reklama
Sałatki przepisy internautek

Sałatki przepisy internautek

Owoce i warzywa to bogactwo składników odżywczych, feerie barw, radość dla oka, ale nade wszystko ocean smakowych rozkoszy i kulinarnych możliwości. Najpiękniej prezentują się, a i najlepiej smakują, w sałatkach - a przepisów na nie jest bez liku.

Każda z nas ma swój sałatkowy sekret. Swoimi hitami zechciały się z nami podzielić zaprzyjaźnione internautki. Zerknij, daj się zainspirować! A jaki jest Twój ulubiony przepis?

Sałatka chrzestnej

Składniki układa się warstwowo w salaterce - nie mieszać!

warstwy od dołu:

  • słoik sałatki z selera (w zalewie łagodnej, bez octu)
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa (pokroić drobno)
  • 2 średnie pory (miękkie części, pokroić w cieniutkie talarki i rozsypać)
  • 40 dkg szynki konserwowej (pokroić)
  • średni słoik majonezu
  • 30 dkg startego żółtego sera

Pyyychota!
autorka: żużaczek

Sałatka kawiorowa

  • majonez,
  • kawior,
  • łosoś wędzony,
  • 4 jajka na twardo,
  • szklanka ryżu ugotowanego na sypko,
  • posiekana i sparzona cebula,
  • pęczek zielonej pietruszki.

Jajka i ryż wymieszać, a pozostałe składniki dozować wg. smaku (dać tyle, ile kto lubi). Ostrożnie z łososiem, żeby nie zdominował smaku!

autorka: żużaczek

Sałatka z kuskusu i tuńczyka

  • 15 dag kuskusu,
  • puszka tuńczyka we własnym sosie,
  • ogórek kiszony (lub dwa),
  • pół puszki kukurydzy konserwowej,
  • mała cebula,
  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżeczka oliwy, łyżka przyprawy do zup (albo bulion Knorra z oliwą z oliwek), koperek, pieprz, sól

Kuskus wsypać do głębokiej salaterki, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem przyprawy do zup i łyżeczki oliwy, jak używasz bulionu, to najpierw zagotować kostkę w wodzie, a potem tym zalać kuskus (poziom wody powinien o pół centymetra przekraczać poziom kaszy). Odczekać 5-6 min, wymieszać widelcem, żeby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia. Kukurydzę osączyć, ogórek i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Rybę osączyć, rozgnieść widelcem.

Warzywa, rybę, posiekany koperek, przyprawy oraz majonez starannie wymieszać z kuskusem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

autorka: goga

Sałatka warstwowa

Na dno miski układamy:

  • słoik selera sałatkowego (osączonego z zalewy),
  • kukurydzę (całą puszkę),
  • drobno pokrojonego ananasa (puszkę),
  • pokrojone w kostkę, ugotowane na twardo jajka (ile chcesz - ok. 5 szt., może być mniej albo więcej), jajka można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach;

Całość posypać startym żółtym serem.Warstwy można przekładać cienką warstwą majonezu

Smacznego!
autorka: goga

Sałatka bez nazwy

najlepsza późna wiosną, z racji użytych produktów:

  • 4 pomidory
  • ogórek wężowy- wiem ,że nie należy dodawać do pomidorów ale ja tak lubię
  • pęczek rzodkiewek
  • kalarepka
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Wszystko pokroić w ósemki czy jak kto lubi, oczywiście posolić, popieprzyć i majonezu łyżka,

Dla mnie pycha!
autorka: Domicela

Ulubiona sałatka mojego męża

  • 400 g ziemniaków
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g czarnych i zielonych oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 pomidory,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki kaparów (ja nie dodaję)
  • 1/2 pęczka pietruszki (ja nie dodaję)

Ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry i fasolkę wymieszać z sosem z oliwy i i octu dodać sól i pieprz. Wyłożyć do miski na wierzch kłaść pokrojone w ósemki pomidory, jajka, położyć tuńczyka i oliwki.

autorka: agata806

Sałatka z owoców- inaczej

ananas,

brzoskwinia z puszki,

rodzynki,

mogą być mandarynki

cebula (naprawdę:)) - drobno posiekana.

Wszystko drobno pokroić, ja to jeszcze posypuję pieprzem cayenne. Pychota, ale zdecydowanie nie dla smakoszy potraw tradycyjnych. Ta sałatka nadaje się do wędlin i mięs, solo też smakuje wybornie.

autorka: aniaz

Sałatka z marynowanej marchwi

Marchew, najlepiej młodą (ale ja przez cały rok to robię), gotuję niezupełnie na miękko (by się za łatwo nie rozpadała), kroję w słupki mniej więcej 4 cm, i wrzucam do marynaty: parę łyżek oliwy z oliwek, ciut octu winnego, sól,
posiekana natka pietruszki i najważniejsze - wyciśnięty czosnek, oraz sporo suszonego estragonu (jakiejś dobrej firmy, bo czasem suszone zioła smakują wszystkie tak samo, a nie powinny!)

no więc taplam w tym marchew i zostawiam w lodówce - ma się przegryźć.
Jem to na zimno. Jak już robię taką marchew, to zapasik nawet na kilka dni, bo z tym czosnkiem dobrze się przechowuje. Specyficzne, ale ciekawa odmiana od marchwi z groszkiem.

autorka: aniaz

Tabule

  • Kaszka kuskus.
  • Kukurydza konserwowa słodka (niekoniecznie, ale zwiększa objętość,
  • więc zawsze dodaję przy większych imprezach)
  • Papryki kolorowe różne
  • Cebula
  • Pomidor
  • Ogórek zielony
  • Oliwki (niekoniecznie).

Kuskus przygotowujemy, jak ostygnie, mieszamy z pokrojonymi w kostkę warzywami. Doprawiamy oliwą z oliwek (sporo), wyciśniętym sokiem z cytryny (sporo), solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi a na lato na najlepiej smakuje ze świeżą miętą po prostu, może być też suszona.

Sałatki zawsze robię i doprawiam na smak, więc nie mogę podać dokładnych proporcji.

autorka: Margot

Sałatka z kiełkami sojowymi

  • puszka kukurydzy
  • puszka lub słoiczek kiełek sojowych
  • ok. 20-30 dag sera żółtego (pokroić w kostkę)
  • por (pokroić w talarki)
  • ok. 20 dag. szynki gotowanej lub kiełbasy szynkowej ( w kostę)
  • majonez

Wszystko wymieszać

autorka Margot

Sałatka z selerem i bananem

  • seler świeży - zetrzeć na grubej tarce
  • jabłko - pokroić w paski
  • banana - pokroić w półksiężyce

wymieszać z majonezem

Ja daję dużego selera i 4-5 bananów.

autorka Margot

Sałatka ryżowa

  • woreczek ryżu
  • mieszanka meksykańska (lub kukurydza, groszek,fasola czerwona; papryka manierowana)
  • świeża papryka czerwona - pokrojona w kostkę

Wymieszać z majonezem i keczupem, doprawić do smaku.

autorka Margot

Sałatka gyros

3 filety z kurczaka (mogą być z indyka) pokroić w kostkę, wymieszać z dużą ilością przyprawy gyros  i usmażyć na oleju (nie na smalcu!). Jak już mięsko będzie ładnie usmażone dodać pokrojona cebule i duuużo czosnku i wszystko razem podsmażyć.

Część mięska ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (może być duża i wysoka miseczka) - bez oleju(mięsko musi być wystudzone i suche), na to ugotowany ryż(tez przestudzony) ,na to warstwa ryżu, kukurydza,później  papryka,na to wszystko warstwa majonezu, warstwa ketchupu. Później kapusta pekinska drobno pokrojona(tez warstwa), mięsko, znowu ryż, ogórek konserwowy pokrojony w kostkę, majonez, ketchup i można dodawać warstwy ze składników które zostały.

wszystkie składniki maja być pokrojone w kostkę i układamy je na przemian warstwami - kolejność dowolna

autorka: Asiuleks

Sałatka z pora

Kroimy pora w półpaseczki, ścieramy jabłko, zarzucamy majonezem. Proporcje zależne od potrzeb.

autorka: agask

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 2,66 z 5. Głosów: 53
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama