reklama
Zapiekane śniadanie

Zapiekane śniadanie

Dobrze pamiętam czas, kiedy w naszych kuchniach pojawiły się opiekacze do kanapek, czyli sandwich tostery. Ach, cóż to był za rarytas, taki chleb tostowy zapieczony z szynką i serem!

Teraz możliwości i wersji nadzienia jest wiele, nauczyliśmy się eksperymentować i nie bać się nowości. I dobrze, bo takie kanapki na ciepło są doskonałą propozycją śniadaniową zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oto moje trzy propozycje:

Poranna niespodzianka

Składniki:
- 1 chleb tostowy
- 250 g sera białego półtłustego
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- słodka mielona papryka
- sól i pieprz

Biały ser rozdrobnić w misce widelcem, żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Sery, czosnek, szczypiorek i majonez połączyć w pastę doprawiając do smaku papryką, solą i pieprzem.
Połowę kromek chleba posmarować pastą serową, przykryć pozostałymi kromkami i zapiekać w opiekaczu do tostów.
Podawać na gorąco, można polać keczupem.

Sandwicze z pomidorem

Składniki (dla 3 osób):
- 10 kromek chleba tostowego z ziarnami
- 5 plasterków serka topionego paprykowego
- 5 plasterków szynki (najlepiej tostowej, ja robiłam z innej)
- 1 pomidor
- posiekany szczypiorek
- sól i pieprz do smaku

Na połowie kromek ułożyć plasterki sera, na nim plasterki pomidora, posypać szczypiorkiem, przyprawić pieprzem i delikatnie solą, następnie ułożyć plasterki szynki. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i zapiekać w tosterze (opiekaczu) do zrumienienia. Najlepiej smakują gorące.

Ogniste rożki

Składniki (na dwa sandwicze):
- 1 ząbek czosnku
- 50 g przerośniętego wędzonego boczku
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 strączka czerwonej papryki
- 1-2 łyżki masła lub margaryny
- 1-2 łyżki pikantnego keczupu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 4 kromki pieczywa tostowego

Czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i stopić na nim boczek z dodatkiem czosnku. Dodać drobno posiekane cebulę i paprykę, całość zeszklić.
Domieszać ketchup. Całość doprawić na ostro solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ostudzić. Domieszać natkę.

Pieczywo posmarować cienko masłem lub margaryną. Na dwóch kromkach rozsmarować równomiernie przygotowaną masę. Przykryć pozostałymi kromkami pieczywa i opiekać w tosterze przez 5-6 minut. Po wyjęciu przekroić ukośnie na pół i od razu podawać.

Edyta Rosner
przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama