reklama
Wytrawne muffiny na drugie śniadanie

Wytrawne muffiny na drugie śniadanie

Zbliża się początek roku szkolnego. Dla mam oznacza to wcześniejsze wstawanie i przygotowywanie dzieci do szkoły. Do tych przygotowań należy także z pewnością robieni kanapek.

A gdyby tak można byłoby odjąć sobie tej pracy? Dobrym pomysłem są wytrawne muffiny. Można je przygotować dzień wcześniej, a rano wystarczy zapakować je do plecaka. Jeśli przygotowujecie jedzenie na wynos także dla siebie, to tym bardziej polecam te wypieki.

Muffiny są banalnie proste do przygotowania - wystarczy łyżką wymieszać składniki i upiec, więc poradzą sobie z nimi nawet osoby nie przepadające za pieczeniem. Podane przepisy możecie modyfikować – dodawać ulubione składniki lub te nie lubiane zastąpić innymi. Te wytrawne babeczki mają to do siebie, że zawsze się udają.

Muffinki z szynką i serem

Składniki
suche:

- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cebula dymka
- 150 g szynki
- 50 g żółtego sera
- szczypta soli

mokre:
- 1 jajko
- 10 łyżek oleju
- 150 ml maślanki

Cebulę posiekać, zeszklić na łyżeczce masła, ostudzić, wrzucić do miski. Ser zetrzeć na drobnych oczkach, szynkę pokroić w kostkę, dołożyć do cebuli, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, zmieszać.

W drugiej, mniejszej miseczce rozkłócić jajko z olejem i maślanką.

Mokre składniki wlać do miski z suchymi, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że muffinki będą twarde).

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami i łyżką nakładać porcje ciasta.

Wierzch można posypać posiekanym szczypiorkiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 25-30 minut.

Po 5 minutach od wyjęcia formy z piekarnika muffinki wyjąć i zostawić do ostygnięcia na kratce.

Muffinki a'la pizza

Składniki (na 18 sztuk)
suche:

- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- po 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy i oregano
- szczypta ostrej papryki
- szczypta suszonej bazylii
- 15 dag żółtego sera

- 20 dag pieczarek
- 1-2 cebule
- 20 dag wędliny (szynka, kiełbasa, salami, może być wszystkiego po troszku)
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta

mokre:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła

- kilka łyżek keczupu
- oliwa do smażenia

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do pizzy, oregano, paprykę i bazylię. Ser pokroić w niedużą kostkę (kawałek zostawić i zetrzeć na tarce), dodać go do suchych składników i raz jeszcze wymieszać.
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, cebulę i wędlinę w dużą kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dodać do smażącej się cebuli, pod koniec smażenia dodać wędlinę i podsmażyć. Ostudzić i wmieszać do mąki z przyprawami tak, żeby wszystko pokryło się mąką.

Jajka roztrzepać z mlekiem. Mleko roztopić w garnuszku i ostudzić, potem wymieszać z mlekiem i jajkami.

Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do dołków nałożyć po łyżce ciasta, polać keczupem, nałożyć drugą łyżkę ciasta tak, żeby dołki były nie całkiem wypełnione. Każdą babeczkę posypać startym serem i szczyptą oregano, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25-30 minut w 200ºC aż wierzch się zrumieni.

Meksykańskie muffiny z kukurydzą

Składniki (na 12 sztuk):

- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 100 g mąki pszennej
- 175 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g kukurydzy z puszki
- kawałek wędzonego boczku lub szynki

Natkę pietruszki posiekać, paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.

Masło utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać jajko i stopniowo dolewać maślankę cały czas mieszając. Połączyć mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać do płynnej masy i wymieszać łyżką. Dodać do ciasta natkę pietruszki, pokrojoną paprykę i osączoną kukurydzę oraz pokrojony boczek lub szynkę, wymieszać.

Ciasto nałożyć do przygotowanej formy do pieczenia muffinek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200C przez 25-20 minut.

Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta i desery - Muffinki słodkie i pikantne" nr 3/2009.

Razowe muffiny z papryką i cukinią

Składniki (na 12 sztuk):
suche:

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- 1 biała papryka
- 1/2 małej cukinii
- 100 g sera żółtego pokrojonego w niedużą kostkę
- natka pietruszki, koperek i szczypiorek (wedle uznania)

mokre:

- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy

Paprykę i cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, zieleninę drobno pokroić.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać warzywa, ser i zieleninę, wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mokre składniki, wlać je do składników suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto.

Piec w 200 st.C przez 20-25 minut, do zarumienienia.

Po upieczeniu muffiny zostawić w formie przez ok 5-10 minut, dopiero potem wyjąć.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 3,00 z 5. Głosów: 5
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama