam (zawsze staram się ją obsmażać na tłuszczu od pieczeni, u nas jest to danie następujące dzień lub 2 dni po schabie pieczonym   ), wszystko to razem łączę
można też wrzucić skrawki wędlin, boczek itp
dodaję sporo soli i pieprzu
i na koniec ugotowane łazanki (doświadczenie forumowe mówi mi, że w różnych rejonach Polski różnie pewne produkty nazywamy: dla jasności - łazanki to makaron w kształcie małych kwadratów). Otóż dorzucam je na patelnię (łazanek ma być nie więcej jak połowa dania), mieszam to wszystko i podjadamy  ze smakołykiem   

autorka: aniaz

Kotlety z soczewicy

Soczewicę zieloną/brązową namoczyć w zimnej wodzie 15 min., potem ugotować w małej ilości wody (w razie czego dolewać), aby rozgotowała się na pulpę. Można dodać rosołek warzywny albo grzybowy. Rozgotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa jeśli jest twardawa, jak mięciutka, to można formować kotlety. Dodać namoczoną bułkę, jajko, wyciśnięty czosnek, podsmażoną cebulkę i olej z jej smażenia, pieprz, ewentualnie inne przyprawy. Smażyć. Jeść.

autorka: Margot


Kotleciki z piersi kurczaka

4 filety z kurczaka - pokroic w kostke
30 dag pieczarek - pokroic  w kostke
1 papryka - pokroic w kostke

20 dag sera żółtego  - zetrzec
Dodac 3 całe jaja,3 łyżki mąki ziemniaczanej,doprawic papryka, przyprawa do kurczaka, sola, pieprzem. Wymieszac wszystko i klasc łyżką na gorący tłuszcz jak na placki ziemniaczane.
autorka: asiuleks


Placek zbójnicki

smaży się placek taki jak ziemniaczane, tylko na całej patelni. Trochę są problemy przy przewracaniu go, ale przy odrobinie sprytu można sobie poradzić, np. zsunąć z patelni na talerz, po czym z talerza jeszcze raz na patelnię, tylko odwrotnie. Uwaga na chlapiący, gorący tłuszcz.

Obok w garnuszku gotuje się ostry gulasz (np. wersja łatwiejsza i szybsza to pierś kury posypana mąką i obsmażona, po czym pobulgotana w garze z przysmażoną cebulą, czosnkiem, podlana wodą, do tego przyprawy, zwłaszcza papryka w proszku - ma być ostro, na koniec śmietana. Wersja wolniejsza gulaszu to mięska inne, które się dłużej gotują.).

No i placek po zbójnicku polega na tym, że na talerz trafia placek ziemniaczany (lub jego połowa) to polane gulaszem, obok jakaś zieleninka.
Mniam! Dla mnie typowo zimowa potrawa, bo syta, aż spać się po niej chce...
autorka: aniaz


 Żeberka prawie po chińsku

Od tego przepisu w ogóle polubiłam żeberka, wcześniej zawsze wydawały mi się za tłuste.

żeberka dzielę na porcje tak po 1-3 kostki.
solę je, szybko obsmażam na rozgrzanym oleju i przekładam do gara
na tym samym oleju podbsmażam kilka cebul i sporo czosnku (domowników już aż skręca od zapachów)
cebula idzie do żeber, zlewam też z patelni olej i wodę po wypłukaniu patelkiWoda ma zakryć żebra w garze.
Bul, bul, bul - gotują się do pełnej miękkości

w międzyczasie przysmaczam je tak oto:
na porcję tak gdzieś dla 4-6 osób wsypuję po łyżeczce
curry
przyprawy chińskiej
papryki słodkiej
imbiru

(teraz domownikom jęzory zwisają do pasa, ślinią się jak buldogi, szalejące soki trawienne wypalają im dziury w żołądkach)

wszystko jeszcze pieprzę
i wsypuję około 4 łyżeczek cukru

pod koniec gotowania wlewam kieliszek spirytu lub wódki - to ważne, bo mięsko staje się megakruche.

Podaję z ryżem, (a kubki smakowe domowników przeżywają orgazm, o jakim inne części ciała mogą tylko marzyć
autorka: aniaz

Spagetti carbonara albo coś bardzo zbliżonego.

Makaron ugotowac, sa rożne wersje - rurki, nitki?
Bekon podsmazamy na patelni (niektorzy dodaja tez cebule i pieczarki)
przyprawic pieprzem, sola, czym tam jeszcze
to wszystko zalewa sie tlusta smietana - powinna byc 30-36 proc
mieszamy
wsypujemy tarty parmezan
mieszamy makaron z sosem
na talerzach posypujemy znow parmezanem.

Bomba kaloryczna, bomba smakowa  
autorka: aniaz


Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 3,97 z 5. Głosów: 34
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama