reklama
Smakołyki na Majówkę

Smakołyki na Majówkę

Na dworze coraz cieplej, zbliża się długi majowy weekend. Warto byłoby z tej okazji  zaplanować jeśli nie dłuższy wyjazd, to chociaż rodzinny spacer, albo jeszcze lepiej - piknik. Wycieczka rowerowa też może być, oczywiście. Wiadomo, że każde dłuższe wyjście z dziećmi z domu pochłania sporo energii, warto więc zabrać ze sobą coś do jedzenia. Mogłyby to oczywiście być zwykłe kanapki, ale można też włożyć nieco więcej wysiłku i przygotować coś specjalnego.

Acha, do wspólnego kucharzenia można zaprosić dzieci - takie własnoręcznie wykonane smakołyki z pewnością zrobią furorę!

Moje propozycje na wiosenne wypady:

WYROLOWANA KANAPKA - ma w sobie wszystko, co lubimy, więc wszyscy, włącznie z synkiem zjadamy ją ze smakiem, a przy tym po upieczeniu nie wymaga już wiele pracy, wystarczy ją tylko pokroić. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po nocy spędzonej w lodówce i odgrzaniu drugiego dnia rano w piekarniku będzie miała bardziej chrupiącą skórkę. Polecam!

Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 650 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli czosnkowej
- 150 g salami w plasterkach
- 150 g mortadeli w plasterkach
- 150 g mozzarelli w plasterkach (u mnie dostępna jest taka do pizzy)
- 150 g wędzonego żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania

W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Wsypać 350 g mąki, sól, dodać oliwę i wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wrobić z pozostałą mąką. 

Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać solą czosnkową, na cieście ułożyć plastry wędliny i serów. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Dokładnie skleić końce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut.

Wyrośniętą roladę posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piec przez 25-30 minut, aż rolada nabierze złotobrązowego koloru.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na porcje.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 9/2010, ale podałam go z moimi zmianami.

UCIERANA BABKA MARMURKOWA - ładna, kolorowa i przede wszystkim bardzo smaczna. I tak prosta do zrobienia. Nie za sucha, nie za mokra, lecz w sam raz. W sam raz do kawy lub herbaty, a ponieważ nie należy do babek sypkich i piaskowych, świetnie nadaje się do pokrojenia i zabrania na spacer czy piknik.

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki kakao

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodawać kolejno do masy, starannie ucierając.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia połączyć.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą maślaną, przesypując stopniowo wymieszanymi mąkami.

Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej domieszać kakao. Jasne ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą babkowej formy z kominkiem. Następnie wyłożyć ciemne ciasto i przemieszać widelcem lub trzonkiem drewnianej łyżki tak, żeby powstał marmurek.

Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180 st.C.

Zimną babkę obsypać delikatnie cukrem pudrem.

MUFFINKI BANANOWO-MIODOWE - przepyszne, a przy tym  zdrowe.  Wilgotne, dzięki czemu dłużej utrzymują świeżość.  Z podanych składników wychodzi aż 21 muffinek, ale to nawet dobrze, bo mają one tę dziwną właściwość że szybko znikają, a w ten sposób wystarczyły na dłużej;)

Składniki
suche:
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g cukru brązowego
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g musli*

mokre:
- 3 lekko ubite jajka
- 120 ml oleju
- 100 g płynnego miodu
- 3 duże banany

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej mokre z rozgniecionymi widelcem bananami. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać dokładnie, ale tylko do połączenia składników.

Foremkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do każdej po 2 łyżki ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w 190C (do zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut w formie, a potem studzić muffinki na kratce.

* jeśli nie macie w domu gotowego musli, możecie je zrobić samodzielnie, mieszając płatki owsiane, płatki kukurydziane, otręby pszenne i rodzynki.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama