reklama
Sycące placuszki

Sycące placuszki

W naszym domu wielką popularnością cieszą się placki i placuszki, podawane na śniadanie. Kiedy je zrobię, synek zawsze z chęcią je zjada, a ja mogę być pewna, że od stołu odejdzie najedzony i pełen energii, co nie byłoby już takie pewne, gdyby zjadł po prostu kanapki.

Wbrew pozorom, przygotowanie takiego śniadania nie musi być bardzo pracochłonne. Wystarczy wymieszać kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu, żeby otrzymać ciepłe i pożywne śniadanie. Zimą to najlepszy początek dnia. Dodatkową zaletą placków jest to, że nie zawsze muszą być takie same – możemy zmieniać dodatki, np. bakalie czy sosy i dzięki temu podawać nieco inne danie. 

Błyskawiczne serowe placuszki

Składniki:
- 1 opakowanie (150 g) waniliowego serka homogenizowanego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Jajka roztrzepać w misce, dodać serek, wymieszać na gładką masę i nadal mieszając stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie wymieszać.

Na rozgrzany olej kłaść po łyżeczce ciasta (tyle wystarczy, bo placuszki sporo wyrastają). Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Placuszki z ricottą

Składniki:
- 250 g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką.

Na odrobinie oleju smażyć niewielkie złote placuszki.

Można podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, owocami lub dżemem.

Racuchy drożdżowe z rodzynkami i czekoladą

Składniki (na około 15 placuszków)

rozczyn:
- 20 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej

ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki maki pszennej
- szczypta soli
- 75 g rodzynek
- 75 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem, rozmieszać z mąką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiać drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać rodzynki i czekoladę, wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na złoto z obu stron. Podawać natychmiast, ewentualnie można posypać cukrem pudrem (jeśli będą z samymi rodzynkami, bo te z czekoladą są wystarczająco słodkie).

Twarożkowe placuszki z płatkami owsianymi

Składniki (dla 3 osób):

- 250 g półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
- posiekany koperek

sos:
- jogurt naturalny
- majonez
- sól

Twaróg z jajkami zmielić w blenderze na kremową masę, dodać płatki owsiane, koperek, zioła prowansalskie, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na niewielką ilość rozgrzanego oleju nakładać łyżką porcje ciasta formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać z sosem jogurtowo-majonezowym - nie podaję dokładnych ilości składników, bo zawsze robię go "na oko", a raczej "na smak" ;)

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl



Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama