reklama
Wypieki z gruszkami

Wypieki z gruszkami

Tak, jak letnia kuchnia kojarzy się z owocami, tak jej jesienna odsłona zdaje się obfitować w warzywa. Ale przecież na jesiennym kuchennym stole jest też miejsce na ciasta z  sezonowymi owocami: jabłkami, śliwkami i gruszkami. I właśnie te ostatnie chcę Wam dzisiaj polecić.

Gruszki to jedne z najsłodszych owoców, dlatego warto zastępować nimi niezdrowe słodkie przekąski. Ponieważ są niskokaloryczne (średniej wielkości owoc ma 60 kalorii) i zawierają spore ilości błonnika, powinny się znaleźć w diecie osób odchudzających się. O uzupełnienie diety w gruszki powinny też zadbać kobiety w ciąży, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy. Poza tym w gruszkach znajdują się też spore ilości potasu, żelaza, oraz witaminy C, A i E, a także witaminy z grupy B. Bogactwo antyoksydantów zawartych w gruszkach wzmacnia odporność i chroni przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a także dodaje energii i poprawia wygląd skóry. Ponieważ bardzo rzadko powodują alergie, gruszki można podawać niemowlętom po 7 m-cu życia.

Skoro już wiemy, co dobrego w gruszkach można znaleźć, pora poznać sposoby na wykorzystanie tych owoców w wypiekach. Oto moje trzy ulubione gruszkowe ciasta:

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):

- 175 g miękkiego masła
-  175 g brązowego cukru
-  3 rozkłócone jajka
-  150 g mąki pszennej
-  1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-  15 g ciemnego kakao
-  2 łyżki mleka
-  2 nieduże gruszki (obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w niezbyt cienkie plasterki)

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać jajka, dodać mleko.

Mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do masy, mieszając całość delikatnie łyżką do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto. Wierzch wyrównać szpatułką.

Na wierzchu dookoła brzegu ułożyć kawałki gruszek.

Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, a potem zdjąć obręcz tortownicy i zostawić ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przepis z książeczki z serii "Z kuchennej półeczki - 120 wypieków".

Ciasto ucierane z gruszkami i czekoladą

Składniki:

- 25 dag margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 10 dag orzechów włoskich
- 40 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag gorzkiej czekolady
- kieliszek rumu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 gruszki
- 2 łyżki cukru kryształu

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, orzechy zemleć lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Dwie ćwiartki pokroić w plasterki, resztę w kostkę. Szklankę wody zagotować z 2 łyżkami cukru. Najpierw przez 4 minuty gotować w niej kostki gruszek, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć do ostygnięcia. Następnie w tej samej wodzie gotować przez 2 minuty plasterki gruszek. Użyłam gruszek ze słoika, więc ten etap pominęłam, musiałam tylko pokroić owoce.

Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, potem z dodawanymi po jednym żółtkami.

Nadal miksując dosypywać porcjami obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Wlać sok z cytryny i rum, zmiksować. Drewnianą łyżką wmieszać w masę pianę z białek. Na końcu wsypać startą czekoladę i kostkę z gruszek. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy, na wierzchu , po okręgu ułożyć plasterki gruszek. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 60 minut.

Piegus z gruszkami

Składniki:

- 4 gruszki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g margaryny stopionej
- 4 jajka
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Gruszki obrać, pokroić na ósemki, odłożyć.

Jajka zmiksować z cukrem, wciąż miksując wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Na końcu wlać letnie masło. Mieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do prostokątnej formy, ułożyć na nim pokrojone gruszki.

Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st.C, piec ok. 45 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia nie wyjmując z formy.

Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ostudzić. Lekko tężejącą wlewać łyżką najpierw do zagłębień powstałych nad kawałkami gruszek, resztę wylać równomiernie na ciasto. Wstawić do lodówki i schładzać, aż galaretka zastygnie.

Źródła: www.kobieta.info.pl, www.darynatury.com.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama