reklama
Szarlotka z papierówkami

Szarlotka z papierówkami

Papierówki kojarzą mi się z wakacjami u babci. Kiedyś zbierałam je w jej ogrodzie, a teraz, kiedy babci już nie ma, obdarowuje mnie nimi sąsiadka.

Te niewielkie zielone jabłuszka pięknie pachną, ale są dość kwaśne, więc najczęściej wykorzystuję je do ugotowania kompotu lub po prostu piekę szarlotkę. Ciasto z papierówkami smakuje jak żaden inny wypiek - jest wyjątkowe i bardzo wakacyjne.

Oto dwa przepisy. Jeśli będziecie mieli ochotę na urozmaicenie, podajcie gorące ciasto  z kulką lodów waniliowych. Jak to mówią – niebo w gębie!

Szarlotka polska

Składniki

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka spirytusu
- sody na końcu noża
- około 2 łyżek letniej wody
- około 1/4 łyżeczki soli

masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek (papierówki, antonówki, szara reneta)
- około 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła

Przygotowanie ciasta: mąkę przesiekać z masłem, dodać resztę składników bez wody, zagniatać ciasto, następnie dodawać po trochu wodę. Zagnieść gładkie, nie przylepiające się do rąk ciasto. Podzielić je na dwie części i odłożyć by odpoczęło.

W tym czasie przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż zaczną się rozpadać. Ostudzić.

Tortownicę o średnicy 24 cm lekko wysmarować masłem i wysypać mąką. Spód wylepić połową ciasta (zrobiłam wyższy brzeg, żeby masa jabłkowa nie wyciekła w czasie pieczenia), ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 minut.

Wyjąć z pieca, na podpieczony spód nałożyć jabłka. Pozostałą część ciasta pokruszyć na jabłka.

Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut.

Przepis zaczerpnięty ze strony: whiteplate.blogspot.com

Szarlotka z papierówkami

Składniki

na ciasto:
-1 jajko
-150g masła
-100g cukru pudru
-350g mąki pszennej
-16g cukru wanilinowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)

na nadzienie:
- 600g obranych jabłek
- 5-6 łyżek cukru brązowego
- 1 czubata łyżeczka cynamonu

Przygotowanie ciasta:
na stolnicę przesiać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone w kawałki masło przesiekać razem, żeby powstała kruszonka. Następnie na środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Ciasto zagniatać aż będzie gładkie (jeśli będzie się kruszyć i nie będzie dało się uformować z niego gładkiej kuli - dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na trzy części. Dwoma wylepić spód i brzegi kwadratowej formy o wymiarach 24x24 cm (mierzone od góry) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec ok. 10-15 minut, w 180 st.C aż stanie się lekko rumiane.

Przygotowanie nadzienia:
jabłka pokroić w niedużą kostkę, umieścić w rondlu i zasypać cukrem. Starannie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Wtedy dodać cynamon, dusić jeszcze przez ok. 10 minut i wyłączyć, zostawić do ostygnięcia. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, a wierzch posypać kruszonką z pozostałego ciasta. Formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut, do momentu gdy kruszonka się zrumieni.

Przepis ze strony:  fuzjasmakow.blogspot.com

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

reklama