reklama
Pasta, czyli z czym do chleba

Pasta, czyli z czym do chleba

Jeśli znudzą Wam się tradycyjne kanapki, możecie przygotować pastę do smarowania pieczywa. Jest to świetny sposób na urozmaicenie śniadania czy kolacji. Czasem wystarczy po prostu otworzyć lodówkę i sprawdzić co w niej jest, a potem tylko połączyć znalezione produkty - wszak do przygotowania pasty nie są potrzebne żadne wyszukane składniki. Dzięki temu zawsze otrzymamy inny, nowy smak i mamy szerokie pole do popisu.

Można przygotowywać pasty na słodko, na kwaśno, z mięsem, czy wegetariańskie – każdy na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Jeśli jednak wolelibyście skorzystać z konkretnych przepisów, przeczytajcie moje propozycje:

Pasta z wędliny

Składniki (dla 4 osób):

- 200 g grubej kiełbasy (u mnie żywiecka)

- 100 g twardego sera żółtego

- 2 jajka ugotowane na twardo

- 1 mała cebula

- 100 g serka topionego (złoty ementaler)

- 2 łyżki miękkiego masła

- 1 łyżka musztardy

- sól i pieprz do smaku

Masło utrzeć z serkiem topionym, resztę składników przepuścić przez maszynkę do mielenia (lub zmielić w blenderze), dodać do masła z serkiem i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Smarować pieczywo.

Pasta z pieczeni

Składniki:

- 200 g chudej pieczeni (zastąpiłam usmażonym filetem z kurczaka)

- 70 g sera żółtego (edamskiego)

- kawałek ugotowanego selera

- 2 łyżki majonezu

- 2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, koperek, bazylia, natka pietruszki)

- ząbek czosnku

- sól i pieprz


Mięso i seler zemleć, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać z majonezem i zieleniną, doprawić do smaku. Przed podaniem pastę można schłodzić w lodówce.

Pasta serowo-jajeczna

Składniki:

- 3 jajka ugotowane na twardo

- kostka (250 g) białego półtłustego sera

- pęczek świeżego koperku

- majonez

- sól i pieprz

Ser rozgnieść widelcem w misce, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek posiekać. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, smarować pieczywo.

Pasta z tuńczykiem

Składniki:

- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

- 1 mała cebula

- 2 jajka na twardo

- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonez
- sól i pieprz
- ogórek

Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do tuńczyka, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pastą smarować kromki chleba, dekorując każdą plasterkami ogórka.



Pasta ziołowa

Składniki:

- 100 g pestek dyni

- 200 g twarożku

- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

- 1 łyżeczka majonezu

- 1 łyżka jogurtu naturalnego

- pieprz i sól czosnkowa

Pestki dyni zmiksować z twarożkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać na pastę. Doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem.

Tak przygotowaną pastą smarować pieczywo.

Edyta Rosner, www.przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama