reklama
Różne oblicza lazanii

Różne oblicza lazanii

Lazania to danie pochodzące z Włoch, przygotowywane z płatów makaronu o tej samej nazwie co potrawa, przekładanych farszem - i zapiekanych.

Najbardziej popularną wersją tego dania jest lazania po bolońsku (lasagne bolognese), ale z nadzieniem można też poeksperymentować. Pokażę Wam, jak lazanię odmienić, a nawet zaproponuję wersję, w której główną rolę gra seler, a nie makaron. Dla dzieci też znajdzie się propozycja: lazania krakersowa.

Rada: wybieraj makaron, którego nie trzeba wcześniej obgotowywać. Możliwość przekładania farszu surowym makaronem znacznie ułatwia przygotowanie potrawy.

 

Lasagne bolognese ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

- 12 płatów makaronu lasagne
- 250 g mozzarelli

sos boloński:
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 500 g mielonego mięsa
- 150 ml czerwonego wina
- 100 ml bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz

sos szpinakowy:
- 500 g liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie sosu bolońskiego:
marchew i cebulę obrać, drobno posiekać. Poddusić na rozgrzanym maśle. Dodać mięso i mieszając smażyć, aż utworzą się grudki. Wlać wino i chwilę gotować, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion i dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, oraz natkę i liście laurowe. Gotować przez 20-30 minut na małym ogniu. Liście laurowe wyjąć, a sos doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu szpinakowego:
szpinak przebrać i umyć. Gotować w osolonym wrzątku, aż zmięknie. Następnie odcisnąć i pokroić w duże kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie, wymieszać ze szpinakiem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowanie lazanii:
piekarnik rozgrzać do 180 st.C (z termoobiegiem do 160 st.C).
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, a następnie warstwami układać sos mięsny, płaty lasagne i sos szpinakowy. Ostatnią warstwą powinien być sos mięsny. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na sosie mięsnym.
Piec przez 30-35 minut.

Przepis z gazety "Sól i Pieprz" nr 11/2010.

Lazania z selera

Składniki:
- 2 duże selery
- 300 g mielonego mięsa
- 1 jajko
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 50 g tartego żółtego sera
- ziarenka smaku
- pieprz

na sos:
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- woda z gotowania selerów
- śmietanka 30%
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu

Selery obrać, pokroić na plastry grubości ok. 1cm. Pokrojone selery wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Osączyć.

Mielone mięso wymieszać z jajkiem, posiekanym szczypiorkiem, doprawić na pikantnie ziarenkami smaku i pieprzem.

Nieduże naczynie do zapiekania posmarować masłem (moja foremka ma wymiary 23x16 cm). Ułożyć warstwę selera, następnie warstwę mięsa i znów seler, potem mięso, a na wierzch plastry selera. Wierzch posypać serem, posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Zapiekać 25-35 minut.

Przygotować sos: cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Wsypać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Mieszając wlać śmietankę, a potem wodę z gotowania selerów. Nie podaję ilości płynów, bo wlewałam "na oko". Dodać musztardę i miód, wymieszać, zagotować. Podawać z gotową lazanią.

Przepis z magazynu "Kuchnia od kuchni"

Krakersowa lazania

Składniki (na 4 porcje):
- 1,5 dużego opakowania krakersów cebulowych
- 2 pomidory
- 150 g tartego żółtego sera

sos mięsny:
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego z bazylią
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- pieprz i sól

Przygotować sos: cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i podsmażyć.

Dodać koncentrat i ketchup, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć.

Doprawić do smaku solą i pieprzem - z solą należy uważać lub całkiem ją pominąć, bo krakersy, ketchup i ser są słone.

Formę do pieczenia o wymiarach 28x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów, na nie wyłożyć połowę sosu mięsnego, posypać połową tartego sera i przykryć kolejną warstwą krakersów.

Następnie wyłożyć resztę sosu, znów posypać serem (trochę odłożyć) i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Na ciastkach ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w grube plastry pomidory i posypać pozostałym odłożonym serem.

Tak przygotowaną lazanię wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec aż ser się roztopi (około 20-30 minut).

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama