reklama
Wielkanocne słodkości – propozycje blogerek

Wielkanocne słodkości – propozycje blogerek

Każdy dom ma swoje wielkanocne zwyczaje i … smaki. Na okoliczność świąt, stoły kuszą mnogością wyrafinowanych, często pracochłonnych potraw - zarówno tych tradycyjnych, jak i mniej lub bardziej ekscentrycznych nowinek. Nie może zabraknąć słodkości, które cieszą zmysły, uwodząc: feerią barw, obiecującymi aromatami i zniewalającymi kształtami.

Baba, sernik i pascha – królowe wielkanocnych stołów, to propozycje naszych zaprzyjaźnionych blogerek. A ty? Skomponowałaś już swoje cukiernicze, wielkanocne menu?

Kasia z www.fabrykaprzepisow.pl: Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć wielkiej drożdżowej baby wielkanocnej. Mój przepis – z którego wychodzą dwie babki – dostałam od mamy. A jest on niezawodny – baba jest pyszna, słodka, koniecznie z bakaliami i duża ilością cytrynowego lukru ...

Babka Wielkanocna z bakaliami

500g mąki pszennej
250ml mleka
50g świeżych drożdży
6 żółtek
150g cukru
100g masła
150g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina itp.)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sok z ½ cytryny
szczypta soli

Lukier
sok z ½ cytryny
5-6 łyżek cukru pudru

Wrzące mleko wlewamy powoli do 100g mąki, mieszamy, by nie powstały grudki. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aby przestygło. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajmy do zaparzonej, przestudzonej maki. Mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Następnie dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem na puszystą masę, resztę mąki, sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy, przez kilka minut. Dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy ponownie, po czym dodajemy wszystkie bakalie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąka. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, wypełniamy foremkę do połowy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto wypełni foremkę pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Jeszcze ciepłą polewamy lukrem.

Lukier
Składniki na lukier mieszamy. Gęstość regulujemy sokiem z cytryny lub cukrem pudrem, zależy jaką gęstość chcemy uzyskać.

Ania z www.bajkorada.blogspot.com: Święta Wielkanocne to prawdziwy karnawał wypieków. Babki, mazurki, serniki i inne wspaniałości - te, jak co roku, będą kusić na świątecznych stołach. Na Wielkanoc, już od kilku lat, przygotowuję puszysty sernik. Mam taki niezawodny, prosty przepis, a ciasto to jest nie ulubieńcem moich domowych konsumentów płci męskiej, a i nasi goście są nim niezmiennie zachwyceni. Na poprzednie święta mąż z synem przygotowali go prawie sami, ja tylko asystowałam - mam nadzieję, że stanie się to naszą domową tradycją.

Puszysty sernik

1,5 kg sera (w wiaderku)
1 kostka masła
10 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
duża paczka herbatników

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. W osobnej misce (dużej) wymieszać za pomocą miksera masło, żółtka, cukier, ser, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Do tej masy dodać ubite białka (wymieszać za pomocą łyżki). Masę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną herbatnikami.

Piec 50-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku około 10 minut.

Ola z www.2smaki.pl: Tradycyjną paschę jadłam wiele lat temu, a wciąż pamiętam jej cudowny smak. W zeszłym roku postanowiłam coś z tym zrobić. Odnalazłam przepis, zmodyfikowałam go nieco - dodałam orzechy i migdały – a efekt? Pascha wyszła pyszna, masa rozpływała się w ustach, a bakalie lekko chrupały … Dziś nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocy.

Pascha wielkanocna tradycyjna

pół litra tłustego mleka

3 jajka

szklanka śmietany kremówki

15 dkg cukru z prawdziwą wanilią

15 dkg masła

10-15 dkg bakalii: orzechy włoskie lub pekan, migdały sparzone i obrane, żurawina suszona, kandyzowana skórka pomarańczy


Mleko, śmietanę i jajka wymieszaj lub zmiksuj i gotuj na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Mieszaj często, ale delikatnie, aby wytrącił się serek. Masa nie może się gotować, ma lekko pyrkać. Serek wytrąca się przez 2-3 godziny.

Jeśli skrócisz ten czas serek może wyjść bez smaku. Sitko wyłóż płótnem lub gazą i wylej na nie masę. Serwatkę zachowaj. Serek dobrze odsącz i wystudź. Zostaw na noc w lodówce.Na drugi dzień masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawaj po łyżce serka. Na koniec dodaj bakalie (ja orzechy i migdały pokroiłam na duże kawałki) i wymieszaj. Płótno lub gazę namocz w serwatce (użyłam tej samej gazy, w której serek był w lodówce) i wyłóż nią naczynie (np. plastikowy pojemnik z wyciętymi dziurami w dnie). Przełóż masę do naczynia i przykryj drugą gazą lub zawiąż wystające spod serka rogi gazy. Naczynie postaw na talerzu (na wypadek gdyby jeszcze wyciekła serwatka) i wstaw do lodówki na kolejną noc.

Smacznego!
mzb

reklama