reklama
Pokochaj cukinię!

Pokochaj cukinię!

Cukinia to warzywo niezwykłe. Można ją przygotowywać na przeróżne sposoby i z pewnością zawsze będzie smaczna. Zawiera liczne witaminy, więcej potasu niż banan i nie kumuluje metali ciężkich. Warto o tym pamiętać przy planowaniu posiłków. A w dodatku średnia cukinia ma tylko 30 kalorii, więc jest idealna dla osób na diecie.

Cukinia lubi się ze świeżymi ziołami. Pasuje do niej oregano, tymianek, mięta i oczywiście nasza swojska natka pietruszki, którą najprościej dostać w sklepach. Ale cukinia świetnie się czuje i bez pachnących przypraw. Wystarczy ją pokroić w plastry, opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na patelni. Będzie świetną przekąską lub dodatkiem do mięsnego obiadu.

Cukinia doskonale sprawdza się w warzywnych daniach z makaronem lub ryżem. Wystarczy wrzucić na patelnię cebulę, czosnek, paprykę, pomidory, bakłażan czy co tam jest pod ręką, nie zapominając oczywiście o omawianej tu zielonej odmianie dyni i po krótkim obsmażeniu zmieszać z makaronem. Lekkie letnie danie będzie gotowe w mig.

Hmmm…

Właśnie wymieniłam z grubsza składniki ratatouille, czyli francuskiej potrawy, która podbiła serce niejednego smakosza. Kto nie wierzy do czego to danie jest zdolne, niech obejrzy sympatyczną kreskówkę o pewnym szczurze, który najbardziej na świecie kochał gotowanie czyli film pod tytułem Ratatuj.

Najbardziej jednak lubię grillowaną cukinię. I wcale nie potrzeba do tego ogródka i dymiącego grilla (chociaż nie powiem, że nie widzę towarzyskich plusów takiego przygotowywania potraw), ale wystarczy zwykły piekarnik.

Do moździerza wrzucam ząbki czosnku, dodaję listki tymianku oraz sól morską i wszystko dokładnie ucieram z dodatkiem oliwy. Taką pastą smaruje pokrojoną w cienkie plastry cukinię i piekę kilka minut.

Furda pieczone gołąbki! Pyszne!

A teraz przepis na placki. Między innymi dlatego, że placki stanowią jeden z najlepszych sposobów na zwabienie do stołu dzieci. A że składniki są tu niemal wyłącznie warzywne, to może uda się przekonać do nich chociaż niektórych niejadków? Na moją córkę czasami działa jako wabik dodatek keczupu, więc polewam jej cukiniowe placki czerwonym sosem.

Placki z cukinii

Składniki:
(na około 20 sporych placków)

4 nieduże cukinie (ok. 800 g)
1 spora marchewka
1 por (tylko biała część)
pęczek natki pietruszki (lub inne zioła)
3 jajka
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Cukinii nie obieram, tylko myję i ścieram na grubej tarce. W warzywniaku starałam się wybrać te mniejsze, młode sztuki. Marchewkę obieram i też ścieram, por kroję na małe kawałki, siekam natkę.

Najistotniejsze w przygotowaniu tych placków jest porządne odciśnięcie cukinii. Można użyć do tego celu sitka, jednak moim zdaniem to nie wystarczy i proponuję rozłożenie startej cukinii na ścierce.

Odsączoną cukinię trzeba następnie wymieszać z marchewką, porem, natką, jajkami, mąką i doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzewam na patelni olej, nakładam łyżką masę formując placki i smażę z obu stron aż się porządnie zrumienią.

Natkę pietruszki można zastąpić oregano, ale, zwłaszcza jeśli używa się suszonego, trzeba bardzo uważać z ilością.

A na koniec, żeby udowodnić, że cukinię naprawdę można dodać praktycznie do wszystkiego podam Wam przepis na fantastyczne czekoladowe ciasto z cukinią. Jest wilgotne i ma bardzo ciekawą konsystencję, trochę jak pianka. Długo utrzymuje świeżość.

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:
(na prostokątną formę ok. 24x32cm)

115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady + odrobina do dekoracji
50 g masła

Masło i jajka wyciągam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Przesiewam mąkę i mieszam z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, kakao i kawą.
Masło ucieram, wlewam stopniowo olej i dodaję ekstrakt. Miksuję dalej wbijając pojedynczo jajka. Dodaję sypkie składniki na zmianę ze śmietaną. Wreszcie dokładam startą i dobrze odciśniętą cukinię oraz czekoladę. Dokładnie mieszam.

Wlewam ciasto do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i piekę w 170 stopniach około 45 minut (do suchego patyczka). Rozpuszczam czekoladę i masło na parze lub w kuchence mikrofalowej, dokładnie mieszam i polewam wystudzone ciasto. Posypuję wiórkami z czekolady.

Warzywa warzywami, ale przecież nie można zapominać o deserach, prawda? Zresztą cukinia to tak naprawdę owoc.
Smacznego!

Anna Lewandowska

www.dwiechochelki.pl

pstryku-pstryk.blogspot.com

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 5
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama