reklama
Wiosenny bar sałatkowy

Wiosenny bar sałatkowy

Wraz z nadejściem wiosny na naszym stole pojawiają się coraz lżejsze potrawy. Przygotowuję więcej kolorowych sałatek. Najczęściej są to wersje odchudzone, bo pozbawione majonezu - dzięki temu nie są zbite i ciężkie,  a pięknie prezentują się na talerzu. Staram się też, żeby były jak najbardziej zielone – ten kolor kojarzy mi się z wiosną i nastraja optymistycznie.  

Oto moje propozycje, które można podać zarówno na obiad, jak i na kolację:

Wiosenna sałatka z boczkiem i jajkami

Składniki:

(na 4 porcje)

  • opakowanie mieszanki różnych sałat
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g wędzonego boczku
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka musztardy z czerwonym winem
  • 3-4 łyżki octu
  • sól morska z pieprzem
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • cukier
  • pęczek szczypiorku
  • 8 jajek

Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.

Sałaty opłukać i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i każdy przekroić na pół.

Wędzony boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na rozgrzanej patelni. Wyjąć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Chleb tostowy pokroić w kosteczki ok. 2 cm wielkości. Do tłuszczu wysmażonego z boczku wlać 1 łyżkę oleju i usmażyć grzanki.

Każdy filet z kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 cienkie płaty. Oprószyć solą morską z pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Usmażyć na 1 łyżce oleju na patelni grillowej.

Ostudzić i pokroić w paseczki.

Przygotować sos: musztardę wymieszać z octem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem. Ostrożnie wlać resztę oleju. Szczypiorek pokroić i dodać do marynaty.

W misce wymieszać sałatę, pomidorki, podsmażony boczek oraz grzanki. Polać przygotowanym sosem i wymieszać. Porcje sałatki rozłożyć na talerze, na każdej ułożyć pokrojone mięso i ćwiartki jajek.

Sałatka z makaronem

Składniki:

(na 4 porcje):

  • 200 g makaronu duże świdry
  • 3 pomidory
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 100 g ogórka
  • 2 dymki
  • 200 g szynki drobiowej lub konserwowej
  • sałata lodowa
  • rzeżucha do posypania
  • 2 jajka ugotowane na twardo

sos:

  • 200 g naturalnego serka homogenizowanego (u mnie bieluch)
  • 50 ml ostudzonego bulionu
  • 1 łyżeczka musztardy (dijon)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Makaron ugotować al dente, ostudzić.

Serek homogenizowany odcedzić, wymieszać z bulionem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos wymieszać z zimnym makaronem i odstawić na około 1 godzinę.

Pomidory, papryki, dymki, ogórka umyć i pokroić w niedużą kostkę. Wędlinę także pokroić w kostkę.

Tak przygotowane składniki wymieszać z makaronem, doprawić do smaku i przełożyć do miski lub na talerze wyłożone kilkoma liśćmi sałaty lodowej.

Udekorować rzeżuchą i jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

Przepis z magazynu "Sól i pieprz" nr 6/2009, podałam z moimi zmianami.

Brokuły z pomidorami

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 1 brokuł
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • szczypiorek

sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól

Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Odcedzić i ostudzić.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na cząstki.

Kukurydzę osączyć z zalewy.

Przygotować sos:

czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą, dodać oliwę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

Warzywa połączyć, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.

Edyta Rosner
www. przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama