reklama
Wariacje na temat kurczaka

Wariacje na temat kurczaka

Kurczak ma tę zaletę, że można z nim zrobić bardzo różne rzeczy. Można go zjeść na słodko albo na ostro, łagodnie lub warzywnie. Albo - jeśli nie dysponujemy nadmiarem czasu i składników - po prostu usmażyć lekko rozbite filety w panierce - i też będzie pysznie.

Doskonale wychodzą również kotleciki kurczakowe ze zmielonych filetów z dodatkiem cebulki i przypraw, obtoczone w bułce tartej. A jeśli macie ochotę na coś bardziej zaawansowanego, zapraszam:

Kurczak pieczarkowy

Danie jest szybkie, dość wykwintne. Potrzebne składniki to dwie „ćwiartki tylne” kurczaka, 200 gram pieczarek, dwa pory (białe części), sól, pieprz, przyprawa do grilla, zioła prowansalskie, łyżka masła, 150 g. twardego żółtego sera.
Na sałatkę – puszka groszku, pięć – sześć ogórków konserwowych, czerwona papryka, dwie dymki, łyżka majonezu, przyprawa do sałatek, dwa ząbki czosnku.

Najpierw rozprawiam się z kurczakiem. Włączam piekarnik, by zdążył nagrzać się do 200 stopni. Nogi myję, zdejmuję nadmiar skóry, nacieram solą, pieprzem i przyprawą do grilla (albo np. ostrą papryką i ziołami prowansalskimi). Układam w naczyniu żaroodpornym natartym oliwą i wkładam do piekarnika. Nogi poleżą w nim około 25-30 minut – do porządnego przyrumienienia.

Teraz myję i siekam pieczarki, po czym wrzucam na patelnię, na której rozpuściła się już połowa łyżki masła. Smażę, aż puszczą sok. Siekam pory w cienkie plastry. Gdy większość wody pieczarkowej odparuje, wrzucam resztkę masła i pory. Solę, pieprzę, dorzucam trochę ziół prowansalskich. Kiedy całość się przyrumieni, ściągam z ognia.

Czas na sałatkę. Do miski wrzucam groszek, posiekane w kostkę ogórki i paprykę. Wyciskam czosnek, wkrawam też cebulkę. Przyprawiam, wrzucam majonez, mieszkam – i do lodówki.

Kiedy kurczak jest już gotów, wyciągam ostrożnie naczynie. Na wierzch nóżek wrzucam masę pieczarkowo-porową, posypuję startym serem. I z powrotem do piekarnika na jakieś 10 minut.

Taki kurczak świetnie smakuje z ryżem.

Kurczak dość ostry

Potrzebne będą dwa filety z kurczaka (takie podwójne), dwie cebule, biała część pora, około pół litra bulionu, czerwona i zielona papryka, puszka pomidorów, pół słoiczka zielonych oliwek nadziewanych papryką, pół szklanki ryżu białego i pół szklanki dzikiego, natka pietruszki, chili, sól, pieprz, dwa-trzy ząbki czosnku, oliwa z oliwek.


Najpierw siekam cebulę i pora, wrzucam do garnka o grubym dnie w którym rozgrzała się już oliwa. Smażę kilka minut, wrzucam ryż, podsmażam jeszcze minutkę lub dwie i zalewam bulionem (nie całym – wystarczy, by trochę wystawał nad linię ryżu, potem ewentualnie trochę doleję). Po około 10 minutach wrzucam kurczaka pokrojonego w cienkie paski, posiekaną paprykę, rozgniecione pomidory, zmiażdżony czosnek. Przykrywam garnek. Po kwadransie dosypuję przyprawy, nie żałując chili. Po kolejnych 10 – 15 minutach kurczak powinien być ugotowany (podobnie ryż), ale trzeba sprawdzać organoleptycznie. Na końcu dodaję pokrojone w paski oliwki.

Kurczak z selerem

Przygotowuję dwie piersi kurczaka, seler naciowy, dwie średnie cebule, pół szklanki bulionu, pół szklanki białego wina, zioła prowansalskie, sól, biały pieprz, olej, sos sojowy.

Kurczaka kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam około łyżki oleju, wrzucam kurczaka i smażę. Kiedy mięso jest już podpieczone, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i seler. Po około 10 minutach dolewam bulion, wino, łyżkę sosu sojowego. Wrzucam zioła, sól, pieprz. Duszę jeszcze 20 minut – i gotowe. Smakuje zarówno z ziemniakami jak i z ryżem.

Można jeszcze dodać do tego podprażane na oleju orzechy włoskie (około 200 gram). Tylko ostrożnie z prażeniem, bo łatwo się palą.

behemot1977

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,17 z 5. Głosów: 12
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama