Słodkości bez pieczenia

Słodkości bez pieczenia

Czasem bywa tak, że mam chęć na coś słodkiego, ale nie chcę długo czekać, aż ciasto się upiecze i zdąży ostygnąć. O, albo nie mam na to czasu, bo nagle okazało się, że odwiedzi mnie przyjaciółka, która chce pogadać przy kawie i czymś słodkim. Wtedy sięgam po sprawdzone przepisy na słodkości bez pieczenia.

 BAJADERKI – dobry sposób na zagospodarowanie ciast, których nie udało się nam zjeść podczas świąt, albo zakalca na przykład.

Składniki (na ok. 100 sztuk)
- 80-90 dag ciast, ciastek, muffinek, itp - bez żadnej masy, żelatyny czy owoców, bakalie mogą być
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru - jeśli ciasta były słodkie, pominąć
- 4 łyżki kakao - można dać mniej jeśli używamy ciast kakaowych
- 125 g masła
- 1/2 szklanki rodzynek - wcześniej namoczonych w przegotowanej wodzie i osączonych
- 1 słoik dżemu, marmolady lub powideł - u mnie powidła śliwkowe
- olejek lub ekstrakt rumowy lub migdałowy - użyłam likieru amaretto
- 4 łyżki nutelli

do obtoczenia:
- wiórki kokosowe
- posiekane orzechy
- pokruszone ciastka (digestive, herbatniki)

reklama

Ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja użyłam maszynki do tarcia warzyw) i wsypać do miski. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kakao, trochę ostudzić, następnie wymieszać z pokruszonymi ciastami, rodzynkami, dżemem, olejkiem i nutellą. Łyżką lub ręką ugnieść wszystko na jednolitą, lepiącą masę.

Z masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w orzechach, wiórkach kokosowych i pokruszonych ciastkach.
Przepis zaczerpnięty z blogu moje wypieki.blox.pl   

SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO – znowu smak mojego dzieciństwa. Zawsze, kiedy je robię, przypominam sobie,  jak objadaliśmy się nimi razem z bratem, kiedy zrobiła je mama. Teraz zresztą też nie mogę się oderwać i najchętniej zjadłabym wszystkie naraz, ale synek i mąż dzielnie mi w tym pomagają ;)

Składniki (na ok. 40 sztuk):
- 200 g krówek
- 200 g cukierków toffi
- 125 g masła
- 30 g ciemnego kakao
- 3 małe paczki ryżu preparowanego (3 x 35 g)

reklama

Do garnka włożyć masło i cukierki, postawić na małym ogniu i roztopić mieszając, żeby masa się nie przypalała.

Kiedy wszystkie składniki się połączą wsypać ryż. Energicznie i dokładnie wymieszać i od razu formować szyszki lub kulki. Należy się z tym spieszyć, bo jeśli masa wystygnie, nie da się jej formować, ale też uważać, żeby nie poparzyć rąk. Szyszki i kulki odłożyć do zastygnięcia.

ANDRUTY Z MASĄ KAKAOWĄ – kolejny prosty i szybki sposób na coś słodkiego. Ulubione wafelki mojego synka.

Składniki:
- opakowanie prostokątnych suchych wafli (andrutów)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/3 kostki margaryny
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

reklama

Do garnka wlać mleko, dodać cukier i margarynę, gotować od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut. Pod koniec gotowania wsypać kakao i mleko w proszku. Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia ciągle mieszając (najlepiej rózgą) jeszcze przez kilka chwil.

Lekko ostudzić i ciepłą masą przekładać wafle. Przycisnąć (np. dużą drewnianą deską do krojenia) i zostawić do zastygnięcia (można wstawić do lodówki.
Kiedy masa zastygnie pokroić na ciastka.

Edyta Rosner blog
 

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: