reklama
Zdrowa soczewica

Zdrowa soczewica

Muszę się przyznać, że z soczewicą i daniami z niej przygotowanymi spotkałam się dopiero pięć lat temu, kiedy zaczynałam pisać blog kulinarny. W moim domu się jej nie jadało, a szkoda, bo to bardzo wartościowa roślina strączkowa.

Okazuje się, że soczewicę uprawia się już od czasów prehistorycznych i ma bardzo różnorodne zastosowania kulinarne. Można z niej przygotować zupy, placki, pasztety, sałatki, świetnie sprawdzi się w farszu do pierogów.

Soczewica jest jednym z podstawowych produktów w diecie wegetarian, ponieważ zawiera dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. Dlatego zaleca się jej spożywanie także sportowcom i pracownikom fizycznym. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: jest to m.in. kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet.

Warto wiedzieć, jak gotować soczewicę

Przede wszystkim nie należy jej namaczać przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Należy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.

Sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją. Dobrze więc posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane.

Produkty zawierające kwasy, np. wino lub pomidory, wydłużają czas gotowania soczewicy. Warto więc je dodać dopiero gdy ziarna zmiękną. Jeśli chcecie, by po ugotowaniu soczewica zachowała swój kształt wybierzcie odmianę brązową, która nie jest łuskana. Słodkawy posmak otrzymacie z soczewicy czerwonej, pomarańczowej i żółtej, które najlepsze są na zupy i gulasze, również dzięki temu, że szybko miękną, a gotując je łatwo uzyskać konsystencję kremu lub puree.

Oto dwa przepisy na zupę z soczewicy. Jeden w wersji wegetariańskiej, drugi dla osób jedzących mięso:

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

- 1 kubek (200 ml) czerwonej soczewicy
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łodyżka selera naciowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- szczypta chili
- sól, pieprz

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy.

Dodać soczewicę i pomidory i przez chwilę smażyć, rozcierając większe kawałki pomidorów.

Dodać bulion warzywny oraz kilka cienkich plasterków selera.

Zmniejszyć ogień i dusić zupę, aż soczewica będzie miękka, czyli około 20 minut (trzeba sprawdzać miękkość w trakcie gotowania).

Po tym czasie doprawić mieloną papryką, chili, solą i pieprzem.

Sycąca soczewica z boczkiem

Składniki:

- 200 g brązowej soczewicy
- 150 g wędzonego boczku
- 3 szalotki pokrojone w kostkę
- 1 kostka bulionu cielęcego
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- posiekana natka pietruszki
- pieprz i suszony tymianek do smaku

Boczek pokroić w kostkę, włożyć do rondla i usmażyć na suchej patelni. Dodać szalotki i lekko podsmażyć. Dodać soczewicę i zalać bulionem rozpuszczonym w litrze gorącej wody. Przykryć rondel i dusić około 40 minut (aż soczewica będzie miękka), od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, pieprz i tymianek, ewentualnie dosolić i jeszcze chwilę gotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Podawać gorącą, ze świeżą bagietką.

Źródło informacji: ugotuj.to

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama